Molim za savet.
Posted: 24 February 2011 10:29 PM
Newbie
Rank
Total Posts:  22
Joined  2010-09-11

Pozdrav svim mac users.I ja sam od nedavno postao ponosni,skroman ali ponosan vlasnik jednog lepog powermac G3 racunara i sta da kazem,samo goodbye and fairwell microsoft… Odusevljen sam Os X-om,sve ostalo komentarisati je suvisno…
Elem,naisao sam na jedan mali problem,da pojasnim:
kao prvo imao sam na masini 128mb rama kako pise u sistemu a ram je ustvari 256,te sam ja kupio jos 512mb,mislim to je sasvim dovoljno,ali tu lezi problem,sistem prijavljuje samo 384mb rama a ja ukupno stavio duplo vise.Posto sam nov u mac svetu,nemogu da prokljuvim u cemu je stvar,pa molim za savet sve vas koji ste voljni pomoci.Da napomenem,memorije nisu istog proizvodjaca,sve su na 133mhz a masina kako pise na sajtu podrzava memorije od 100mhz memory bus…mozda je u tome problem,neznam,ali pare su potrosene a memorije rade sa 50% kapaciteta,sto me malo nervira pa eto ako neko moze da pomogne,unapred se zahvaljujem…

Signature 

PowerMac G3 B&W 300
Nokia C3

Profile

Posted: 24 February 2011 10:35 PM   [ # 1 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  2341
Joined  2005-04-28

Koji je od ovih modela:
http://www.everymac.com/systems/apple/powermac_g3/index-powermac-g3.html

Signature 

🍎 Дарко Селаковић

Profile

Posted: 24 February 2011 10:37 PM   [ # 2 ]
Administrator
RankRankRankRank
Total Posts:  3201
Joined  2005-05-07

Mislim da je upravo to problem. Koliko me sećanje služi, bilo je pomena sa starim g3 mašinama koje su koristile sdram na 100 da se dešavao upravo taj problem pri stavljanju memorije koja je deklarisana za brži takt… mislim da ti nema pomoći sem da pokušaš da nađeš ram koji je išao u takvu mašinu.

Signature 

———————————————————————————————-
MacBookPro16,1
iPhone 13Pro

Profile

Posted: 24 February 2011 10:54 PM   [ # 3 ]
Newbie
Rank
Joined  2010-09-11

Model masine je PowerMac G3 300 blue & white.

Signature 

PowerMac G3 B&W 300
Nokia C3

Profile

Posted: 25 February 2011 02:22 PM   [ # 4 ]
Member
RankRankRank
Total Posts:  99
Joined  2009-10-24

Jako lep racunar. Imao sam takav, ali mi ga uzese kada sam ga sve sredio. Krivo mi je samo sto ne izvadih DVD decoder iz njega. :(

Elem, ja nisam imao takav problem sa tim racunarom. Koristio sam sve memorije PC133, i jedna je valjda bila original Apple na PC100. Imao sam problem da jedan modul nije hteo da ‘ocita’, ali kada sam stavio drugi modul umesto njega bez problema je prepoznavao svu memoriju.
A tu istu memoriju koju G3 B&W nije hteo da prepozna, koristim u sadasnjem G4 iz potpisa. Tako da jesu malo probirljiviji sto se tice RAM-a.

Signature 

PowerMac G4 PCI 400MHz - Yikes!
PowerBook G4 Ti 500MHz - Mercury (otkazao L2 cache

Profile

Posted: 25 February 2011 03:27 PM   [ # 5 ]
Newbie
Rank
Joined  2010-09-11

Hvala,i meni se jako svidja.Nego evo da dopunim informacije:
Trenutno su u masini tri memorije,jedna hyundai koja bi trebalo da je 256 ali je masina vidi kao 128,dvostrana je u pitanju,druga je tyrex sa kojom je ista stvar samo sto je jednostrana,a treca koju sam danas zamenio je hynix od 256 i sad ona radi odlicno,punim kapacitetom,i ona je dvostrana,tako da sada i ja myslim da treba i ove prve dve da zamenim ili prodam,pa da pazarim hynix sdram,posto on radi a i masini se ocigledno svidja,zar ne?mala sala ali eto,drugo mi negine…pa sad ako nekome treba neka se javi,da se dogovorimo nesto…hvala na savetima…

Signature 

PowerMac G3 B&W 300
Nokia C3

Profile

Posted: 27 February 2011 09:50 PM   [ # 6 ]
Member
RankRankRank
Total Posts:  99
Joined  2009-10-24

A jesi li siguran da su te RAM memorije bas od 256MB? Malo banalno, ali pogledaj oznake na chipovima. Mozda su od 128MB.

Drugo, probaj svaku memoriju posebno. Ubodi jednu RAM memoriju u prvi slot, pa ukljuci racunar. I vidi koliko pokazuje. A onda uradi za sve tako. Ako nece da se ukljuci sa nekom memorijom, to znaci ili da je ta memorija neispravna ili da je prosto ne podrzava. I nju izvadi. To je najbolji test.

Pa javi sta si uradio. 😊

Signature 

PowerMac G4 PCI 400MHz - Yikes!
PowerBook G4 Ti 500MHz - Mercury (otkazao L2 cache

Profile

Posted: 01 March 2011 06:17 PM   [ # 7 ]
Newbie
Rank
Joined  2010-09-11

Probao sam sve to i nista,tj sve isto.sve tri memorije su 256 proverio,samo sto dve i pojedinacno ipak rade na 128 a ova treca normalno na 256… Tako da to je to,mislim da mi nema pomoci,da ja ostavim ovako pa de se pomirim sa ovakvim stanjem ili da ih prodam,nema druge,mada hvala ponovo na savetima,videcu sta cu dalje pa javljam sta uradih,do tad veliki pozdrav…may the Mac be with you…

Signature 

PowerMac G3 B&W 300
Nokia C3

Profile