21.5 vs 27 showdown
Posted: 17 May 2011 06:39 AM
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  535
Joined  2010-06-20

Molio bih nekoga ko ima 27 da me posavetuje 😊
Unapred hvala.

=-=-=-=-=-=-=
Ajmo sad, treba biti pametan.
Da skratim pricu, planiram da kupim iMac2011.
Para naravno nema, jedva skupih 450 i za ovaj 2008 Macbook, al uz pomoc njega sam zaradio oko 500 eur u poslednjih par meseci. Jos dvaput toliko, i spreman sam za novog clana porodice. (a ako posao krene bolje….)

Ja kao korisnik sa razvijenim navikama znam za sta cu ga koristiti i sta mi je najbitnije, ali svaki moj odgovor otvara nova pitanja.
Okej, meni ce imac sluziti za web dizajn, viideo montazu, auto cad, nesto programiranja i standardno surfovanje, malo fallouta u bootcampu… Mojoj devojci za fotografiju, sklapanje i dizajn casopisa i nesto sitno muzike iz abletona…. Oboma, za gledanje filmova…
Sve u svemu, mozda zvuci kao mnogo, ali svako zna da to i nisu preterano zahtevne stvari, i da ce ih novi imac podneti bez problema.
(Moj MB 2ghz C2D 2gb mi je do sada sluzio za sve ovo i vise, bez ikakvih problema.) A ogroman prostor ce svakako dobro doci, posebno jer je naglasak na vizuelnom.

Zakljucak je da bih zbog cene ili uzimao slabiji 27 ili jaci 21.5.

Da li je 27 jednostavno previse?
Prvo sa hardverske strane, citao sam dosta po macrumorsu i slicnim forumima o tome da ni oni sami ne mogu dobro da podnesu svoju rezoluciju.
A jos bitnije, sa fizicke strane, da li cu razviti migrene posle prve neprospavane noci pred njim :D
Retko dolazim u kontakt sa vecim displejevima od svoje 15ice tako da dozivim veoma agresivnu promenu kada sednem ispred velikog ekrana, i moram da zarotiram glavu da bih otvorio spotlight 😛

Bas zbog toga me zanima kako je raditi na 27 jednom kada se naviknes?
Da li slabiji 27 moze da podnese svoju rezoluciju bez problema?*
Da li ima u nekoj od nasih radnji izlozena 27ica, koju bih mogao da isprobam barem na kratko, ili neki slican predlog?

Da li neko od vas ima 27, i kakav je za redovan rad?

*(mislim prvenstveno na UI i ostale lagove, a ne brzinu renderovanja ko zna cega, tri godine sa hackintoshom i ceo zivot sa windowsom su me naucili strpljenju 😉 )

Post edited by: Alavi, at: 2011/05/17 06:40

Post edited by: Alavi, at: 2011/05/17 06:41

Post edited by: Alavi, at: 2011/05/17 06:45

Profile

Posted: 17 May 2011 08:05 AM   [ # 1 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  507
Joined  2010-08-20

Pa za sve sto si naveo da bi tebi trebao kompjuter bez razmisljanja bih uzeo 27’.

Evo sad i moja iskustva. Ja licno sam postepeno povecavao dijagonalu na kojoj sam radio tako da prelaz na 27’ desio se sa iMac 24’. Neko bi rekao da su 3’ u ovom slucaju ne prevelika razlika ali monstruozna rezolucija od 27’ je posebna prica. Kad sam seo prvi put ispred ne mogu da kazem da mi nije bio ogroman monitor ispred sebe plus sto je naspram prethodnih rezolucija na 27’ je sav UI tekst bio sitan.

Inace ja sam u grafickoj industriji i posle ovog vremena provedenog sa ovim racunarom nikad se ne bih menjao za manje. Prosto veliki ekran je nezamenjiv. Bez obzira da li editujes fotografije u PSu kad ih vidis u full screen-u, ili crtas neki vektor u AI, radis neku brosuru u InDesign-u sve je to mnogo lakse raditi na tolikom ekranu sa tom rezolucijom.

Za filmove necu ni da ti pricam. Skinuo sam Blue Ray rip Thron Legacy od jedno 16GB. To ne da izgleda odlicno nego je brutalno gledati filmove na ekranu sa tolikom rezolucijom. Naravno ako je Blue ray iskoristices iskoristices pun potencijal tog ekrana.

Za sad nadji negde 27icu pogledaj, omirisi, opipaj :D pa vidi sta ti je ciniti.

Pozdrav 😊

Post edited by: nemesis, at: 2011/05/17 08:07

Signature 

iMac 27\\\" i5 Quad iPad 32GB iPhone 4 32GB iPod Touch 3G 32GB

Profile

Posted: 17 May 2011 09:18 AM   [ # 2 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1786
Joined  2005-05-08

Pa ja se ne slažem s Nemesisom po pitanju navedenih potreba, za njih ti je sasvim dovoljan 21”. I sam kažeš da ti MB radi posao tako da je 27 overkill.

Sa druge strane, čovek se lako navikne na bolje (veći ekran). Ne brini ništa, taj šok od velikog ekrana će te držati jedno 10 min. i posle toga prelazak na manje će biti šok. Ovo ti je isto i za 21” i za 27”.

Ali to su sve sporedne stvari, glavno ti je da se ipak ne zalećeš pošto je iMac u pitanju. To je računar koji se evo već par godina isporučuje defektan direktno iz fabrike, dokazano u praksi, na i previše brojnim primerima. Neminovan problem je prašina i/ili fleke, a česti su slučajevi crkavanja hdd-a i optike.

Pošto si izrazio želju za modelom iz 2011. g. moj drugarski savet bi ti bio da se dobro informišeš, i lično i po netu, kakva je ta serija po pitanju navedenih nedostataka, pošto je najnovija. Naročto ako misliš da uzimaš polovan. Mislim, tvoje pare su u pitanju, možda kod tebe želja i nestrpljenje preovladaju ali da sam na tvom mestu (pogotovo što već imaš mašinu koja radi kako/šta treba) sačekao bih dok ne budem potpuno siguran da i ova serija nije svesno puštena iz fabrike defektna. Taman ti i treba neko vreme da skupiš pare pa pametno iskoristi to vreme. Porazmisli šta su ti alternative, nemoj sebe dovoditi u slepu ulicu da mora iMac po svaku cenu. A posle kada si već kupio mašinu to ti je standardna lutrija i o tome ne pričam…

Signature 

10 HOME
20 SWEET
30 GO TO 10

Profile

Posted: 17 May 2011 10:34 AM   [ # 3 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1028
Joined  2007-03-14

Obzirom da se nalazite tu gdje ste, kao i manje više svi ostali koji smo ovdje, znate za onu - mjesta/prostora nikad dosta. Razlika između 21.5 i 27 je upravo ta da je prostor na ekranu skoro pa dupliran na 27-ici:

21.5’: 1920x1080=2073600 piksela
27.0’: 2560x1440=3686400 piksela
27/21.5 = 3686400 / 2073600 * 100 = 177,777778

Dakle, radna površina je povećana za 78% u odnosu na 21.5’ mašinu, što uopšte nije mala stvar. Skoro pa duplo više prostora.

Za svaki rad u PS, AI, ID, DW, kao i ostalim audio/video softverima jednostavno treba više prostora. Imam iMac 24’ već tri godine i ponekad, u nekim situacijama u AI, jednostavno vidim da mi ovo nije dovoljno, da mi treba više prostora - dakle, ovdje bi mi 27-ica legla k’o budali šamar. Ali, za sve ostalo - 1920x1200 (rezolucija 24’ panela); odnosno 1920x1080 (rezolucija 21.5’ panela) je praktično sasvim dovoljno.

Da, iMac ima problema sa displejom, koji se manifestuju kao fleke prašine i mrlje od žutila na difuzoru ili samom panelu. Za prašinu svi znamo kako je došla unutra, a panel mora da ima rupice na sebi kako bi se hladio (ovo mi je Miloš iz iStyle-a rekao, jer je lijepio jedan panel, za koji su mu kasnije iz Apple-a skrenuli pažnju da to više ne radi). Žutilo na difuzoru vjerovatno dolazi zbog pregrijavanja neke/nekih komponenti, jer je vrlo malo prostora unutra.

Prema prvim informacijama koje se mogu naći na netu, a vezane za ove nove Sandy Bridge mašine, i one imaju iste probleme vezane za displej, koje su ljudi primjetili na mašinama starim svega nekoliko dana!

Da rezimiram, iMac je FENOMENALNA sprava. Mnogo pruža za uložen novac, odličan hardver i fenomenalan displej koji sam za sebe košta uglavnom oko pola mašine. Veoma isplativa i iskoristljiva mašina. Samo što ima manu vezanu za displej. Ako ti ne smeta da svakih 3-6 mjeseci (bez pravila, to je izgleda neki prosječni vremenski interval koji sam ja primjetio) ideš do servisa da ti mijenjaju panel - uzimaj. Naravno, Apple Care je obavezna stavka vezana za bilo koji iMac.

Ja sam sa mojim jednostavno prezadovoljan. Mašina mi je postavila reper za buduće desktop mašine. Ali obzirom da sam postao malo mobilniji - ne mogu iMac da nosim sa sobom na leđima…

Pozdrav.

Djole

Signature 

It’s the ride that matters, not the bike…

Profile

Posted: 17 May 2011 12:39 PM   [ # 4 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2010-06-20

Hvala na brzim odgovorima 😊

Mislim da cu se odluciti za 27.
Planirao sam da ne uzimam polovan, bas jer sam dosta citao o screen-related problemima.
Sto se tice toga da li je dovoljan il ne, mi smo studenti, koliko ged da su mi potrebe sada, povecace se strmoglavo za godinu-dve, a tada ce mi biti zao sto nisam uzeo gargantulu od ekrana.

Pokusacu da nadjem negde gde ima, cisto da sednem za njega na 10min, (da ga olizem sto bi jobs rekao)

Nisam siguran kako cela prica sa nasim radnjama garancijom i apple careom funkcionise u srbiji, ali za to cu se raspitati na sledecem sastanku ili kod macole ako budem bio u prolazu 😛

😊 Hvala vam jos jednom na ovom lepom preseku misljenja!

Profile

Posted: 17 May 2011 02:41 PM   [ # 5 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2007-03-14

Onda pravac iStyle. Imaš i 21.5’ i 27’ i samo monitor 27’ pored Pro-a. Pa gledaj, pipka, štipkaj, grickaj, liži… Šta ti srce ište.

Što se Apple Care-a tiče, moraš da ga kupiše negdje vani, jer ga kod nas i u okolini nema. A radi kod nas! I vrijedi svaki dinar. Meni u džepu ostavio barem 1500 eura…

Signature 

Profile

Posted: 17 May 2011 03:02 PM   [ # 6 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  729
Joined  2005-05-07

Gledaj na to ovako… Nekada si koristio drugi monitor samo za radne palete i deskop a sada sve mozes da imas na jednom ekranu. Jes’ da je problem sitniji font al’ povecas dioptriju naocara i to je sredjeno. 😉 Meni najvise treba za DVDSP ali kako god, ako jos hoces da gledas filmove, izbacis TV i to bi ti bila razlika u cenu koju ces da doplatis za bolju 27cu. A tek da vidis kako nove ‘igrice’ izgledaju u full rezoluciji! :woohoo:

Signature 

I’m one of those old-fashioned people who believe that computers are supposed to make life less complex and more enjoyable

Profile

Posted: 17 May 2011 03:08 PM   [ # 7 ]
Jr. Member
RankRank
Total Posts:  42
Joined  2011-05-04

Da li si mozda razmisljao da uzmes novi MBP 13 ili 15’ i da uzmes neki ips 22-24’ panel?
Bar mislim da tako ne bi imao prob. sa mogucom prasinom u displeju… a sa MBP bi cak mogao budes i mobilan ako radis za musterije iz grada, pa povremeno moras im pokazes rad ili sto vec…

Ja sam uzeo iMac 27 i3… a pre toga sam koristio na poslu 24’ kao i kuci 22’ * 2… i meni je iskreno uvek odgovaralo da imam dva zasebna panela pogotovu kad kodiram web sajtove x) tj PSD to XHTML ...

A 24’ jedno nije dovoljan ako oces da svaku paletu postavis na desktopu tj da imas sve prikazano… a lek za to je da naucis shortcutove u aplikaciji u kojoj radis za alatke i slicne opcije…

Ja sam pak moj iMac uzeo pre nekoliko tj stigao mi je,.. a verovatno bih uzeo i ja varijantu koju sam tebi predlozio da imam potrebe makar jednom iznesem MBP iz kuce, a nemam niti zelim xD jer sa nasim ljudim a balkanskim vise ne zelim imam posla… x)

Ne znam koliko je tvoj tj model iMaca si imao u vidu da kupis tj kolika je cena… ali imas na primer:

MacBook Pro 13’ Dual-Core i7 2.7GHz/4GB/500GB/Intel HD 3000/SD, Intl 149,390

ili
MacBook Pro 15’ Quad-Core i7 2.0GHz/4GB/500GB/Radeon HD 6490M 256MB/SD, Intl 180,190

i uzmes neki 24’ monitor, tj ako se ne bavis printom, onda mozes koji bilo sto jeftiniji xD eto da ustedis sto love, ili vec neki jeftinij IPS imas ih 200-300eura.

I jos ako mozes isto kupis sa strane tj da ti neki rodjak kupi ili slicno i posalje kao ‘poklon’ da ne bi placao pdv ili sto vec… onda jos bolje tj ima da ustedis znatnu sumu novca. x)

http://computer.shop.ebay.de/Notebooks-/162504/i.html?Modell=MacBook%2520Pro&LH_ItemCondition=1000&LH_BIN=1&rt=nc&Prozessortyp=!&_nkw=apple&_catref=1&_dmpt=Apple_Systeme&_fln=1&_ssov=1&_trksid=p3286.c0.m282

Profile

Posted: 17 May 2011 06:51 PM   [ # 8 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2010-06-20

@castor:
ok, znaci istyle ima 27icu koja se moze pogledati :D
naci cu ih preko sajta. Hvala

Kako funkcionise tacno ceo sistem garancije? Oce li mi istyle dati neku garanciju, i ako ne, sta tacno znaci kupiti apple care spolja? Znam sta je apple care, znam i koliko kosta, pise sve na sajtu, ali kako to funkcionise u realnosti, iz nase zemlje seljaka na brdovitom balkanu?

@ ljubisha:
slazem se sa time, mada za dioptrijom nema potrebe jos uvek xD

@sover: Hvala na preporuci, svakako cu razmisliti u tom smeru, dopada mi se zamisao jako. ali ostaje to da mi je draza ideja da kupim imac. Prvenstveno Macbook imam, i iako je znatno slabiji od imaca ili mbp radi mi posao pokretljivosti bez problema 😊 a pored toga, imac je fenomen za sebe 😊
Uzecu svakako apple care, samo da se raspitam oko toga jos, i onda nema da me brinu ekrani 😊 apsolutno mi je jasna vrednost imanja apple care na produktu koji je poznat po tome sto se kvari.

Rado bih ja i uzeo 24, ali koliko vidim ne prave vise 24, samo 21.5 i 27?

novac? pa, koliko vidim slabija 27 je oko 1700 eur, sto ce reci kod nas kada se pojavi, nece biti ispod 1800? Velike pare bogami… Barem za mene trenutno.

Radjaci, rodjaci… Imam ortaka u Nemackoj, kako tacno funkcionise izbegavanje poreza?

Profile

Posted: 17 May 2011 10:23 PM   [ # 9 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  507
Joined  2010-08-20

Sto se tice Apple Care-a narucis ga preko nekog preko ako imas koga. Ja sam bas skoro narucio preko jednog prijatelja i zavrsio mi je to sa Eductiational Discount-om jer tip predaje na Oxfordu, a tamo ima Apple Store.

Znaci dobices kod u Apple Care-u koji ces da registrujes na apple-ovom sajtu za serijski broj tvog racunara i videces da ti je producena garancija za 2 god. Inace Apple Care mozes uzeti samo u prvoj godini garancije racunara.

Sto se tice toga kako to funkcionise kod nas jednostavno kad serviser se nakaci na svoj serviserski GSX nalog i proveri serijski broj tvoje masine tamo ce videti koliko imas garancije sto znaci da ce videti da imas Apple Care registrovan i bez problema racunar bice ti sredjen.

Signature 

iMac 27\\\" i5 Quad iPad 32GB iPhone 4 32GB iPod Touch 3G 32GB

Profile

Posted: 17 May 2011 10:59 PM   [ # 10 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2007-03-14

Dopunio bih samo Nemesis-a, a vezano za načn funkcionisanja Apple Care-a kod nas. Potrebno je da imaš originalni računa za kupovinu mašine (nije bitno odakle je porijeklom, ali da je vezan za tu mašinu); kao i papire vezane za Apple Care koji si registrovao za tu mašinu. Svaki put kada sam išao u iStyle da odnesem mašinu na reklamaciju displeja - tražili su mi sve ove papire. Poslije prvog puta sam skenirao sve, pa sam na dalje samo slao emajl ili referencu kada sam im poslao taj emajl.

Takođe, registraciju Apple Care-a za mašinu koja se uzima može da ti završi i onaj ko uzima Apple Care u samom Apple Store-u. Potreban je samo serijski broj mašine. Meni je tako sestra završila Apple Care u Luganu.

To je sve…

Pozdrav.

Djole

Signature 

Profile

Posted: 18 May 2011 10:34 AM   [ # 11 ]
Administrator
RankRankRankRank
Total Posts:  3202
Joined  2005-05-07

A što se tiče kupovine preko i povraćaja pdv-a ja ti to ne bih preporučo ako si mislio na komp, jer je čnjenica da su kod nas jako pristoje cene u odnosu na ostatak evrope, nema više onih disproporcija da ono što košta u nemačkoj npr 1000 kod nas bude 1300, kao što je bilo do pre par godina. Dok dovezeš komp (koji nije ni dugme a ni telefon) dok ‘prođe carinu’ i ta sva cimanja, više ti se isplati da kupiš ovde i ne misliš. Naručš apple care od nekog ko živi u zemlju gde ga ima, i pevaš 😊

Signature 

———————————————————————————————-
MacBookPro16,1
iPhone 13Pro

Profile

Posted: 18 May 2011 08:59 PM   [ # 12 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2010-06-20

Okej, hvala svima na savetima 😊
Ostaje mi samo da se nadam brzoj kupovini 😊