Na ovoj našoj maloj planeti postoji svega nekoliko proizvođača LCD/Plasma panela i HP nažalost ne spada među te. Samo ih kupuje od nekoga ko ih proizvodi - Samsung, AUOptronics, LG, Acer, Sharp, ... HP nažalost ne proizvodi LCD matrice ni za svoje top modele monitora.
Dakle, matrica/panel mora da se kupi od nekoga. Bira se neka od TFT tehnologija, TN/IPS/H ili S-IPS, PVA/MVA, ... E, sad, najbolje je kupiti čtav paket, pa to dođe onako kako to proizvođač napravi. Dakle, za probleme sa iMac-ovima nije (direktno) kriv Apple, već proizvođač matrica/kompleta, a to je u našem slučaju (barem kad su Alu modeli u pitanju) - LG. Ipak, iako je Apple po cijeloj planeti poznat po svojoj rigoroznoj kontroli kvaliteta proizvoda, ovo je ipak epic fail. Kako za njih, tako i za nas kao korisnike.
Meni je prosto neshvatljivo da nisu u stanju preko 5 godina da riješe problem za koji znaju. Zamisli na šta bi to ličlo da Mercedes pravi tri serije automobila sa istom greškom - npr. dva sloja šajbe se odljepljuju u nepravilnim intervalima, otpada točak na 100km/h ili tako neka glupost (da me ne shvatite pogrešno, BMW pravi 1200GSA od 18000€ koji nov ne smije da se vozi duže od 600km nakon kupovine, što je apsolutna glupost, ali je i dalje najbolji motor). Svaki veći/bolji proizvođač drži do sebe i odnosa sa kupcima. Nama niko nije kriv što su nam zakoni i država za qrac pa može da radi ko šta i kako hoće.
Ja sam jedan od onih koji je kupio novu mašinu prije 2 godine, iMac8,1, dao za njega 2000€ okruglo, čekao ga 50 dana jer je BTO, i onda se nakon par mjeseci počele pojavljivati fleke na ekranu. Ja nisam novce našao na putu, niti ih ubrao sa drveta, niti sam ih dobio na lutriji ili mi je poslao Deda Mraz kofertom iz Englesku. Ja sam ih krvavo zaradio i uskraćivao sebi svoja neka zadovoljstva, da bih kupio ovu mašinu. Zbog svega toga je (za mene) neoprostivo da high-end proizvod ima falinke identične onome koji ima 5-10x jeftiniji. FAIL! FAIL! FAIL! I sramota. Teška…
Ova mašina će da ostane dok ne crkne skroz do kraja. A Apple mašinu sa integrisanim monitorom ne KUPUJEM NIKAD VIŠE (pričam o desktopu)! Mac Mini ili MacPro može, ali iMac NIKAD VIŠE!
E i još jedna stvar. Zašto ja sa svoje novce ne bi mogao da pljujem bilo koga i bilo šta? Ma pljuvaću ih od danas do sutra, ako mi se tako sviđa, jer ja sam Apple-tu dao 2000€ za mašinu, a ne Zastavi, pa ću shodno tome i da pljujem Apple, a ne Zastavu. Moji novci nisu niti bili neispravni, niti su bili falsifikovani, a niti su oni nayebali zbog mojih novaca. A svjesno su mi prodali proizvod sa falinkom, manom, greškom, kako god to već želiš da kažeš, što bi moglo da potpadne i pod krivično djelo (Markooo, provjeri sa majkom ovo molim te). I ko tu koga onda yebe? I još trebam da ćutim? Neću!
Da, nema savršenog proizvoda. Ali ovakav bezobrazluk sa ekranom koji traje već 5 (ili koliko već) godina, gdje se ne dobija nov ekran već samo očšćen/refurbished, gdje se ne priznaje garancija za ovaj problem, a ekran košta 700€ plus ruke servisera, je stvarno previše!