Ti si pitao jedno, ljudi odgovaraju nešto drugo, Miki je počeo, ali da ja obrazložim do kraja i pojasnim ono što su Marko i drNele imali na umu.
Postoje 3 osnovne vrste panela.
TN - odličan odziv, loš ugao gledanja, jeftini, 90% u prodavnicama je TN.
PVA - Srenja klasa, dobra reprodukcija boja, mislim da čak i Eizo ugrađuje PVA ili neku njegovu varijaciju u svoje monitore. Spor odziv, znač nisu za gamere.
IPS - Navodno najbolji, grafičari ih vole zbog prave crne koju može da izvuče. Isto spor odziv.
Apple je u sve 24’ i Cineme svih dijagonala uvek stavljao IPS.
U bele 20’ je stavljao PVA, a u alu 20’ TN. Zato ti Nele reče da ne uzimaš 20’.
21.5’ i 27’ imaju IPS panele. Apple ustvari koristi H-IPS ili S-IPS, ali su u pitanju nijanse i nije ti to već toliko bitno.
E sad ono što je Marko spomenuo je problem koji se javlja kod 24’ iMacova, a to je uvlačenje prašine ne između stakla i ekrana, već između samih folija koje čne ekran. Ovo je kasnije Apple rešavao (a i naš serviser Nemanja, kad očsti ekran) stavljanjem izolir trake oko rama ekrana (deo koji se ne vidi vani); tako da se na taj načn spreč novo ulaženje prašine.
Ovo ti može smetati, jer se baviš time čme se baviš, ali za druge definitivno nije hendikep sa kojim se ne može živeti.
Ne znam, nisam pratio, da li nove mašine imaju problema sa prašinom.
Što se tiče poređenja dve mašine koje si tražio, moj prvi iMac je bio na 2.16, samo 20’, ali je isto bilo ostalo, a radio sam i na iMacu na 2.4 i tu nećeš videti neku razliku. I jedna i druga će ti raditi brzo neke svakodnevne stvari i sporo (u smislu da uvek može brže) kad ih nafiluješ velikim poslom.
Takođe, iMacovi od sredine 2006. pa na ovamo (C2D) su 64-bitne mašine, mada nije da će ti to doneti neke drastične razlike u performansama. Pre je sama razlika u procesoru, koji je noviji 5 generacija.
Ako bi poredio na benchmarku ove dve mašine, ovo bi bio rezultat, a to nije neka strašna razlika, pa kada bi se dvoumio da li da uzmem 20’ na 2.4 ili 24’ na 2.16 mislim da bih pre uzeo 24’, jer od nje leba zarađuješ i ako je sve ok trebalo bi da je otplatiš kroz par poslova i zaradiš za Proa 😊
Mana može biti što u ovu 24’ možeš da staviš samo 3GB RAM-a (staviš 4, a istem onda očta 3.25); dok u 20’ možeš 6GB, a RAM ti svakako znač mnogo za posao kojim se baviš.
Bele 24’ i 20’ su imale problema sa grafičkim, hoće da crknu češće nego što bi bilo očekivano, a pošto je mašina polovna, nikad ne znaš koliko ćeš sreće imati. Na drugoj strani, nisam čuo da se neko žalio na 20’, osim lošeg ekrana. E sad, i to loše treba uzeti sa rezervom. Ima pun žavo ljudi koji rade na PC-u i koji koriste TN ekrane, pa onda opet ispadne sve dobro, tako da nije sve ni do ekrana 😊
Pa ti sad pročtaj sve ovo i pitaj ako te još nešto zanima 😊