Problem težak za objasniti…???
Posted: 30 December 2010 02:00 AM
Newbie
Rank
Total Posts:  20
Joined  2007-05-12

Kao što rekoh teško za objasniti, ali pokušaću.
Krenuću hronološki.

Pre neki mesec jedan moj poznanik ode u Englesku, pošto se čovek bavi muzikom odluč da tamo kupi sebi jedan mac book. Radio taj računar lepo neko vreme i jedan dan me čovek zove i pita me da li bi mogli instalirati sitem na njemu pošto je izgleda pao. (zvao me pošto jedino ja imam Mac u našem selu pa konta čovek mogu pomoći 😊 ). Dolazim kod njega i nailazim na problem. Računar posle startovanja na sivom ekranu sa čuvenom jabukom mota do beskonačno. Odlučm da pokušam sa svjim instalacionim diskom (Tiger 10.4 - inače je bio Leopard na njemu) da čsto vidim hoće li proći bar u Disc Utility pa da pokušamo bar njega dići za početak. Međutim uz standardno držanje tastera C pri boot -ovanju, on nastavlja da vrti na ekranu sa jabukaom i ni da makne. Probam i sa tasterom X za prinudno boot- ovanje, međutim opet mrka kapa. Na kraju se odlučm da probam da ga boot-ujem u Verbose modu (lepo držeći dugme sa jabučcom i dugmence V) i eto pokrenuh ga sa sledecim rezultatima kao u narednim slikama.

Primarna stvar koju izbacuje u celom procesu je

disc0s3 I/O error

Ako iko ima ideju ili bar naznaku šta bi mogao biti problem bio bi od neizmerne pomoći.

Hvala unapred!

linkovi slika su sledeći i izvinjavam se ali zaista nisam uspeo bolje:

Profile

Posted: 30 December 2010 03:40 AM   [ # 1 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1797
Joined  2007-11-11

hard mu je crkao, najverovatnije

Signature 

Ja hocu da pomognem

Profile

Posted: 30 December 2010 03:50 AM   [ # 2 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  4275
Joined  2006-09-18

Ako si tigra dobio uz neku drugu mašinu koja nija taj MacBook, nećeš moći pomoću tih diskova. Treba ti tzv. Retail verzija OS X-a ili originalni diskovi koji su došli uz MacBook.

A poruka koju izbacuje ukazuje na crknut disk. Možeš probati skinuti (googlaj) i Bootable Disk Utilities, pa ih narezati na DVD ili uraditi restore tog BDU imidža na neki externi HDD, pa sa BDU poterati Disk Warriora, da vidiš da li disku ima pomoći, barem dok ne izvučete podatke sa njega.

Profile

‹‹ Miris hardvera      Sisaljke za iMac ekran ››