1 2 > 
1 of 2
MacBook Pro 15’’ prasina u LCD displeju
Posted: 04 May 2011 05:30 PM
Jr. Member
RankRank
Total Posts:  42
Joined  2011-05-04

dravo, pre neki dan sam uzeo macbook pro iz 2008 tj sledece konf:

Core2Duo 2.51ghz
4GB Rama
Nvidia GT8600 512mb
500GB HDD
Display 15’

Kao prvo laptop lepo izgleda, tj nema gotovo nikakvih ogrebotina tj kao da je maltene nov.

Ali sam kasno primetio prainu u lcd monitoru, koju ne mogu ocistim jer je izgleda u pozadini. Prasina tj zute mrlje na sredini su vidljivi jedno na veoma svetlim oblastima (pozadinama ) , ali jos gore je sto ima 4-5 truncica tj tackica od iste prasine koje na belij pozadini maltene da daluju kao halfDead pixeli

Tako da me zanima da li postoiji resenje da se to skloni, posto jedno resnje vidim nov monitor -.- sto mi ne pada na pamet, pre svega sto naravno nemam apple care x) tako da bih morao sve to placam iz svog dzepa -.- znam da to nije jeftino ni malo.

E drugo je, da li sam dobro prosao. tj menjao sam ovu konf. + doplata za ovaj macbook pro
http://bit.ly/kG1UbA
i doplatio jos 350e x)

Eto prvo me zanima sto da radim sa monitorom, i da li sam prosao dobro sa ovom trampom x)
sa obzirom da je baterija na 40% zivota tj pise mi da je uskoro zamenim tj traje oko ~1:30 - 2h
Drugo da sam pokusao narezem na njemu 3 DualLayer DVd-a i da ni jedan nije uspesno narezan -.- tj da mi je jawilo kao neka greska sa drajvom,
i ovaj prob sa displejom. :S

Profile

Posted: 05 May 2011 03:27 PM   [ # 1 ]
Jr. Member
RankRank
Joined  2011-05-04

zar nema ko da mi ista kaze :S

Profile

Posted: 05 May 2011 05:22 PM   [ # 2 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1786
Joined  2005-05-08

U suštini, o svemu tome se pričalo na forumu. Pretraži po terminima prašina i iMac. Imaš čak u jedan sjajajn tutorijal za čšćenje ekrana s gomilom fotki.

Ista priča je i za dvd rezač, baš pre par nedelja čni mi se da je bila rasprava o tome i neko se javio ko je uspeo da očsti drajv, da li nekim diskom za čšćenje ili kako već, ne sećam se.

Dakle, prvo potraži po forumu pa šta bude falilo od informacija pitaj ponovo.

Signature 

10 HOME
20 SWEET
30 GO TO 10

Profile

Posted: 05 May 2011 07:16 PM   [ # 3 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  663
Joined  2008-12-09

neznam ali do sada nisam nigde pročtao da je neko imao problema sa prašinom kod TFT-a na MacBook-ovima

jesi li siguran da je to prašina?

Post edited by: marelli, at: 2011/05/05 19:17

Signature 

Apple 4 life

Profile

Posted: 05 May 2011 08:32 PM   [ # 4 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  7596
Joined  2005-04-28

sover wrote:

zar nema ko da mi ista kaze :S

Nema, jer je prvi put neko pitao za prašinu u laptopu, to do sada nismo imali.

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

Posted: 05 May 2011 09:59 PM   [ # 5 ]
Jr. Member
RankRank
Joined  2011-05-04

Pa prvo da kazem, trazio sam slicne temer ovde pre nego sam postavio post, ali jedno sto sam mogao nadjem su teme o prasini u iMac-ovom displeju.

E sad, eto izgleda da ja jedini od tolkih ljudi naletim na potpuno now tj ocuvan MacBook Pro ali ovog puta mana je displej, koji ima prasinu unutra tj nesto nalik tome, i sto je najcudnije primecuuje se na sredini monitora tj zapravo prati putanju jabuke koja je na pozadini poklopca, tj isto kao da je prasina ili koji god vrag ostetio LCD sa spoljasne strane. A ja sam 90% siguran da je prasina, jer je 100% isto kao kad sam gledao prasinu koja se nalazi u iMac-ovima.

E sad moje pitanje je bilo, ako vec niko nema tutorial ili upustvo kako da se resim ovog x) a vidim da nema, koliko pak kosta nov displej, i ko u srbiji moze to da mi zameni i jos bolje, koliko sve to kosta x)

A i jos jedno pitanje, tj ponavljam ga, da li 350e + ova konf
[code:1]http://bit.ly/kG1UbA[/code:1]
vrede, tj da li sam dobro prosao, sa obzirom da rezac zeza tj superdrajv u mom MacBook-u
Da je baterija:
3830/5500mAh
421 ciklusa :ohmy:

i da imam pomenuti prob sa displejom, tj nije da smeta, tj smeta meni posto se bavim dizajnom i cesto imam odvratan osecaj kao da mi je monitor prasnjav na tim mestima a ne mogu ocistim :(

A isto umalo da zaboravim evo tema o problemu koji ja imam ali tamo jedno sto sam nasao tj svi su to resili jer su imali MacBook-ove u garanciji i Apple je zamenio to za tili cas, sto naravno ja nemam.

[code:1]https://discussions.apple.com/thread/1092319?threadID=1092319&tstart=0

https://discussions.apple.com/message/9851326#9851326

http://www.mac-forums.com/forums/apple-notebooks/52375-dust-inside-screen.html[/code:1]

Profile

Posted: 05 May 2011 10:28 PM   [ # 6 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1786
Joined  2005-05-08

Pa pročtaj onu temu o čšćenju iMac displeja i pažljivo pogledaj slike kako bi skapirao srž priče i onda lepo svrati na iFixit.com, gde dobri ljudi rasturaju Mekove i objavljuju detaljna uputstva kako to učniti. Ako hoćeš sve da dobiješ na gotovo, bojim se da će te to koštati i to se zove servis. Dakle, pretraga, pretraga, pretraga.

Evo, našao sam ti ovo i od mene dosta:
http://www.ifixit.com/Browse/MacBook_Pro

Dakle, tu su ti linkovi ka svim MacBook Pro-ovima koji su oni rasturali. Sad, pročtaj onu temu sa iMac-om, iščtaj ove iFixit tutorijale, čak i ako nema tačno tvog modela biće ti jasno šta da radiš, isprintaj šta ti treba ili otvori na drugom kompu i šrafciger u šake. Alternativa je jasna…

Isto i za onaj DVD, ne mogu da ti tražim temu sada ali mi veruj na reč da je tu negde i vrlo je sveža. Možda rešenje koje je tamo navedeno odgovara i tvom slučaju.

Za ovu zamenu-kupovinu ne znam ništa. Štaviše mislim da ovaj forum nije pravo mesto za takvo pitanje, zbog alergija.

Signature 

10 HOME
20 SWEET
30 GO TO 10

Profile

Posted: 05 May 2011 10:40 PM   [ # 7 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  986
Joined  2008-06-15

Ti si prvi, da ja cujem, da ima prasinu u non-iMac racunaru. Otuda i verujem da to nije prasina (jer po meni tu nema sta da ugura prasinu usled nepostojanja ventilatora u blizini enrana).
Imas brdo tutoriala na iFixIt pa trazi kako se rastura tvoj racunar i sve ce ti biti jasno. Imas i ovde ljudi koji ti to mogu uraditi po dosta povoljnijoj ceni od zvanicnog servisa.
A sto se tice tvoje zamene i kako si prosao - to ti ovde niko ne moze reci. Vrednost tvoje PC konfiguracije u tvojim ocima, na trzistu i u mojim ocima, je dosta razlicita to jest grafik je opadajuci. Gledaj sta si dobio za uzvrat i kako ces to da sredis da ti radi kako treba. Ovde mislim prvenstveno na ekran jer ti DVD mogu dati ja sa mog MacBook-a posto ga nikada ne koristim kao ni na drugim Mac-ovima (ekterne varijante su ti dzabe bih ti to savetovao jer ne verujem da ces negde van kuce da rezes disk).

P.S. Jos jednom, ne potezem raspravu vrednosti tvog PC racunara ali on meni vredi kao i svaki drugi PC i ne bih dao ni 100E ni za jedno kuciste na svetu. To ces, uostalom, i sam da shvatis, samo da malo zazivis sa Mac-om.

Signature 

iMac 27\\\" i3 3.2MacBook Alu 13\\\" 2.0iPad 1stiPhone 4SiPhone 3GsiMac 20\\\" 2.0iPhone 2GiPod Classic

Profile

Posted: 05 May 2011 11:15 PM   [ # 8 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  606
Joined  2008-06-28

Ajde slikaj to da vidimo kako to izgleda?

Signature 

 MacBook Pro 17inch Unibody
 iPhone4

Profile

Posted: 05 May 2011 11:33 PM   [ # 9 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  2279
Joined  2010-04-06

vrlo lako je moguce da je display ‘nagnjecen’ spolja, pogotovo u delu jabuke ako se tako pojavljuju sive fleke, to sam vec vidjao na nekoliko macbook pro 15 modela, ali iskljucivo usled delovanja vece sile na poklopac spolja, ako je to slucaj, nema ciscenja, samo zamena je resenje.

Signature 

 http://www.idoktor.biz Servis i prodaja Apple uredjaja u Novom Sadu 

Profile

Posted: 05 May 2011 11:47 PM   [ # 10 ]
Administrator
RankRankRankRank
Total Posts:  3201
Joined  2005-05-07

Joj, čtam ti post i ne znam šta da ti kažem, to što vidiš uopšte nije prašina, niti su ‘zaglavljeni pikseli’...tj nego je problem sa grafičkom karticom. Dakle, ploča je na izdisaju, jer je macbook pro koji si kupio defektan model, i to kako se ispostavilo, bez šanse da je i jedan napravljen kako treba, već se svaki kad tad pokvari na isti načn. E sad, tu je dobra stvar što je apple čni mi se 3 ili 4 godine nakon kupovine besplatno menjao ploče, ali u slučaju ako neko ima ‘lišće’ od laptopa. S druge strane, neko je ovde rekao da je u sarajevu zamenio matičnu bez ikakvih papira. Dakle, sad da se vratimo na pitanje da li je mnogo?
Pa u odnosu na konfiguraciju, to je super, ali gledajući da ti je komp skoro pa crko, preplatio si, koliko ja vidim minimum 350e.
Video sam tvoj post još sinoć, ali nisam stigao da ti napišem šta je. Ovo ti sve pričam iz iskustva, jer se prijatelju isti problem desio prošle godine. Prvo je počelo tako, pa posle nije hteo da digne sistem sa hdd-a, pa je onda nasumice izbacivao kernel panic uz instalaciju sa originalnog sl diska itd itd… Na kraju ga je prodao u parčćima…

Signature 

———————————————————————————————-
MacBookPro16,1
iPhone 13Pro

Profile

Posted: 06 May 2011 12:51 AM   [ # 11 ]
Jr. Member
RankRank
Joined  2011-05-04

@DS_Store
Hvala

To za cenu sam samo pitao, jer nisam upoznat sa cenama Appla puno, bar ne polovnih, tako da je po mojoj proceni tj bar po onom koliko sam mogao prodam svoj PC tj. izaslo je oko 650-700e samo me je to zanimalo da li je ovo dobra cena ili ne x)

@ fl45h
Posle prasine, to je po meni druga mogucnost :S
ako je vec to slucaj, koliko kosta nov display za macbook od 15’ :S

@cika_kosta
Daj nemoj me sad plasis sa time :SSS
Mac radi kao sat, jedno se greje 😛 a to je valjda okj koliko sam citao, kad stavim obrtaje oba kulera na 4000rpm posle je okj x) tj temp je bar po meni normalna x)

A sto se tice slike, pokusao sam slikam sa mobom ali je uzasno, sutra cu posaljem sliku koju cem slikam fotoaparatom, a do tad, evo kako to izgleda

http://img404.imageshack.us/img404/9240/img0433qv8.jpg

Znaci tacno tako izgleda samo sto nije bas toliko napadno, tj malo su bledje mrlje, a i nisu rasprostranjene svugde samo oko centra tj kao sto sam rekao kao da prate linije Apple logoa.

Post edited by: sover, at: 2011/05/06 00:57

Post edited by: madamov, at: 2011/05/06 18:25

Profile

Posted: 06 May 2011 12:59 AM   [ # 12 ]
Administrator
RankRankRankRank
Total Posts:  3201
Joined  2005-05-07

Pa radi ko sat, ajd da ne bude da je to, mislim, ja ti ne želim da je to, ali budi realan pa mi reci koja je verovatnoća da se prašina uglavi po konturama apple logoa? Inače, i ovaj koji je pandrknuo drugaru na rukama je isto tako radio ko sat, 2 meseca od kako ga je kupio, i onda je počelo tako, sa sve tim mrljama, pa je sledeći stadijum bio da prati konturu miša na svetloj pozadini… Vidi, ali ti savetujem da prodaš to dok još možeš... Generalno si trebao da se raspitaš pre nego što si kupio komp, jer je to ovde na forumu boljka poznata.

Signature 

———————————————————————————————-
MacBookPro16,1
iPhone 13Pro

Profile

Posted: 06 May 2011 01:23 AM   [ # 13 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  2279
Joined  2010-04-06

99% izubijan display, neko ga nije stedio, ili je ‘ispao iz nekoliko kamiona’ 😊 sive fleke, koje se vide na beloj pozadini cini mi se da to moze biti samo taj razlog, ne verujem da je prasina,

po meni, kupi dobar eksterni monitor, dobro postolje za hladjenje posto kod te serije grafika jako lako crkava i sluzice te dosta godina…ostalo ulaganje se ne isplati, kao takav orijentaciono realna cena je oko 500eur (moja procena, mozda gresim); a sa tim flekama se pomiri, bar dok ga ne koristis kod kuce ili na mestu gde imas ext monitor.

racunaj da ce te polovan display sa zamenom izaci najmanje oko 200eur, nov 300-350, nova baterija najmanje 50eur (zamenska); nova optika 50eur (polovna ispravna)

realno ti nista od toga ne treba ako ga koristis u kucnim uslovima, progutaj knedlu i koristi ga takvog 😊

Signature 

 http://www.idoktor.biz Servis i prodaja Apple uredjaja u Novom Sadu 

Profile

Posted: 06 May 2011 02:15 AM   [ # 14 ]
Jr. Member
RankRank
Joined  2011-05-04

@cika_kosta

Da zaista sam trebao da se raspitam, ali ja dosta poznajem hardware bar sto se tice pc-a, na konfu koju sam prodao sam imao Mac instaliran, ali mi je dojadilo da se zezam i instaliram sistem po 100x uvek kad zadje updejt ili slicno.
Zapravo laptop nisam ni hteo da uzimam, tj zelio sam iMac jer mi je laptop skroz nepotreban, posto mi sadanjsi musterija duguje oko 1800$ zelio sam umesto love da mi posalje iMac koji bi narucio preko ebaya u USA, tako da sam nalazio za te pare 27’ i7 sa 8gb iMac, ali eto nisam znao kako da to prebacim ovamo, a jos vise da li mogu to poverim manje vise neznancu.
Tako da sam zavrsio ovako, jer je lik iz mojeg grada nudio ovaj laptop na aukciji za 750eura, tj vec je valjda nasao nekog kome je hteo proda za 700eura tj neko mu je nudio toliko, tako da posle ove price tj ovog sto ste napisali -.- dodje da sto pre prodam ovo cudo :SS jer i onako ne zelim laptop -.- vec mi treba iMac. :S

@ fl45h
Jedino displey moze da bude izubijan, jedno ako ga je udario pesnicom sa prednje strane xD sa obzirom da je Mac tj nije Win tako da nije imalo sto da ga iznervira 😛 za takav postupak.

Tako da ne verujem da je fizicko ostecenje, posto sam sad pregledao ceo mac i to sa lupom nigde nema ogrebotina, ulubljenja bilo kakvih fizickih nedostataka, tj da ne znam da je model iz 2008-e rekao bih da je kupljen pre 2meseca, jedina ogreboina je sa donje strane linija od oko 1cm sto je zanemarljivo sa obzirom da je nevidljivo.
Znaci laptop koliko vidm nema nikakve znakove da je otvaran ili sto slicno ....  tako da mogu sa uverenjem kazem da nije fizicki maltretiran :S tj nema ni jedniog znaka sto bi to dokazalo…. :S

E sad, ja imam 2 dell monitora od 24h i pc pored, tj dok ne kupim apple tastaturu necu kacim mac na ni jedan od njih. tj vec sam probao xD i sve radi extra xD mada nikako ne volim sto koristim laptop -.- tj nikad ni nisam, pogotovo za rad.

Vec sam nasao na ebay.de displeye od 80-200eura ( cak i na one jeftinije pise NEW tj NEU xD )
drugar moze mi posalje tako da eto ne moram placam postarinu, i sledece, ako bi se usudio da kupim tj kupim a sam sigurno ne zelim da otvaram laptop :s
ko bi tj u kom servisu bi mogao to da posaljem ili bolje reci odnesem ( nisam iz BG-a tj ne zivim tamo ) da isti ugrade.

I jos jedno pitanje, ako vec sam osudjen da koristim MacBook za rad, koje postolje sa ventilatorima da kupim, naravno da nije 1000e -.- tj skupo. jer proc zna da ode preko 65c kao i GPU na preko 60c , znam da temp. nisu bas visoke, ali ipak ovo je laptop :S

Profile

Posted: 06 May 2011 07:53 AM   [ # 15 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  986
Joined  2008-06-15

Pa eto, nadjes napolju display, zamenis ovde i gotovo. Imas i ekterni monitor i cao djaci.
Jos bi mogao(morao) da nadjes neki fini podmetac za hladjenje, da bi pristedeo grafiku.
Mozda ga i mozes takvog prodati nekome (mislim u komadu, u delovima sigurno mozes); ipak i ti si ga kupio takvog pa ce valjda jos neko da se nadje. Sa druge strane to bi bila prevara sa tvoje strane. Ovo su ti cinjenice a ti odluci sta zelis da uradis.

Signature 

iMac 27\\\" i3 3.2MacBook Alu 13\\\" 2.0iPad 1stiPhone 4SiPhone 3GsiMac 20\\\" 2.0iPhone 2GiPod Classic

Profile

1 2 > 
1 of 2