Dakle u ccetvrtak, Apple na sajtu zvaniccno saopsstio: 2.0 kreche od juna, a za developere i enterprise korisnike vech sada. Najavljuje se dosta poboljssanja, nova aplikacija Apple Store, Microsoftov Exchange ActiveSync , moguchnost da se u okviru atachmenta u mailu otvara Power Point…. naravno third party application i joss ssto-ssta.
Ceo tekst: http://www.apple.com/pr/library/2008/03/06iphone.html
Umalo se nisam srušio kad sam video mogućnosti mobile OS X platforme, iako sam i ranije znao da je moćna, ovo me je zaista dotuklo u pozitivnom smilu!
S druge strane gorak ukus… za nas nema apsolutno nikakve koriste od toga, jer sve ide preko iTunes Store! Ne mogu zaista da shvatim takvu politiku! Opravdanje za iPhone moze da bude sto se on i onako zvanicno prodaje samo u zemljama u kojima radi iTunes Store, ali koje je opravdanje za iPod Touch? Za njega cak ne mozes ni novi firmware da instalirasm jer se placa nadoknada, naravno kroz iTunes Store.
Hajde, u redu, neka nas oderu, nije problem, to mi ne smeta, ukoliko zaista valja ono sto placam, a ovo ne da valja, nego rastura! Ali kad uopste nemas mogucnosti da platis, e to vec opasno nervira!
What we saw today was the beginning of two-decades of mobile domination by Apple. What Microsoft and Windows was to the desktop, Apple and Touch will be to mobile.
Vec dvojica kolega, nakon shto su videli prezentaciju, me jutros pitali ‘koji je najjeftiniji Mac’ 😊
Vec dvojica kolega, nakon shto su videli prezentaciju, me jutros pitali ‘koji je najjeftiniji Mac’
Ovoga će biti sve više. I ne mogu reći da mi se više nego sviđa što iz cele priče isključuju Windows. Prvo, ma koliko Apple stajao dobro, mislim da nema svrhe da razvijaju development platformu za Windows zato što to košta para, vremena, živaca. Drugo, kako postajem stariji sve me manje boli uvo za svađanje sa Windows korisnicima (mada je degojs tu neprejebiv B) ); ali za ovo stvarno mislim da treba tako: hoćeš da razvijaš aplikacije za iPhone? Kupi Maca. I treće, pitanje je šta bi sve Apple morao da portuje na Windows kako bi omogućio da se aplikacije razvijaju za iPhone i na njemu.
A ovo što kažu u tekstu mislim i ja. Setite se, i iPod je krenuo kilavo, čak sporije od iPhonea, svi su govorili kao tupavi Ballmer za iPhone da nemaju šanse i slično. Onda su odjednom ti isti posle godinu dve počeli da govore o raznim iPod killerima.
I ne mogu reći da mi se više nego sviđa što iz cele priče isključuju Windows. Prvo, ma koliko Apple stajao dobro, mislim da nema svrhe da razvijaju development platformu za Windows zato što to košta para, vremena, živaca. Drugo, kako postajem stariji sve me manje boli uvo za svađanje sa Windows korisnicima (mada je degojs tu neprejebiv B) ); ali za ovo stvarno mislim da treba tako: hoćeš da razvijaš aplikacije za iPhone? Kupi Maca. I treće, pitanje je šta bi sve Apple morao da portuje na Windows kako bi omogućio da se aplikacije razvijaju za iPhone i na njemu.
Ma sta se palite! Jedini razlog sto Apple nije izbacio SDK za Windows, je taj sto nisu uspeli da naprave da fontovi dobro izgledaju! 😛
mislim da nema svrhe da razvijaju development platformu za Windows zato što to košta para, vremena, živaca
Uzgred, emulator iPhone-a mozhe da radi samo na Mac-u, zato shto ne emulira hardver, vec kad mora remapira sistemske pozive u one na Mac-u (ko god se radovao reverse engineering-u iPhone-a preko emulatora bice razocharan).
Jedan od razloga zashto nece lako (nikada?) raditi bez Mac OSX-a.
Slažem se ja da je ovo ekstra, ali objasnite mi kako ćete recimo da instalirate neku igru kad izađe? Ekstra za one koji jmaju iTunes, za nas je ovo jedno veliko ništa osim ako ne programiraš za sebe.
Slažem se ja da je ovo ekstra, ali objasnite mi kako ćete recimo da instalirate neku igru kad izađe? Ekstra za one koji jmaju iTunes, za nas je ovo jedno veliko ništa osim ako ne programiraš za sebe.
^ Jednostavno, nema instaliranja (legalnog, trenutno). Shto se Apple-a tiche postoje samo podrzhane zemlje, ostatak sveta je na holdu.
Nece se Apple mnogo potresti shto Srbijanci ne mogu da instaliraju igre na svojim hakovanim telefonima.
ma za sve se nadje hack, pa tako i za ove igre, kladim se da ce 2 sedmice posle izbacivanja na trziste sve biti uhakovano i spremo za rad, mislim tako je bilo sa svakim iPhone-om:laugh:
Hm, ja kao programer ni nemam neku preveliku želju da budem usmeren na domaće tržište. B)
Hm, ja kao programer ni nemam neku preveliku želju da budem usmeren na domaće tržište. B)
heheheeheheheehe…Ova ti je dobra… 😊
Da se razumemo, pišem ja u 4D-u za domaću upotrebu, ali za domaću in house upotrebu, nemam tzv. vertical market aplikacije. Ali pisati program samo za domaće tržište samo za iPhone bi bilo ludilo. Mada, ima onaj iPhone dev program od $299 za in house i enterprise korisnike, moraju da smisle načn kako će oni da distribuiraju aplikacije za vlasnike iPhonea u njihovoj firmi, tako da Apple mora da im omogući jednostavnu instalaciju. Teško da će da se kače na iTunes za to. B)