A ono zbog čega ću jednog dana prodati stari 27’ iMac i kupiti nov (ako su sredili problem sa prašinom u displeju) je ovo: http://www.apple.com/imac/features.html
Hoće li ovo isto samo na iMac-u? Kakvi su ovi novi po pitanju pristupa izutricama u odnosu na stare? Kapiram da je još rano za ovo pitanje (bar dok ih iFixit ne rascopa) ali da pitam na vreme.
Izgleda da ću u nekoj daljoj budućnosti početi opasno da razmišljam o tome da napustim iMac koncepciju u vidim šta mi je čniti: Mac Pro + S-IPS ili neka hackintosh varijanta (o kojoj trenutno skoro i da ne razmišljam).
Zato što ovo sa panelima počnje već da smara i ide na živce.
Ne mogu da verujem da ne mogu nešto da urade i da se ova sranja sa panelima na iMac-u više ne dešavaju. Jbte, kupiš premium mašinu i krenu nekakva žutila, fleke i šta-ti-ja-znam koje zajebancije, a ovi kulovi iz Cupertina ćute kao mulci, prave se da problem ne postoji, kao da će sam od sebe da se reši.
Lično sam jedva čekao novu generaciju iMacova sa nadom da će da reše problem panela, pa da lepo u dogledno vreme uradim upgrade (kad se omasovi thunderbolt); ali sada mi ne pada na pamet da se istresem još jednom i dobijem falš proizvod.
Tako da… ima da padne jedno detaljno čšćenje panela u narednih mesec dana, kad nađem vremena.
Ne znam sta da ti kazem vise povodom ovoga. Ugradjuju panele koje su i do sad ugradjivali, plus nisu se ni potrudili da inzenjerski rese problem i iskreno ne verujem da ce ga ikad resiti. Nije sto ne mogu, nego sto nece jer je to ‘gorgeous display’.
S druge strane opet kako su iMac-ovi opasno postali jake masine ja bh kupio ovu masinu pa da se kockam sa displejom sta ce biti sa njim. Jer u ovom momentu ne vidim opravdanje da kupujem Mac Pro + ACD sa finansijskog aspekta. Meni i ovaj late 2009 iMac radi posao kako treba, a da ne pricam o procesorskoj moci ovih novih sa Sandy Bridge-om.
Inace stize mi Apple Care sad krajem maja tako da cu garanciju resiti na jedno sledece 2.5 godine. A iskreno kad registrujem Apple Care razmisljam da prodam masinu i da kupim ovu poslednju iz 2011.
Dva stvari zbog kojih bi (da imam potrebe, a nemam) išao na upgrade sa 27’ late 2009, na ovaj 27’ mid 2011 iMac su: Thunderbolt (i to komada 2) i Sandy Bridge.
Mislim da pogotovo TB predstavlja xtra stvarčcu, pogotovo za mene, pošto imam velika skladišta multimedije i skok sa fw800, a pogotovo sa usb2.0, bi bio stvarno značajno ubrzanje u manipulaciji fajlovima.
Sandy Bridge je odličan, ali i ovaj moj stariji model mi je stvarno više nego dovoljan, sa 12 gb rama i ssd-om radi više nego dobro.
Samo da očstim panel i to je to, do nekog modela 2013. meni ne treba ništa jače (tako mi bar trenutno izgleda). Da su ubacili redizajniran panel, pa da razmišljam, ovako… Mnogo para samo za TB, a još uvek nema ni ozbiljnijih multibay enclosure-a (osim ovog Promise-a i LaCie za koje treba prodati bubreg).
Da, Thunderbolt će uraditi isto ono što je USB u prvom iMacu uradio. Do kraja godine ćemo videti bum tržišta dodataka, gde će posebno mesto imati eksterni hard diskovi: po prvi put u consumer segmentu imamo mogućnost da nam je brži protok izvan mašine i da će biti bolje kupiti eksterni disk u Thunderbolt kućištu, nego menjati interni disk zbog brzine ili prostora. Ja se pitam šta će uraditi sa Mac Pro mašinama, jer ja znam bar pet ljudi koji kukaju za ‘jeftinijim i manjim Proom’, zato što hoće da stavljaju veće i brže diskove unutra, tako da će pojavom takvih diskova u Thunderbolt kućištima bar trojica od njih petorice početi da razmišljaju i o iMacu.
Da sam ja sad na Džobsovom mestu, ‘muzao bih ovu kravu’ samo još ovu generaciju, onda redesign iMaca bez optičkog diska i sa samo jednim internim SSD diskom za sistem uz dva ili tri Thunderbolt porta.
Miki, sviđa mi se tvoje razmišljanje na temu, pošto bi i meni pasovao jedan takav mini pro.
Sandy Bridge u nekom mini case-u, 4 mesta za ram (da može lako da se radi upgrade); ssd 128 gb (takođe lak pristup zbog zamene); 2-3 usb-a, 1-2 tb-a, 1-2 fw800, lan, optički audio, bez sd-a, sa opcijom zamene grafike i bar 2 mesta za pcix kartice.
Ovo bi meni bilo više nego dovoljno, da ne kažem vrhunski.
Kompaktno i jako, a sve u alu case-u velične otprilike pola pro-a, sa dizajnom pro-like.
Meni kupljen Apple Care danas za 117 funti :D Tako da sam sledece 2.5 godine miran sto se garancije tice. Tako da I don’t give a damn za probleme sa displejom 😊 Mada razmisljam da za jedno mesec ponudim masinu na prodaju, taman kad se pojave kod nas ovi novi pa da kupujem.