mp4, m4v ili m4a. Jedan moze ovo a drugi ono… ma mnogo bre to komplikovano. 😉 mkv mi je barem bolji sto u startu moze da ima 5.1 ac3 ili dts zvuk i sto plejeri koji sluze za njegovo pustanje to i podrzavaju. Kako god, zapatio se pa to ti je a opet je bolji od ts-a i slicnih nebuloza.
mkv je ‘hakerski’ kontejner i uglavnom je u njemu isto tako ‘hakerski’ codec, tako da ti treba neki ‘klosharski’ uredjaj da bi to pustio 😊 Mov + h.264 je ‘industry standard’ i to pusta svaki uredjaj, recimo PS3 koji ima jedan od najboljih izlaza ‘in the industry’...
Nemam PS3 pa me bas i ne interesuje al znam da je bilo zescih problema sa 5.1 zvukom na njemu. Osim toga, jos nisam naleteo na neki mp4 sa chapterima i titlom u sebi iako ne tvrdim na ih nema. Kako god, prihvatam i mp4 kao i mkv a u luku izbegavam nebuloze sa ekstenzijom ts, wmv, rv, ogg…
Upravo to, mislim, ovo što Dača kaže… imam brdo mkv-ova i mp4 ‘klipova’ i naravno, između ostalog, mp4 filmove sa više audio i subtitle traka, i sve radi super, kako na qt-u (što je i logično, jel? :D ) tako i na ostalim playerima. Čak sam slučajno skinuo i neki .avi u kome je video traka bila .264 :D. Poenta je da ako se nema potrebe dodavati ili oduzimati aduio/video/subtite traka, koji god, dobrodošao… A šta je ts, wmv, rv?? :p
meni licno ne smeta da drzim ts u kompu jer su mi svi Ts video fajlovi snimci sa Sat HD risivera…slika+ton+titlovi…odlicno sve radi…..mada priznajem da je to sve za moju licnu kolekciju…posebno me radije sto je svakim danom sve vise HD Sat kanala….😊
Što s’ mene tiče, dok je unutra H.264 visoke rezolucije, briga me koji je kontejner 😊
E pa sad. Npr. titl iz mts fajla nece cak ni VLC da pusti kako treba. Titl je uvek pomeren (barem sve sto sam probao) a ako mu se poturi eksterni titl onda cak nece ni da pusti film. Inace, mts i ts iskonvertovati u nesto drugo je prava nocna mora. AviDemux se prosto ugusi a nemam bas slabu masinu.
i opet, kako god, mp4 je definitivno OK format al za mobilne uredjaje. Grupe koje se bave enkodovanjem filmova i dalje ne forsiraju 5.1 u zvuk u njemu tako da bas i nemam neku korist od njega. :pinch:
Nemam PS3 pa me bas i ne interesuje al znam da je bilo zescih problema sa 5.1 zvukom na njemu. Osim toga, jos nisam naleteo na neki mp4 sa chapterima i titlom u sebi iako ne tvrdim na ih nema. Kako god, prihvatam i mp4 kao i mkv a u luku izbegavam nebuloze sa ekstenzijom ts, wmv, rv, ogg…
Nije bitno zbog PS3, to sam samo naveo kao najbolji standalone player koji mozesh imati za normalne, da ne kazem male pare. Ono sto hocu da kazem je da SVI uredjaji pushtaju mov i h.264, jer su to zvanicni standardi, dok to nije slucaj sa mkv, x.264 itd, pa je zato uvek bolje imati video u prvoj kombinaciji…
@ljubisha: Ja sam seljak čo’ek: ~90% stvari koje gledam su britanskog porekla, ~9.9% su američkog - tako da titlove ne konzumiram. Za onih ~0.1% skandinavaca i ostalih izroda uglavnom ni nema HD varijanti pa je tu daj šta daš.
A i ove pizdarije za zvuk na dvocifren broj zvučnika mi ništa ne znače, kad sam u oldschool stereo HiFi fazonu, tako me ćaća naučo.
Btw, @guru - da je mp4 industry standard nema pogovora, ali se tu može malo i dotaći pitanje šta je zapravo industrija u oblasti tih multimedijalnih uređaja, tj. ko se tu, zapravo, pita.
Ono što hoću da kažem je da stoji da dinosaurusi kao SONY sigurno neće oficijelno da se zajebavaju sa nekim MKV-ovima i bilo čme što nije po nekom ISO standardu, ali s druge strane svi drugi proizvođač multimedijalnih playera podržavaju apsolutno sve što pirati valjaju, jer znaju zašto narod kupuje njihove playere.
Još pre nekoliko godina su oni WD TV playeri puštali i MKV, a da ne spominjem ove nove kao što su Boxee Box i kompanija.
A kako je u današnje vreme svaki od tih multimedia player-a u stvari ‘računar u malom’ i kako su svi povezani na internet i u stanju da se sami osvežavaju, oko kodeka i nema šta da se brine - jedino što može da ih pregazi vreme pa da ne mogu hardverski da sažvaću neki next-gen video u nekoj gargantuanskoj rezoluciji… Mada, za razliku od kasnih devedesetih i ranih dvehiljaditih, potpuno novi/lepši/brži kodeci više ne izlaze na svaka 3 meseca - tako da i nema nešto mlogo da se apdejtuju 😊
To sve stoji Daco, ali je stvar u tome sto je dobro kada postoji standard, naravno u sluchaju kada je to reshenje kvalitetno kao ovo za video. WDTV je primer jednog ‘kineskog’ playera koji pusta mkv, ali zamisli da radish posao koji ukljucuje isporuku videa klijentu, jedini siguran nacin je da ga isporucujes u standardizovanom i zvanicno prihvacenom formatu, jer samo tako ne moras da mislish ‘koji uredjaj klijent ima i da li ce moci to da pusti’. Zato su standardi potrebna stvar…
To se podrazumeva.
Tema priče nije baš striktno definisana, pa sam ja sve gledao iz end-user point of view. U profesionalne svrhe ne bih ni razmišljao o MKV-u.
Ako se prica o end-useru, to sve zavisi na chemu pustas video materijal. Ako je to komp, format uopshte nije bitan, pre treba gledati source i kvalitet kompresije..
danas sam skinuo jedan film od 700mb mkv…..ako ne racunam Mac…Azbox kao risiver koji otvara sve,ovaj mkv nije hteo,tj samo je pustio zvuk…..ali je zato AppleTv2 sa xbmc sve uradio kako treba…:)