madamov wrote:
Ma najbolje da nema poreza, svi studenti da budu na budžetu, plate u zdravstvu i školama da budu po 1000 evra, penzije da budu 500 evra, da se ide u penziju sa 50 godina.
Što bi se reklo, svi na budžet.
Vidi, upravo je problem u tome što ovi koji su ‘svi na budžetu’, primaju plate od po 1000 evra i idu sa 50 g. u penziju, nemilosrdno nastavljaju da opterećuju ljude koji nisu na budžetu.
Valjda je poenta toga da imaš budžet i poreze da imaš neke prihode kako bi podmirio rashode. Ti ovde imaš gigantske rashode i deficite i hoćeš to da podmiriš tako što ćeš malecki prihod da povećaš za još malo, dodatno opterećujući onoga ko ti taj prihod stvara.
Znač imaš budžet za 2011. kod kojeg je predviđeni deficit 140 milijardi dinara. To mu dođe oko 1,3 milijarde evra.
Na strani prihoda, u 2010. g. imaš računara prodatih za 330 miliona evra (link). Neka je sve osnovica za PDV, razlika koja može da se namakne povećanjem poreza je oko 33 miliona evra (i to pod uslovom da broj prodatih računara ne opadne u 2011).
Kada se posmatra šira slika vidi se koliko je glupo i besmisleno povećanje PDV za računare dok na drugoj strani imaš tolike krađe i nesavesno trošenje. Šta će se tačno dobiti povećanjem PDV za računare? Budžet se neće pomoći, to je sigurno. Tridesetak miliona spram 1,3 milijarde je smešno. Štaviše, na osnovu onoga što znamo iz dosadašnjeg iskustva (gorivo) može se desiti da se ti prihodi čak i smanje, zbog smanjenog obima trgovanja. Jedino će, po običaju, na*ebati ni krivi ni dužni ljudi koji hoće da rade nešto.
Mislim, nikada mi nije bila jasna ta logika da se ugledamo na druge države i sredine samo kada smo mi na debljem kraju štapa, a kada se postavi pitanje šta ta famozna država radi za tebe uglavnom se dobija lakonski odgovor: pa to ti je tako, tu se ne može ništa promeniti, ako ti se ne sviđa idi iz zemlje, itd. ili tako neki defetizam/sarkazam: ma najbolje je da nemamo ni vladu, ni službenike, ni škole, ni bolnice,…
Za pare koje im daješ ne možeš da saznaš za šta su tačno potrošene, a sa druge strane ‘normalno’ je da se podižu porezi. E pa sorry ali nije.