iMac beli vs alu displej & brzina par pitanja
Posted: 02 December 2010 03:06 PM
Newbie
Rank
Total Posts:  29
Joined  2010-05-05

Pozdrav svima, imam par pitanja u vezi iMac-ova starijih white i novijih aluminijumskih, jer po raznim informacijama sa everymac i raznoraznih sajtova vidim da su sa aluminijumskim modelima poceli da dolaze i dosta losiji display-i (6bit+glossy u odnosu na 8bit-ne pre); pa me zanimaju iskustva ljudi koji su radili na oba i eventualno mogli u isto vreme i da ih uporede i kolika je razlika i da li recimo samo u uglu gledanja vec i ostalim karakteristikama (kao sto verovatno i jeste)...
Sve ovo pitam jer bih zeleo da uzmem sada iMac (posle mnogo godina windows-ovanja) i citam o njima i dosta stvari komplikuju i novi displeji, a i to sto stariji modeli imaju i dosta sporije sistemske bus-ove i memorije, tako da se postavlja jos jedno pitanje kolike su razlike u brzini i radu izmedju recimo http://www.everymac.com/systems/apple/imac/stats/imac-core-2-duo-2.16-24-inch-specs.html i http://www.everymac.com/systems/apple/imac/stats/imac-core-2-duo-2.4-20-inch-aluminum-early-2008-penryn-specs.html i naravno razlike izmedju displeja, jer mi je jako bitno jer se bavim dizajnom i fotografijom tako da mi je displej izuzetno bitan, takodje znaci koristim adobe-ove programe tipa photoshop i illustrator koji zahtevaju relativno teske funkcije nekada, tipa velike formate (70x50cm i veci sa smart object-ima i nekoliko slika sa raznim blending optionima itd.) a i gomile vektora i trace-ovanje vektora itd. i naravno ucitavanje dosta fotografija u isto vreme, dodavanje nekih akcija itd (mozda se ljudi i ne razume bas u sve ove stvari, ali u svakom slucaju recimo da su zahtevne). Tako da me zanima, da li recimo ovaj prvi white, moze da izdrzi tu zahtevnost (brine me system bus od 667mhz i memorija na isto toliko a i EFI Architecture:

Profile

Posted: 02 December 2010 03:16 PM   [ # 1 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  7596
Joined  2005-04-28

Nisam stigao sve da pročtam, ali samo prva serija Alu iMacova od pre tri godine ima loš kvalitet monitora, i to samo oni modeli od 20’. Kasnije su odlični, ovi novi su fenomenalni.

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

Posted: 02 December 2010 03:26 PM   [ # 2 ]
Newbie
Rank
Joined  2010-05-05

A jel mozes samo da mi kazes da li u te sto imaju los displej spada ovaj sto sam stavio link (ovaj alu naravno) ?

Profile

Posted: 02 December 2010 03:31 PM   [ # 3 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  3952
Joined  2007-11-19

24’ spada a za 20’ je bilo vrlo malo slucajeva.

Pretrazi forum pricali smo o ovome vec.

Signature 

http://www.macintosh.rs

Profile

Posted: 02 December 2010 03:34 PM   [ # 4 ]
Newbie
Rank
Joined  2010-05-05

Ali kako to sad da je 24’ spada u te lose, a nije aluminijumski? Valjda je sa njima to pocelo?
A madamov kaze da su samo 20’ modeli imali probleme…

Profile

Posted: 02 December 2010 03:44 PM   [ # 5 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2007-11-19

Po forumu se dosta ljudi zalilo na 24’.

O alu i pricam. Inace ako ces bas arciti photoshop onda uzmi neki jaci alu, neki noviji.

Post edited by: Markooo, at: 2010/12/02 15:46

Signature 

Profile

Posted: 02 December 2010 04:16 PM   [ # 6 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  542
Joined  2007-10-25

Ako ti je potreban za ozbiljniji rad onda su ti beli iMac-ovi dobri sto se tice kvaliteta displeja a alu verzije izbegavaj sve do kasnih 2009 modela (to jest 21.5 i 27’ modela). Ako bash moras alu onda gledaj da bude 24’.

Alu od 20’, po mom misljenju NIKAKO! 😊

Profile

Posted: 02 December 2010 04:24 PM   [ # 7 ]
Newbie
Rank
Joined  2010-05-05

@Markooo: Da ali ja sam postovao 24’ koji nije aluminijumski, sto znaci da ovi stariji koji nisu aluminijuski definitinvo nemaju problema sa displejima?
@drNele: Aha, pa tako sam i predpostavljao, samo sto je (makar po specifikacijama) taj alu mnogo jaci nego ovaj beli, a ako bi radio komplikovanije stvari onda bi mozda to bio problem tom belom? :/ Naravno da ne moram Alu, ali su noviji, brzi a ne bih hteo da imam problema u radu sa vecim fajlovima i formatima :/

Profile

Posted: 02 December 2010 04:37 PM   [ # 8 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2007-11-19

Zbunili smo se, ja sam mislio na Alu 24’ke ljudi su se zalili dosta cak mislim da je Castor 2-3 puta menja ekran, jos neko se zalio i na 27’ ovde a na ove manje samo DS_Store i to na 20’, kolko se secam.

Inace kao sto Castor rece ako ce ti racunar biti uplajen 24/7 i ako ces da ga arcis do iznemoglosti onda uzmi MacPro, sada je to dosta pristupacnije a sigurno imas i neki monitor vec.

Post edited by: Markooo, at: 2010/12/02 16:38

Signature 

Profile

Posted: 02 December 2010 05:18 PM   [ # 9 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  4275
Joined  2006-09-18

Ti si pitao jedno, ljudi odgovaraju nešto drugo, Miki je počeo, ali da ja obrazložim do kraja i pojasnim ono što su Marko i drNele imali na umu.

Postoje 3 osnovne vrste panela.

TN - odličan odziv, loš ugao gledanja, jeftini, 90% u prodavnicama je TN.
PVA - Srenja klasa, dobra reprodukcija boja, mislim da čak i Eizo ugrađuje PVA ili neku njegovu varijaciju u svoje monitore. Spor odziv, znač nisu za gamere.
IPS - Navodno najbolji, grafičari ih vole zbog prave crne koju može da izvuče. Isto spor odziv.

Apple je u sve 24’ i Cineme svih dijagonala uvek stavljao IPS.
U bele 20’ je stavljao PVA, a u alu 20’ TN. Zato ti Nele reče da ne uzimaš 20’.

21.5’ i 27’ imaju IPS panele. Apple ustvari koristi H-IPS ili S-IPS, ali su u pitanju nijanse i nije ti to već toliko bitno.

E sad ono što je Marko spomenuo je problem koji se javlja kod 24’ iMacova, a to je uvlačenje prašine ne između stakla i ekrana, već između samih folija koje čne ekran. Ovo je kasnije Apple rešavao (a i naš serviser Nemanja, kad očsti ekran) stavljanjem izolir trake oko rama ekrana (deo koji se ne vidi vani); tako da se na taj načn spreč novo ulaženje prašine.

Ovo ti može smetati, jer se baviš time čme se baviš, ali za druge definitivno nije hendikep sa kojim se ne može živeti.

Ne znam, nisam pratio, da li nove mašine imaju problema sa prašinom.

Što se tiče poređenja dve mašine koje si tražio, moj prvi iMac je bio na 2.16, samo 20’, ali je isto bilo ostalo, a radio sam i na iMacu na 2.4 i tu nećeš videti neku razliku. I jedna i druga će ti raditi brzo neke svakodnevne stvari i sporo (u smislu da uvek može brže) kad ih nafiluješ velikim poslom.

Takođe, iMacovi od sredine 2006. pa na ovamo (C2D) su 64-bitne mašine, mada nije da će ti to doneti neke drastične razlike u performansama. Pre je sama razlika u procesoru, koji je noviji 5 generacija.

Ako bi poredio na benchmarku ove dve mašine, ovo bi bio rezultat, a to nije neka strašna razlika, pa kada bi se dvoumio da li da uzmem 20’ na 2.4 ili 24’ na 2.16 mislim da bih pre uzeo 24’, jer od nje leba zarađuješ i ako je sve ok trebalo bi da je otplatiš kroz par poslova i zaradiš za Proa 😊

Mana može biti što u ovu 24’ možeš da staviš samo 3GB RAM-a (staviš 4, a istem onda očta 3.25); dok u 20’ možeš 6GB, a RAM ti svakako znač mnogo za posao kojim se baviš.

Bele 24’ i 20’ su imale problema sa grafičkim, hoće da crknu češće nego što bi bilo očekivano, a pošto je mašina polovna, nikad ne znaš koliko ćeš sreće imati. Na drugoj strani, nisam čuo da se neko žalio na 20’, osim lošeg ekrana. E sad, i to loše treba uzeti sa rezervom. Ima pun žavo ljudi koji rade na PC-u i koji koriste TN ekrane, pa onda opet ispadne sve dobro, tako da nije sve ni do ekrana 😊

Pa ti sad pročtaj sve ovo i pitaj ako te još nešto zanima 😊

Profile

Posted: 02 December 2010 05:19 PM   [ # 10 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2006-09-18

Zaboravih sličcu 😊

Profile

Posted: 02 December 2010 05:23 PM   [ # 11 ]
Administrator
RankRankRankRank
Total Posts:  3201
Joined  2005-05-07

Pričalo se dosta, al ajd da i ja položim koju…
iMac beli 24’ su imali problema i sa displejima, a po neki komad i sa grafičkim karticama (pregrevanje, šta li…) Kod alu modela, 20tice one prve i druge, mislim da su to oznake 7.1.i 8.1 iMac ekrani su po kvalitetu prikaza boja i slike bili navodno očaj. Ja nisam profesionalni fotograf, pa mi to i ne predstvlja veliki problem, jer nemam neke nenormalne zahteve, što se ekrana tiče prosečan sam korisnik, i zadovoljan sam. Te 20ice nisu imale drugih problema, koliko je meni poznato.24’ alu su imale problema sa prašinom u displeju, tj mrljama. Ovo ako je u garanciji može da se menja, a ako se nekom nakon garancije desi takav peh, tu je nemanja sa foruma, koji to uspešno popravčlja. Za sad nisu primećene mane 21’ i 27’ tako da su ti ta dva modela, ko što pomenu kolega preporuka i od mene.

Signature 

———————————————————————————————-
MacBookPro16,1
iPhone 13Pro

Profile

Posted: 02 December 2010 06:48 PM   [ # 12 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  542
Joined  2007-10-25

E pa sad… naravno da su noviji Mac-ovi brzi.
Ja radim na 21.5’ @ 3.06 sa 4 giga rama pa mi je nekada katastrofa spor, pa sam zbog toga juce sa klincem gledao 12 core MacPro u koga smo budzili do cifre od 14.000$

Dakle koliko para toliko muzike…

Ipak, i na tim belim iMac-ovima se moze raditi veoma lepo, da tako kazem, preko 90% poslova, a ostatak sigurno ce ici ali sporije 😊

Ako ti budzet nije ogranicavajuca stavka onda uzmi novog iMac-a 21.5 i neces pogresiti 100%.

Inace kada smo vec kod ekrana, meni se prasina malo uvukla u sam LCD, znaci nije ispod stakla. Da li Apple daje novi display obzirom da je komp jos uvek pod garancijom?!

(koliko mogu da primetim ovo se desava na svim Alu iMac-ovima bez obzira na seriju).

Profile

Posted: 02 December 2010 06:51 PM   [ # 13 ]
Newbie
Rank
Joined  2010-05-05

Hvala puno Mario na sjajnom i veoma opsirnom odgovoru!

Sto se panela tice, secam se te price jer kad sam kupovao sadasnji komp sam gledao oko toga mnogo stvari ali vec pozaboravljah (znam da sam uzeo ovaj monitor sada Samsung 223bw jer kazu da je imao najbolji panel(za te pare naravno, tada) i da dolazi samo sa nekim panelom - ne secam se a i sad ne mogu da nadjem koji je) ali dobro nebitno to sada..

Sto se tice odziva apsolutno mi ni malo nije bitan, ne igram igre uopste a filmove isto tako izuzetno retko tako da ne igra nikakvu ulogu odziv..

Ukoliko je najveci broj tih kvarova (kod 24’) bio zbog te prasine i ako se to moze ukloniti bez problema (a koliko to kosta? odma da se pripremim:P - a i da li se to na kraju kad se sklopi mac, da li se to vidi spolja?) onda nije to toliki problem, ako sa druge strane dobijam najbolji panel i dobar prikaz boja i crne..
Tako da je problem sto znaci imaju (24’) problem i sa displejom i sa grafickim karticama, sto je dosta losije nego 20’ koji nemaju bas takvih problema (iako imaju sam po sebi losiji displej) ali mi je ipak najvaznije da mi kompjuter radi kao prvo i osnovno, zato mi je sad cim, a nekako sam ipak vukao na stranu 24’ ali sad kad znam i za ove kvarove mi je cim…

Ne razumem se bash previshe u te benchmarke i slicno, ali po svemu sudeci nije bas prevelika razlika (mada sad gledam na everymac na geekbenchu je razlika malo veca 3317 na prema 2841) kontam da se sa tim moze ziveti 😊 btw jel mogu ja nekako da pokrenem neki benchmark da vidim koliko dobija moj sadasnji komp?:)

Hvala na preporukama, sto se tice MacPro-ova uglavnom su prilicno skupi (ja kontam da idem do 650 evra max) za mene trenutno, a nesto je i slicno sa 21.5’ tj evo sad gledam na Mario-ovim oglasima bio neki za 780 evra, sto i nije toliko strasno, ali ipak vise nego sto sam ja imam, tako da ako bi bio za recimo 700 neki onda bi verovatno njega najpre uzeo, ali za sad ne vidim da ih ima a i verovatno se redje prodaju jer su noviji itd.

Profile

Posted: 02 December 2010 08:15 PM   [ # 14 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  7596
Joined  2005-04-28

Mariu mnogo hvala na razjašnjenju.

Nego, kada ti već pomenu, je li neko stavljao 6 GB RAM-a u Alu iMac 20’ Mid-2007?

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

Posted: 02 December 2010 09:31 PM   [ # 15 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2006-09-18

Ekran, koji se nalazi ispod prednjeg stakla se nalazi u metalnom ramu koji na broju drzi komponente ekrana, staklo na koje se projektuje slika, neke folije, mlecno beli difuzor i gomila neonkica koje bacaju svetlo. Kako ne vidis taj metalni ram, neces ga videti ni kada bude zaptiven trakom 😊

Ako me secanje dobro sluzi, mislim da je Nemanja za clanove foruma sredjivanje 24’ naplacivao 130-140€. On i Drdra su to radili, pa ce mozda videti ovu temu i potvrditi iki me ispraviti 😊

Profile