Koliko vredi ovaj MacBook
Posted: 20 June 2012 10:52 AM
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  537
Joined  2008-03-04

Evo ovako…

Imam Late 2007 MacBook (beli); onaj jač model. Detaljnije o njemu može da se pročta na: http://support.apple.com/kb/SP12

Kupljen je početkom 2008.

Pošto on najviše može da tera Lava, a i lampa koja osvetljava ekran je počela nešto pomalo da zeza (radi ekran, ali kad se upali moram prvo da smanjim osvetljenje ekrana dok se zagreje, pa da ga nakon nekoliko minuta pojačam na neko normalno osvetljenje i onda lepo radi, ali ako ga udmah čm ga uključm pojačam na najače, lampa hoće da se ugasi sama od sebe, mada uvek proradi nakon što smanjim osvetljenje, pa onda postepeno pojačam); došlo je vreme da ga menjam.

Sad mene zanima koliko vredi ovaj MacBook ako bih ga prodavao u ovakvom stanju i koliko bi me koštala popravka nekih sitnica koja zezaju ako bih ga poklonio sestri, pa da ga ona popravlja.

Pored opisanog problema sa lampom ekrana, još neke stvari nisu kao što su bile dok je bio nov…. a to su:

Baterija je onako malo ‘otekla’ pre nekoliko meseci i zbog toga se ona plastika koja je pokriva malo odlepila, pa štrč malo iz kućišta, ali i pored toga radi i Health joj je na 87%.

SuperDrive neće da reže i čta DVD-ove. Ne znam da li je riknuo ili je samo potrebno da se rastavi i očsti.

Sa prednje strane kućišta, tamo gde se naslanjuju ruke su se pojavile neke sitne (skoro neprimetne) pukotine nakon dužeg vremena korišćenja sa donje strane i sa one gornje ploče je otpalo je malo parčence plastike sa ivice (znač, samo sa ivice… unutrašnjost kućišta nije otkrivena). Nije mi ni padao, niti je ikada bio udaren nečm, nego su se te sitne pukotine pojavile same od sebe (to je poznat problem sa belim i crnim MacBookovima).

Inače sve ostalo radi super i nikakvih drugih problema nemam sa njim.

Pa ako može neko da mi kaže koliko on vredi u ovakvom stanju i koliko bi koštalo menanje lampe koja osvetljava ekran (ako je opisan problem nešto što se dešava zbog lampe); menjanje baterije i menjanje one gornje ploče kućišta sa koje fali malo parčence sa ivice (znač, ona ploča na kojoj su trakpad i tastatura… ako može samo ta plastika da se zameni bez menjanja trackpada i tastature).

Uzgred, zanima me i koliko bi koštalo da se u njega ubaci 2GB RAM memorije, da bi mogao da tera OS X Lion, pošto Lav traži 2 GB RAM.

Signature 

Bill: What"s that? > Jobs: It"s an iHouse! > Bill: But it"s got no windows!? > Jobs: Exactly! Hahhahaha! 😊

Profile

Posted: 20 June 2012 12:11 PM   [ # 1 ]
Administrator
RankRankRankRank
Total Posts:  3201
Joined  2005-05-07

Lava na tom računaru ne preporučujem, čak i sa 2gb rama, bolje radi SL.

Generalno, u takvom stanju ne verujem ni 200e da vredi jer bi tu mnogo što šta trebalo da se menja (ekran, ili nešto ‘sitnije’u ekranu, topcase, baterija…) Ništa od toga ne košta par desetina evra, već mnogo više. Najbolje ti je da se posavetuješ sa serviserom. Superdrive takođe, nema tu pomoći, samo zamena…

Signature 

———————————————————————————————-
MacBookPro16,1
iPhone 13Pro

Profile

Posted: 20 June 2012 05:09 PM   [ # 2 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  537
Joined  2008-03-04

Ma ja sam iz Niša, tako da mi neki Apple servis nije baš blizu, a da pitam ljude u nekom PC servisu mi je bezveze jer većina njih verovatno nema nikakvog iskustva sa bilo kojim Macom.

Najverovatnije će ovaj MacBook da završi kod sestre, al’ čsto me zanima koliko vredi. Sestri odgovara i u ovakvom stanju jer će ona verovatno da ga sređuje posle.

Signature 

Bill: What"s that? > Jobs: It"s an iHouse! > Bill: But it"s got no windows!? > Jobs: Exactly! Hahhahaha! 😊

Profile

Posted: 21 June 2012 05:14 AM   [ # 3 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1880
Joined  2007-08-04

Složio bih se sa čka kostom.
U viđenom stanju, đuture, s obzirom na finansijske okolnosti i opštu besparicu, mislim da se jako teško može dobiti i tih 200 evrića za njega.
U pitanju je ne baš mlad MacBook sa problematičnim displejom koji eventualno mora da se zameni, problematičnom baterijom koja se nadula i pitanje je dokle će da radi i superdrajvom koji izgleda da je crkao.
Plus standardni problemi sa topcase-om…
Pogledaj po kojim cenama se trenutno prodaju MacBook-ovi i MacBook Pro-ovi i biće ti sve jasno.
A što se tiče cifre imaj u vidu da je polovan displej ne manje od 50 evra (ako ne više); superdrajv 20-30 (isto polovan); dok je iole pristojna baterija bar 30-40 evra.
Što će reći, ako bi neko kupio to od tebe morao bi da ulože još minimum 100-150 evra + ako misli da menja topcase još 60-70 evra, što nas dovodi do cifre od bar 200 evra koju treba uložiti da bi se iole skockao.
Da li ovaj MacBook vredi 400 evra?
Nisam siguran…
Ubaci ti još 2 giga za 20 evra i daj sestri, to ti je najbolje rešenje.
Pozz

Profile

‹‹ Trackpad problem      Kvar na logic board-u ››