1 2 > 
1 of 2
baterija na macbooku
Posted: 17 March 2008 05:36 PM
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  116
Joined  2008-02-05

zeleo bih da priupitam starije korisnike appleowih knjiga,kolko baterije traju dok ne izgube 50% kapaciteta,i kolko je pametno da bi se gubljenje kapaciteta sprecilo,baterija wadi iz macbooka pasto namerawam da mi wecinu wremena sluzi kao desktop racunar,a samo pred put turne i napuni???

Profile

Posted: 17 March 2008 08:13 PM   [ # 1 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  3952
Joined  2007-11-19

u svakom slucaju bolje ti je da vadis bateriju jer obicno laptop vuce energiju iz baterija a beterija se nadopunjuje sto ima za posledicu malo vecu temperaturu laptopa, drugim recima ti ne koristis direktno napon iz mreze nego ide sve preko baterije

Post edited by: markooo, at: 2008/03/17 20:14

Signature 

http://www.macintosh.rs

Profile

Posted: 17 March 2008 09:18 PM   [ # 2 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  7596
Joined  2005-04-28

Mislim da grešiš za ovo dopunjavanje, kada je baterija puna i mašina povezana na struju ona se niti troši niti dopunjava.

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

Posted: 17 March 2008 09:39 PM   [ # 3 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  537
Joined  2008-03-04

Mislim da je bolje da se baterija ne vadi iz laptopa jer je tako bolje za laptop. Ako padne napon ili nestane struja (ili ako vrisne osigurač); bolje je za laptop da ima bateriju.

Valjda ti je laptop važniji od baterije.

A ako baš oćeš da izvadiš bateriju, onda bateriju isprazni do pola jer ne valja da se na duže vreme ostavlja ni skroz napunjena ni skroz ispražnjena baterija.

Signature 

Bill: What"s that? > Jobs: It"s an iHouse! > Bill: But it"s got no windows!? > Jobs: Exactly! Hahhahaha! 😊

Profile

Posted: 18 March 2008 12:14 AM   [ # 4 ]
Member
RankRankRank
Total Posts:  79
Joined  2007-10-25

ja drzim bateriju u mackbook
a non stop je na punjachu. . .

Profile

Posted: 18 March 2008 05:59 AM   [ # 5 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  729
Joined  2005-05-07

Mislim da grešiš za ovo dopunjavanje, kada je baterija puna i mašina povezana na struju ona se niti troši niti dopunjava.

Pricali smo o ovome al nikako da nadjem. Notebook-ovi sa LiIon baterijama bese rade preko baterije ali punjenje pocinje oko 95% a ne kao ranije na starijim kad se punila odmah na 99%.

Inace, indijanac je u pravu za cuvanje poluprazne baterije:
http://www.apple.com/batteries/notebooks.html ili citat:

Long Term Storage
If you don’t plan on using your notebook for more than six months, Apple recommends that you remove and store the battery with a 50% charge. If you store a battery when it’s fully discharged, it could fall into a deep discharge state, which renders it incapable of holding any charge. Conversely, if you store it fully charged for an extended period of time, the battery may experience some loss of battery capacity, meaning it will have a shorter life. Be sure to store the ejected battery at the proper temperature.

Signature 

I’m one of those old-fashioned people who believe that computers are supposed to make life less complex and more enjoyable

Profile

Posted: 18 March 2008 05:00 PM   [ # 6 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2008-02-05

indijanac wrote:

Mislim da je bolje da se baterija ne vadi iz laptopa jer je tako bolje za laptop. Ako padne napon ili nestane struja (ili ako vrisne osigurač); bolje je za laptop da ima bateriju.

ok,ali stha je onda sa npr imac-om,kad nestane struja on nema bateriju…owo swe pitam zato sto mi je kewa skoro dobila nowu toshibu,i stalno je stajao na punjacu,i sada baterija radi samo sat i kusur,u odnosu na 2-3 sata kad je kupljena…a posto ce owo biti prwa jabuka u mom ziwotu,zelim da znam kako najbolje da je ocuwam…

Profile

Posted: 18 March 2008 05:05 PM   [ # 7 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2008-02-05

gaargod wrote:

indijanac wrote:

ok,ali stha je onda sa npr imac-om,kad nestane struja on nema bateriju…owo swe pitam zato sto mi je kewa skoro dobila nowu toshibu,i stalno je stajao na punjacu,i sada baterija radi samo sat i kusur,u odnosu na 2-3 sata kad je kupljena…a posto ce owo biti prwa jabuka u mom ziwotu,zelim da znam kako najbolje da je ocuwam…

sorry malo sam se zeznuo,od owog:‘ok,ali stha je onda sa…’ je moj post,a tekst pre toga je otkucan od strane indijanca…😊

Profile

Posted: 18 March 2008 08:19 PM   [ # 8 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2007-11-19

Sto se tice toga da li treba vaditi bateriju dok je laptop prikopcan na struju moja teorija je sledeca, ako gresim ispravite me:

elem kada laptop pokrenemo uz pomoc baterije, on registruje bateriju kao primarni izvor napajanja, i onda u toku rada prikljucimo adapter,

e sada, da li baterija u tom trenutku postaje neaktivna a napajanje se dobija sa adaptera?

ja mislim da ne. Zasto?

Zato sto takodje mislim da ni softverski ni hardverski ne postoji rezonovanje kompjutera sta treba da koristi i sta je bolje, drugim recima kada se prikljuci adapter a laptop je pokrenut sa baterije, baterija i dalje ostaje primarni izvor napajanja.

Primetili ste da vam je baterija prazna i vi je prikopcate na struju i adapter je naradzaste boje sto znaci da se baterija dopunjuje. E da li se iz istog izvora snadbeva i kompjuter tacan odgovor ne znam ali pretpostavljam da se kompjuter nastavlja napajati iz svog primarnog izvora tj. baterije.

Stvarno bi se trebalo Applu poslati pismo sa ovakim pitanje, oni ipak najbolje znaju.

Ima jos nesto, posto nista na svetu nije savrseno a tako ni Apple nije savrsen i on zna nekada da omane moze da se dogodi da se laptop puno zagreva

[img size=450]http://i221.photobucket.com/albums/dd306/djreconnect/dirtype0.jpg[/img]

[img size=450]http://i221.photobucket.com/albums/dd306/djreconnect/dirty1wv2.jpg[/img]

Usled brzine sklapanja racunara ili usled dugotrajnog koriscena (citaj non stop radi) zna se desiti da pasta koja se nalazi na procesoru, grafickoj itd, razmaze se pa tako dodje do zagrijavanja vecih povrsina tj. drugim recima laptop je topliji.
To se moze spreciti ako se pazljivo ocisti i pasta se vrati na mesto gde i treba da bude.

[img size=450]http://i221.photobucket.com/albums/dd306/djreconnect/clean2sl0.jpg[/img]

[img size=450]http://i221.photobucket.com/albums/dd306/djreconnect/clean1nz2.jpg[/img]

[img size=450]http://i221.photobucket.com/albums/dd306/djreconnect/afterzl7.jpg[/img]

Naravno ovo sve ide od slucaja do slucaja.

Iz svog iskustva doduse nije bilo sa MacBook ili MacBookPro (jos uvek su preskupi za mene :( ) al sa PC laptopovima je to da uvek kada sam izvadio bateriju i koristio laptop bez baterije da su se manje zagrijavali.

Post edited by: Markooo, at: 2008/03/18 20:28

Signature 

Profile

Posted: 18 March 2008 09:12 PM   [ # 9 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2008-02-05

ja mislim da je twoja teorija tacna,s obzirom da na uputstwima za mnoge notebookowe stoji npr wreme punjenja 4h,wreme punjenja uz koriscenje notebooka 12h(owe wremenske interwale sam potpuno odwalio,ali sam siguran da je wreme punjenja sa koriscenjem od prilike duplo duze nego punjenje kad je iskljucen)...

Profile

Posted: 19 March 2008 10:51 PM   [ # 10 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2008-03-04

gaargod wrote:
ok,ali stha je onda sa npr imac-om,kad nestane struja on nema bateriju…

Pa ako se dešava da napon u električnoj mreži stalno pada ili da nestaje struja, onda bi računar koji nema svoju bateriju trebao da se drži na nekom kvalitetnom UPS uređaju.

Isto važi i za obične PC računare.

Ako je napon u električnoj mreži nestabilan, onda računar treba da se zaštiti nekako od toga, da se ne bi desilo da se računar pokvari.

gaargod wrote:
kewa skoro dobila nowu toshibu,i stalno je stajao na punjacu,i sada baterija radi samo sat i kusur,u odnosu na 2-3 sata kad je kupljena…

Baterije su potrošni materijal.

Pa i mobilnim telefonima oslabi baterija posle nekog vremena i onda se jednostavno zameni novom baterijom i gotovo.

gaargod wrote:
posto ce owo biti prwa jabuka u mom ziwotu,zelim da znam kako najbolje da je ocuwam…

Onda nemoj da vadiš bateriju MacBook-u.

Kad baterija posle par godina oslabi, onda se samo kupi nova baterija i gotovo.

Bolje da se baterija troši, nego da se rizikuje da se nešto pokvari zbog nestabilnog napona.

Post edited by: indijanac, at: 2008/03/19 22:54

Signature 

Bill: What"s that? > Jobs: It"s an iHouse! > Bill: But it"s got no windows!? > Jobs: Exactly! Hahhahaha! 😊

Profile

Posted: 19 March 2008 11:29 PM   [ # 11 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2007-11-19

indijanac wrote:

gaargod wrote:
posto ce owo biti prwa jabuka u mom ziwotu,zelim da znam kako najbolje da je ocuwam…

Onda nemoj da vadiš bateriju MacBook-u.

Kad baterija posle par godina oslabi, onda se samo kupi nova baterija i gotovo.

Bolje da se baterija troši, nego da se rizikuje da se nešto pokvari zbog nestabilnog napona.<br><br>Post edited by: indijanac, at: 2008/03/19 22:54

Ovo je pametno receno!
Nasa struje je dosta losa 😠  za razliku od evrope i ostalog sveta tako da je na kraju najpametnije da ta baterija ostane u racunaru + ups 😊

Post edited by: Markooo, at: 2008/03/19 23:30

Signature 

Profile

Posted: 20 March 2008 12:39 AM   [ # 12 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2008-03-04

markooo wrote:
Nasa struje je dosta losa 😠  za razliku od evrope i ostalog sveta

Ako je za utehu, ima i zemalja sa lošijom električnom mrežom 😊

Ko se žali na struju nek ode na letovanje u Bugarsku, pa da vidi kolko je ‘dobra’ njihova električna mreža :laugh:

markooo wrote:
da ta baterija ostane u racunaru + ups

Ne mora UPS za laptop, pošto laptop već ima svoju bateriju, tako da nestanak struje ili pad napona ne pretstavljaju neki problem (jer se laptop napaja iz baterije).

Bolje neki peglač napona, ali nije ni to neophodno ako napon ne varira previše.

Mislim da peglač napona nije neophodan ako se nekom obični kućni uređaji (televizor, DVD player, frižider, zamrzivač...) nisu kvarili u zadnjih nekoliko godina.

Signature 

Profile

Posted: 20 March 2008 04:14 PM   [ # 13 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2008-02-05

od kad znam za sebe u kuci nismo imali problema sa naponom,ali za swaki sliucaj gasim swe za wreme oluje…:P

Profile

Posted: 21 March 2008 01:20 PM   [ # 14 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  172
Joined  2007-04-27

By the way, instaliraj malecki programcic i imas sve podatke o bateriji i koliko ja shvatam kada je comp. na punjacu baterija je neaktivna.
http://www.coconut-flavour.com/

Signature 

iBook 1.0Ghz
MacBook 2GHz
MacBook Pro 2.93MHz

Profile

Posted: 21 March 2008 11:05 PM   [ # 15 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2008-02-05

wrlo rado,samo pre toga bi trebalo da kupim macbook,sto je nece desiti pre juna:( ....aj ewo informisem se o swemu wezano za mac,i spremam se za taj momenat:P

Profile

1 2 > 
1 of 2