SATA3 6Gbps optibay adapter
Posted: 16 January 2012 10:23 AM
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1028
Joined  2007-03-14

E, ovako.

Koliko sam primjetio svi optibay adapteri koji mogu da se kupe, bilo kod nas ili preko, po meni - imaju jednu manu koja se svodi na to da imaju dodatnu elektroniku da bi se SSD ili HDD stavio u adapter, a koja ograničava protok na 3Gbps (SATA2).

Kako od early 2011 serije MacBook Pro ima dva 6Gbps odnosno SATA3 porta (jedan za HDD i jedan za SD); onda ubacivanje adaptera uz zadržavanje HDD-a postaje trenutak odluke - da li uzeti SATA2 ili SATA3 SSD?

E, sad - zašto to pitanje? Sudden Motion Sensor postoji i funkcioniše samo u HDD bay-u. Samim time, postavljanje SSD-a u optibay adapter isti ograničava na SATA2, čme se ne mogu u potpunosti iskoristiti performanse SATA3 SSD-eva. Opet, samim time, prebacivanjem HDD-a u optibay adapter i postavljanjem SSD-a u HDD bay se dobija mogućnost iskorišćenja SATA3 odnosno 6Gbps za SSD, a sam HDD može da ostane i na SATA2 u adapteru. Ali, gubi se SMS i pozicioniranje glava, tj. isključvanje diska prilikom pada.

Razmišljajući tako šta da radim, padne mi na pamet da ta elektronika uopšte nije potrebna, jer je konektor za SD prilično standardan, odnosno, ne radi se o nikakvom specijalnom koenktoru koji ima drastično različte elektro-mehaničke karakteristike, već samo nisu dva kabla u pitanju, nego jedan koji je prilično flat. Dakle, treba samo napraviti adapter koji će adekvatno da pozicionira SSD da postojeći combo data-power flat kabl može da se priključ.

I voila - eto ga SATA3 6Gbps adapter za SSD u SD bay-u i HDD sa Sudden Motion Sensor-om aktivnim. I to sve za manje od nekih suludih cifri od 30 eura do 100 dolara.

ÄŒim napravim, postavljam slike.

Pitanje za one koji bi da pomognu - ima li ko neki kompletan SD sa svim priključcima, kablićima, limčćima, šarafima i svime što je na njemu kada se izvadi iz MBP da mi posudi na par dana da mogu da napravim skicu, spisak dimenzija i test primjerak?

Danke.

Pozdrav.

Djole

Signature 

It’s the ride that matters, not the bike…

Profile

Posted: 17 January 2012 11:28 AM   [ # 1 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2007-03-14

misko wrote:

1) da li ce optibay raditi na 6 ili 3 ne zavisi od optibay vec od sata grane
2) Ako ostavis hdd na svom mestu zbog sms-a a SSD u optibay problemi sa sleepom
3)opravdan razlog 😊

Drago mi je zbog entuzijazma ja sam svojevremeno imao istu ideju ali sam odstao jer zahteva previse truda…
Imace imam MBP13 2011 pa sam se malo igrao sa kombinacijom ssd, hdd optibay i gde sta saviti

Miško, od Early 2011 seriju koju valjda i ti imaš, oba SATA linka na ploč (dakle i za HDD i za SD) su SATA3, odnosno na 6GBps. Koliko sam vidio na slikama Fenvi i MCE optibay adaptera, i jedan i drugi imaju izmještenu poziciju HDD/SSD-a u odnosu na priključak i imaju dodatnu elektroniku koja očgledno ne radi brže od SATA2. Upravo zbog toga, što je ta elektronika bespotrebna, mi je palo na pamet da napravim optibay adapter od jednog/dva komada lima (prohrom, rostfraj, alu) koji će pozicionirati SATA/Power konektore na isto mjesto gdje se nalaze na SD-u.

Kakve si ti probleme imao sa sleep-om i koje si rješenje našao, odnosno šta si kako podesio?

Hvala.

Pozdrav.

Djole

Post edited by: castor, at: 2012/01/17 11:28

Signature 

Profile

Posted: 19 January 2012 01:53 AM   [ # 2 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  535
Joined  2010-06-20

Slusam! :D Budno pratim.

Zanima me za pocetak, koja ti je zamisao za samo sklapanje metala, i odakle ti informacija da je elektronika nepotrebna?

Profile

Posted: 19 January 2012 11:31 AM   [ # 3 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2007-03-14

Marko, ajd’ ti meni objasni za šta treba ta elektronika koja je stavljena u optibay (bilo fenvi, bilo MCE); pa ću ja onda tebi da objasnim što ne treba. :evil:

Zamisao, isto kao SD - pogoditi poziciju konektora na SSD-u prema konektorima na SD-u. Samo da se utakne postojeći combo kabal.

Pozdrav.

Djole

Signature 

Profile

Posted: 20 January 2012 11:14 PM   [ # 4 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  2279
Joined  2010-04-06

imam ja odgovarajuce konektore i kablove ako neko hoce da se poigra, neka pise na pm sta mu treba i za koji model, dogovoricemo cenu lako 😉

Signature 

 http://www.idoktor.biz Servis i prodaja Apple uredjaja u Novom Sadu 

Profile

Posted: 21 January 2012 08:48 PM   [ # 5 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2007-03-14

Ajde kad si se već javio, koliko košta kabal za SD? U slučaju da ukenjam moj, da znam koliko će da me košta igranka…

Inače, napredak - nabavio sam nekoliko DVD-R/W uređaja za notebook, kompletnih, pa ću da povadim sve i da mi ostane samo lim na koji ću da pozicioniram HDD, odnosno SSD kad mi stigne u srijedu.

Slike stižu kad obavim transplantaciju.

Pitanje još jednom za sve - ima li neko SD ‘viška’ samo da priheftam 2.5’ HDD da namjestim rupe i sve što mi treba da ne otvaram moju mašinu?

Danke.

Djole

Signature 

Profile

Posted: 22 January 2012 01:40 AM   [ # 6 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  2279
Joined  2010-04-06

uslikaj mi tacno konektore posto imam vise kablova raznih, da proverim jel imam takav…

Signature 

 http://www.idoktor.biz Servis i prodaja Apple uredjaja u Novom Sadu 

Profile

Posted: 26 January 2012 11:30 AM   [ # 7 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2007-03-14

Stanje stvari je ovako:

1.
Nisam obratio pažnju na konektore, jer se lijepo vidi i nije potrebno razbijati glavu oko nekih stvari, kao na primjer ove teme, jer nema potrebe. Data/Power konektori na SSD uređaju su identični onima na HDD-u, ali su različti od onih na SD-u. Razlika se svodi na broj pinova za napajanje uređaja - dakle, drugačji Power konektor.

2.
Adapteri neki postoje za konverziju sa slimline SATA na regularni SATA konektor, ali nigdje nisam uspio da nađem sliku za ‘onaj drugi’ kraj konektora na kome se nalazi slimline/mini SATA konektor, pa nisam mogao ni da vidim uopšte da li ti adapteri mogu da se iskoriste.

3.
Nisam obratio previše pažnju, već sam olako došao do zaključka sa nekih drugih slika da svi adapteri imaju dodatnu elektroniku. Greška! Shvatio sam da sam gledao rasklopljeno USB kućište za SD. Konjina! Većina adaptera nema nikakav čp, već se proizvođač samo sjetio da napravi adapter iz stavke 2.

4.
Problem sa funkcionisanjem optibay adaptera na SATA3 konekciji se svodi na dve stvari - kablove i veličnu laptopa. OWC je naprimjer napravio dual SATA3 RAID0 koji ima brzinu čtanja preko 1GB u sekundi. E, sad. Early 2011 13 nemaju problema ni sa kablovima ni sa dijagonalom. I kad sam to pročtao, pitao sam se koji će mi moj muka da pravim adapter, kad to sve već ima napravljeno i radi. Što je još bolje, radi u mojoj mašini bez ikakvih problema kao SATA3.

5.
Naručo sam Optibay od Ferenca. Stiže u subotu ili ponedeljak.

Eto, storija završena neuspješno, a imao sam dobru volju i nabavio materijal iz nekih crknutih PrC ljapatopova, ali džabe, kad ne može da se uradi kako treba… Odnosno, ne može da se nađe to što treba, a iskreno ne znam ko bi mogao da mi napravi to što hoću, iako imam ideju.

Pozdrav.

Djole

Signature 

Profile

Posted: 09 February 2012 01:13 AM   [ # 8 ]
Member
RankRankRank
Total Posts:  55
Joined  2011-06-14

Da li si uspeo da na tvom MBP stavis ssd optibay i da ti radi sata3. Kod mene na MBP2011 13’ nece. Problem je bio da ako je SSD u optibay i kada treba da se vrati iz sleep-a neci vec moram da hardwerski ugasim komp pa ponovo upalim. Da li ti hdd uvek radi ili ga palis povremeno?

Profile

Posted: 09 February 2012 09:01 AM   [ # 9 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2007-03-14

E, Miško….

Odrađeno šta je trebalo - SSD bio ubačen u Optibay, ali nije radilo kako treba. Očgledno postoji problem sa nečm i jednostavno neće da radi kako treba - svako nešto vremena se pojavljuje beachball i blokira sistem na 15ak sekundi i onda se odblokira i radi super neko vrijeme. Imao sam problem da odradim BlackMagic SpeedTest, jer mi je write bio preko 100 MB/s, ali read je bio katastrofa 2-3 MB/s

Onda je urađen swap, pa je SSD završio u hard bay-u, a HDD u Optibay-u i sada sve radi savršeno. Disable za hibridni sleep, SMS i još ponešto i sada ovo ubija kako radi…

Nije mi jasno u čemu je problem, jer se ostvaruje konekcija od 6 Gbps, ali jednostavno neće da radi. Ne mogu da provalim da li je problem u optibay-u ili u samom kablu ili konektoru.

Nego, spesifikejšn:

MacBook Pro 13’ i5 2.3 GHz early 2011
4GB RAM
SSD Crucial M4 128GB SATA3
HDD Hitachi 320 GB SATA2

Rezultati iz BlackMagic Speed Test-a:

[img size=499]http://djole.beonet.net/slike/DiskSpeedTest1.png[/img]

[img size=499]http://djole.beonet.net/slike/DiskSpeedTest2.png[/img]

Pozdrav.

Djole

Signature 

Profile

Posted: 09 February 2012 07:49 PM   [ # 10 ]
Member
RankRankRank
Total Posts:  55
Joined  2011-06-14

Koliko sam ja shvatio problem je u sata grani. Probao sam prvo sa Vertex-om 3 nije radilo kako treba pa sam ga menjao za intel-a 320 koji je sata 2 i opet ne radi kako treba i od kada je ssd umesto hdd-a sve radi kako treba. Ukljucio sam trim i za sada nema problema. Jedino sam se malo zezao da mi se hdd uopste ne pali prilikom paljenja kompa (ili povratka iz sleep-a) ali bez uspeha. Podesio sam da se ne mountuje prilikom paljenja i da ode u sleep posle 1 minuta. To sam prevashodno radio zbog duzeg trajanja baterije.

Profile