Nemesise, ti si tipichan primer kolateralne stete. Napravio si najgoru kupovinu decenije jednostavno zato shto nisi bio dovoljno informisan. Onaj ko je samo nekoliko sati potroshio na guglu pre kupovine, nishta ne bi uradio onako kako si ti. Ne bi kupio iMac 27’ te generacije, ne bi otishao u Globenet, ne bi kupio u ovoj zemlji uopste, u krajnjem slucaju bilo je bolje da si uzeo i polovnog iMaca, ako nema zutilo, prasinu, buchan hard, nece ga ni imati 😊
A sto se tice samih kvarova, prasine, zutila, i slicno, ne mogu da imam formirano misljenje jer stvarno ne mogu da znam koji je to procenat ljudi sa takvim problemima. Poslednjih 5-6 godina na netu se svasta moze cuti o svakakvoj tehnici, a najcesce se ispostavi da je utisak bio potpuno pogreshan jer je uzorak jednostavno bio premali, a internet sto zna da preuvelica stvari ne zna niko 😊
Takodje mi nisu jasni ni drugi ljudi koji su kupili istog iMaca, jer cak i ja sto me model ne interesuje znam da ima problema sa zutilom, itd, jednostavno ih ne bi kupovao uopshte. Imam i imao sam vise komada raznog Apple hardvera i sve to je 10 godina ispred bilo kakve ‘kineske’ tehnike kojom smo okruzeni, po svemu, ukljucujuci i kvalitet, tako da stvarno ne mogu da shvatim da neko plati 2000e i dobije kvalitet od 200e..
A sto se tice Windowsa i PCa, ne zelis da se tamo vracas, koliko je Apple loshiji za poslednjih 10 godina, PC je x5 😊
Nemesise, ti si tipichan primer kolateralne stete. Napravio si najgoru kupovinu decenije jednostavno zato shto nisi bio dovoljno informisan. Onaj ko je samo nekoliko sati potroshio na guglu pre kupovine, nishta ne bi uradio onako kako si ti. Ne bi kupio iMac 27’ te generacije, ne bi otishao u Globenet, ne bi kupio u ovoj zemlji uopste, u krajnjem slucaju bilo je bolje da si uzeo i polovnog iMaca, ako nema zutilo, prasinu, buchan hard, nece ga ni imati 😊
Mozda treba da promenim profesiju i da se ne bavim sa necim sto ima bilo kakve veze sa racunarima?!
Jesam se informisao pre kupovine i znao sam koji su problemi i verovao sam da mi se nece dogoditi to. Nazalost, jeste. Tako da ta prica o internetu kako preuvelicava stvari u mom slucaju ne pije vodu jer sam licno dobio corak, a i dovoljno je posetiti apple ili recimo macrumors forume tako da ne verujem da je to bas toliko mali procenat da Apple moze da zanemari probleme koji traju pa jedno 5 god. Za GlobeNet iskreno nisam imao pojma kako posluju jer sav apple hardver do ovog momenta nabavljao sam drugim kanalima, a u tom momentu oni su jedini imali model koji je mene interesovao. Dvoumio sam se izmedju i3 i i5 quad i oni su nazalost imali jedini ovaj model. Jebga.
A sad sto se tice sto sam kupio racunar ovde pa onda da li da kazem da li sam se za*ebao sto sam se rodio i zivim ovde i svi mi redom? Mozda jesmo, sta znam, vreme ce pokazati. Ovde koliko toliko pristojni zakoni postoje, samo neko treba da ih primenjuje kako treba.
Sto se tice PCa i Apple-a pa majku mu hardver je hardver isti za sve ako biras iste komponente samo ovi drugi nisu upakovani u aluminijum tako da pc je x5 losiji je primenljivo i na apple. Kako da je jedna graficka bolja za Apple, a ista ta za PC je x5 losija ili hard disk… Tu je samo razlika sa OSom gde naravno Mac OS X po meni je dobrih 5-10 god ispred Win 7, i naravno Apple je svoje govno lepse upakovao naravno po drasticno vecoj ceni.
Mada sve je ovo kenjanje i ja mogu ovde da kenjam i svi redom ali poenta je da za novac koji platis treba da dobijes ispravnu stvar. Isto znam da uvek dobiti ispravnu elektroniku je nemoguca misija ali tu treba prodavac da postupi po zakonu (koji by the way niko ne postuje) i zameni masinu ako si se pozalio jer to je tvoje pravo. Znaci preko ljudima su menjali komplet masine i po 5 puta dok nisu dobili korektan primerak. A voleo bih da vidim tog majcinog sina koji ce ovde nekom srbistanskom prodavcu da zatrazi 5 promena kompletne masine i uspe u tome dok ne dobije ispravan primerak.
Samo i ja da potvrdim da je zaista mnogo Macova koji su prošli kroz moje ruke pre ili kasnije dobilo fleku, manju ili veću. Ima korisnika kojima to ne smeta, ima onih kojima zbog prirode posla zaista smeta, ali da nije zanemarljivo mali procenat, nije.
Moj komentar se odnosio na instaliranje OS-a na proizvoljne PC-jeve, jer smatram da bi time OS X počeo da klizi ka ‘slindowsu’ u pogledu (ne)kontrolisanih problema sa raznim hardverom. Smatram da je čvrsta integradija HW-a i SW-a najbolja stvar, smatrao sam to još od vremena kada je to bila uobičajna stvar (‘80-te); smatram isto i sada. I u tom smislu uživam. Imao sam i ja crkavanje diska na iBook-u i čuveni ‘iBook logic board failure’ problem, zbog kojeg sam bio bez istog skoro dva meseca, pa nisam priželjkivao instaliranje na proizvoljni PC, niti da se to i drugima desi, samo kako bi videli kako je to. A nisam imao vremena (ni želje) da analiziram ličnosti Džobsa i Gejtsa.
Ako se osećaš da te neko pelješi i da si budala što si ‘pobegao’ ovamo, niko ti ne brani da se vratiš. Uostalom, možeš da probaš i sa OS X-om ako je baš to glavni faktor, biraj komponente tako da isti radi sa njima i nadaj se da će raditi posle svakog apdejta. A ako nećeš da se cimaš, pa tu je Windows, Linux, izbor je oduvek bio dobra stvar.
Što se fanbojizma tiče (a i ostalog za što ti se jebe); za to ćeš morati da se obratiš nekom drugom (pa se drži i za uši ako hoćeš i vič ‘Nepravda, nepravda!’); a ne meni, bar dok me u takvoj aktivnosi ne uhvatiš.
Epl jeste zasrao sa tim ekranima, ali ako nisi zadovoljan, mašinu vrati nazad, novac dobiješ nazad i biraj šta ti više odgovara. Što je to kod nas teže izvoljivo je druga stvar, ali nema baš osnove da se Epl krivi za to. Kada bi sa ovog tržišta postojao organizovani nastup, stvari bi se verovatno promenile na bolje, ali kao i svuda, naši distributeri će pre da se biju oko mrvica (i da gledaju ko je njih više dobio i ‘zajebao’ onog drugog); nego da se udruže i usaglase i svi dobijaju kriške. To tako traje već godinama, možeš Popa da pitaš za detalje, ako je zainteresovan da ih opet prepričava.
Se*em ti si u fanboy thing. J*be mi se klasicno i za Apple i Microsoft.Hocu da dobijem ispravnu stvar kad je kupim novu i dam pare za nju i da pravim pare sa njom
Nemesis wrote:
poenta je da za novac koji platis treba da dobijes ispravnu stvar
Znač da ti se sledi krv u žilama kad shvatiš da ima KREMBECILA* koji ne razumeju ove osnovne stvari, a kamoli da te pride teraju da odje*eš i da nešto neće proći i sl.
Te priče o broju korisnika koji imaju problem su ultra debilne iz dva razloga:
1. Taj broj je irelevantan. Da su prodali pet milijardi računara i da od svih njih samo jedan jedini ima falinku — moraju da ga zamene jer košta preko hiljadu evra, a često i preko dve hiljade evra. Da li je ovo jasno majku mu retardiranu?! Nisi kupio pvc kesu za 50 para pa da se prepireš sa prodavcem zato što je pukla! Koliko moraš da budeš glup pa da svesno zanemaruješ ovako bitnu stvar???
2. Ako neko i hoće da se bavi ciframa onda neka pokuša da izvuče bar jednu logičan zaključak iz svog zakržljalog mozga: šta zvuč realnije — da se popravka/zamena izbegava zato što ima jako malo pokvarenih računara ili zato što ih ima jako mnogo???? Mislim, samo pokušajte, pa ako vam se učni da će vam eksplodirati glava brzo prekinite tok misli i recite nekome da odje*e!!
I šta to tačno znač da je neka PC kanta 5x veći krš? Pa da li je moguće da niste u stanju da razumete da Apple uzima do jaja velike pare na obećanju da njihove mašine nisu taj isti krš????? A kada se ispostavi da je, gle čuda, to obećanje u stvari gnusna laž, onda šta? Odje*i? Da, baš tim rečma — imaš problem sa mašinom koju si platio 2000 evra, a koji se ne javlja na kantama od 600 evra? ODJE*I.
Ne, majke mi, samo mi nije jasno zašto ne odete do banke i ne uplatite te pare na moj račun. Ja bih vam dao neko sranje i nalepio bih jabuku na njega.
Mislim da nema potrebe da se ovde raspravljamo da li je ili problem sa ekranom na iMac-ovima brljotina.
Jeste! Tačka!
Problem je što Apple to ne priznaje (kao što je svojevremeno priznao određen broj grešaka koje su se javljale na pojedinim modelima) i čeka da se stvari reše same od sebe.
E, pa neće se rešiti, sviđalo se to nekome ili ne, s obzirom da se veliki broj korisnika suočo sa ovom neprijatnom pojavom, a kao što sam već rekao - Apple prodaje svoj all-in-one proizvod za lepe pare kao Premium mašinu i mora tako i da se postavi. Ne sme da se desi da mašina koju je veliki broj korisnika (kao uostalom i ja) kupio upravo zbog fantastičnog panela (i dalje stoji da je panel kao panel xtremno dobar); dobije mašinu kod koje je upravo problem panel. Mislim, to se vidi, svaki dan ljudi sede i koriste iMac i verujte mi, strašno nervira kada non-stop gledaš taj oblačć prašine i ne možeš ništa.
Neko će reći, ok, kad si dao 2k eura, daj i 150 pa reši problem, ali poenta je upravo u tome što time problem neće biti rešen. Ja bih prvi zažmurio i calnuo 150 evrića kad bih bio siguran da se to više neće javljati, ali crvc, neće da može. Posle par meseci će ponovo početi da se akumulira prašina i samo je pitanje vremena kada će se ponovo videti i onda jovo-nanovo.
Iskren da budem, toliki kreten nisam da s vremena na vreme puknem solidnu svotu novca, samo da bih mogao normalno da koristim ono što sam pošteno platio i na šta u nijednom momentu nisam bio upozoren zvanično od strane Apple kompanije.
Ja sam svoj iMac uzeo ISKLJUČIVO zbog tog panela, koji je dovoljno veliki i kvalitetan za ono što meni treba - rad u Aperture sa RAW fotkama i potrebno je da bude onakav kakav je i bio u startu, besprekoran.
Ponavljam, panel je fantastičan, juče sam iz mrtvog ugla bacio pogled na iMac dok je klinac gledao crtani film, sve se vidi, kao da sam sedeo ispred compa, stvarno jbe kevu, ali ovo sa prašinom (ne daj bože da mi se pojave žute fleke, ne znam šta bih) jednostavno ne sme da se gura pod tepih. Pogrešili su u dizajnu mašine (ili su zeznuli ovi iz LG-a, ali koliko znam ovi paneli se specijalno prave za Apple, tako da to ne skida odgovornost sa Apple-a) i red je da bar pokušaju da reše problem, da pokažu želju da izađu u susret ljudima, a ne ovako - to me i najviše nervira, taj autizam.
Lično, i dalje sam uveren da su Apple mašine bar za dva koplja iznad neke PC konfe i ne slažem se da treba pustiti OS X na svaki krš, upravo je integracija hardvera i softvera doprinela da svaki Mac radi onako kako Win nikad neće (ovo je moje mišljenje).
MacPro jeste opcija, ali niti meni treba ultimativna mašina za milion jezgara, niti imam prostora gde da je držim, obaška što nemam ni toliko para (a što bih i dao) za nešto što mi realno ne treba. Ovaj iMac je taman ono što mi treba zato me sve ovo toliko i nervira.
A što se tiče situacije sa Apple-om u Srbiji, pričali smo svojevremeno na sastanku sa Popom kako stvari ovde stoje i tu nam nema pomoći. Libanac drži monopol na ovom tržištu koji je dobio od Apple-a (još dok je Apple bio u neviđenoj buli); a kako je dobio, to samo on zna i tu je kraj. Tržište je malo da bi se pojavio Apple samostalno (nema ga ni na mnogo većim tržištima); tako da nam ostaje Apcom i par slobodnih strelaca. Ali takođe mislim da bi društvo koje radi Apple kod nas možda moglo da nastupi prema Apple-u sa nekim konkretnim zahtevima, za dobrobit ovdašnjih korisika - ako imaju snage i želje.
Da ne tupim više, situacija je takva kakva je, ali očekujem da se Apple konačno odredi prema ovom propustu.
Pozz
MacPro jeste opcija, ali niti meni treba ultimativna mašina za milion jezgara, niti imam prostora gde da je držim, obaška što nemam ni toliko para (a što bih i dao) za nešto što mi realno ne treba. Ovaj iMac je taman ono što mi treba zato me sve ovo toliko i nervira.
Evo bas i ja tako razmisljam. Ne vidim da bi mi Mac Pro bio toliko potreban bar sto se tice jacine. Sad iMac koji imam je i5 Quad sa 8GB RAM-a koji cu jos pojacati i mislim da je ovo i vise nego jaka konfiguracija za posao koji ja obavljam.
RingeRaja wrote:
A što se tiče situacije sa Apple-om u Srbiji, pričali smo svojevremeno na sastanku sa Popom kako stvari ovde stoje i tu nam nema pomoći. Libanac drži monopol na ovom tržištu koji je dobio od Apple-a (još dok je Apple bio u neviđenoj buli); a kako je dobio, to samo on zna i tu je kraj. Tržište je malo da bi se pojavio Apple samostalno (nema ga ni na mnogo većim tržištima); tako da nam ostaje Apcom i par slobodnih strelaca. Ali takođe mislim da bi društvo koje radi Apple kod nas možda moglo da nastupi prema Apple-u sa nekim konkretnim zahtevima, za dobrobit ovdašnjih korisika - ako imaju snage i želje.
Da ne tupim više, situacija je takva kakva je, ali očekujem da se Apple konačno odredi prema ovom propustu.
Ja samo kazem da zakoni treba da nam budu samo definisaniji i da se primenjuju kako treba i niko od ovih tzv ‘premium resellera’ se ne bi ponasao kako se sada ponasa.
Inace tvoj iMac koji imas mozes li mi reci koja je konfiguracija u njemu? Interesuje me i hard disk brend i model koji ti je ugradjen?
RR ti si srecnik, ja sam ne toliko ponosan vlasnik iMac 20’ sa zhutom flekom :( povezao sam ext.monitor pa mi toliko ne smeta pri radu ali opet :( sranje u Ruandi ... to stoji :( srecom nisam odvojio tih 2k nekompatiblnih neispravnih sta god za mashinu
@Nemesis
Ovaj model: http://www.everymac.com/systems/apple/imac/stats/imac-core-i5-2.66-27-inch-aluminum-late-2009-specs.html
Ali sa 12 GB RAM-a.
HDD je Seagate 1TB, ne znam tačno koji model (ovo pišem iz kafića sa MacBook-a); ali znam da u sufiksu modela ima slovo Q, koje bi trebalo da označava quiet, ako sam dobro shvatio. A da je bučan, nije, iako, pored dva enclosure-a sa ventilatorima, nisam siguran da mogu i da čujem ako/kada drlja.
@kaerF
Nisam odvojio 2k, već 1.6k (kupljen polovan od Maria, negde u martu, ako me sećanje služi); što ne znač da sam ‘dobro prošao’. Sve je bilo ok negde do jeseni, dakle, 6-7 meseci, a onda je počela da se primećuje prašina. A što se tiče fleka, pu, pu, daleko bilo, nadam se da neće i to da me snađe.
Imamo iste masine osim sto tvoja ima vise RAM-a. Inace to je taj HDD. I kod mene je ugradjen Seagate sa ASQ sufiksom.
Da nema ovih za*ebancija masina odlicna. Radi extra, moze da povuce dobro video rendanje, 3D, After Effects radi isto kao lud…
Inace ja sam vec uzeo drugi monitor zbog proofa i ostalih stvari gde mi zahtevaju neku preciznost rada sa bojama. Zasad ovaj promenjeni panel na iMac-u mi je dobar da ne ureknem samo moram da ocistim prasinu i neke cestice kad su menjali panel jer kao da imam utisak da su mi pikseli na pojedinim mestima zaglavljeni/mrtvi.
Da li je neko od Vas ovde cistio taj prostor izmedju panela i zastitnog dela ekrana? Sta ste koristili? Da li je nko pokusavao sa kompresovanim vazduhom u konzervi plus standardno neka mikrofiber krpa i neki rastvor?
predlazem da skupimo serijske brojeve problematicnih modela na jedno mesto, podignemo topic na Apple support sajtu i da pozovemo sve koji imaju problem da ostave model i serijski broj pa cemo videti dokle ce dogurati. Meni licno sve lici na faulty seriju iz neke od fabrika jer ne postoji toliko veliki broj prijavljenih problema na supportu koliko se cini iz ove nase diskusije da je skoro svaki sa problemom.
Evo ja krecem prvi, ili da napravimo novi topic:
(model, serial, zemlja kupovine)
Apple iMac 21.5 late 2009 - W8002…, Serbia
iz recimo 100 modela, ako se toliko skupi i Apple moze da vidi da problem globalno postoji, i da se nesto uradi.
Ja sam za. Samo ne bi bilo lose da se napravi neki novi topic i da bude sticky. Ako admini dozvole tako nesto i ja cu postaviti SN moje masine.
Nema problema, ali bolje je novi topic. I navedite odakle ste nabavili mašinu, tj. od kog prodavca ste kupili. Mislim da serijske brojeve ne biste trebali zbog vas javno da ostavljate i neka neko od vas vodi bazu u kojoj ćete imati sve podatke uklučujući i kompletan serijski broj, a da bi mi ostali stekli prestavu koliko ljudi ima probleme i sa kojim mašinama, navedite osnovne podatke o mašini.
Recimo, na forum pošaljete:
iMac 27’ i5, početak serijskog broja, opis problema, kupljen od koga i kada, a kompletne podatke nekom od vas ko se bude prihvatio posla da to ubaci jedan Numbers ii Excel fajl sa kompletnim serijskim brojevima.