E, ovako.
Koliko sam primjetio svi optibay adapteri koji mogu da se kupe, bilo kod nas ili preko, po meni - imaju jednu manu koja se svodi na to da imaju dodatnu elektroniku da bi se SSD ili HDD stavio u adapter, a koja ograničava protok na 3Gbps (SATA2).
Kako od early 2011 serije MacBook Pro ima dva 6Gbps odnosno SATA3 porta (jedan za HDD i jedan za SD); onda ubacivanje adaptera uz zadržavanje HDD-a postaje trenutak odluke - da li uzeti SATA2 ili SATA3 SSD?
E, sad - zašto to pitanje? Sudden Motion Sensor postoji i funkcioniše samo u HDD bay-u. Samim time, postavljanje SSD-a u optibay adapter isti ograničava na SATA2, čme se ne mogu u potpunosti iskoristiti performanse SATA3 SSD-eva. Opet, samim time, prebacivanjem HDD-a u optibay adapter i postavljanjem SSD-a u HDD bay se dobija mogućnost iskorišćenja SATA3 odnosno 6Gbps za SSD, a sam HDD može da ostane i na SATA2 u adapteru. Ali, gubi se SMS i pozicioniranje glava, tj. isključvanje diska prilikom pada.
Razmišljajući tako šta da radim, padne mi na pamet da ta elektronika uopšte nije potrebna, jer je konektor za SD prilično standardan, odnosno, ne radi se o nikakvom specijalnom koenktoru koji ima drastično različte elektro-mehaničke karakteristike, već samo nisu dva kabla u pitanju, nego jedan koji je prilično flat. Dakle, treba samo napraviti adapter koji će adekvatno da pozicionira SSD da postojeći combo data-power flat kabl može da se priključ.
I voila - eto ga SATA3 6Gbps adapter za SSD u SD bay-u i HDD sa Sudden Motion Sensor-om aktivnim. I to sve za manje od nekih suludih cifri od 30 eura do 100 dolara.
ÄŒim napravim, postavljam slike.
Pitanje za one koji bi da pomognu - ima li ko neki kompletan SD sa svim priključcima, kablićima, limčćima, šarafima i svime što je na njemu kada se izvadi iz MBP da mi posudi na par dana da mogu da napravim skicu, spisak dimenzija i test primjerak?
Danke.
Pozdrav.
Djole