promena brzine ventilatora
Posted: 01 April 2008 05:56 PM
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  123
Joined  2006-06-11

Pozdrav svima,

jel zna neko kako da promenim brzinu ventilatora na macbook pro?
Poprilicno se greje a ventilator sve vreme radi na 1000 obrtaja, pa sam mislio ako bih ga podesio na oko 3000 obrtaja da bi to sve doslo na svoje mesto jedino bi bio malo bucniji. Koliko sam shvatio on ima 2 ventilatora. Inace u pitanju je core duo model 1.83

Profile

Posted: 01 April 2008 06:37 PM   [ # 1 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  3952
Joined  2007-11-19

Procitaj ovaj post, negde na sredini posta postoji objasnjene zasto se greje sa sve slikama

http://www.macserbia.org/index.php?option=com_simpleboard&Itemid=26&func=view&id=8754&catid=15

Signature 

http://www.macintosh.rs

Profile

Posted: 01 April 2008 08:25 PM   [ # 2 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2006-06-11

Procitao sam, ali mislim da nemam tih problema, stos je kada laptop radi vise sati i kada recimo skida nesto sa neta ili obavlja manje zahtevne operacije on je skroz hladan, medjutim cim ga malo uposlim i aktivira se CPU onda pocne mnogo da se greje a ventilator se vrti i dalje na oko 1000 samo mi se par puta desilo da kada se bas pregreje da se zavrti jace! S obzirom na to jel postoji nekakav nacin da mu sam odredim broj obrtaja?

Profile

Posted: 01 April 2008 09:36 PM   [ # 3 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  537
Joined  2008-03-04

Je l’ si pogledao da li je dostupan neki firmware update za taj MacBook Pro?

Na novijim modelima se brzina ventilatora automatski poveća kad se poveća temperatura procesora.

Kod mene na MacBook brzina ventilatora zna da bude i 6200 rpm kad baš opteretim procesor, ali prilikom nekog normalnog rada na računaru (gledanje nekog filma ili surfovanje internetom + muzika iz iTunesa) nisam primetio da brzina ventilatora prelazi 1800 rpm.

Pa zato pogledaj da li ima neki firmware update za taj tvoj MacBook Pro.

A ako baš oćeš da menjaš brzinu ventilatora, pogledaj ovo: http://www.versiontracker.com/dyn/moreinfo/macosx/31029

Signature 

Bill: What"s that? > Jobs: It"s an iHouse! > Bill: But it"s got no windows!? > Jobs: Exactly! Hahhahaha! 😊

Profile

Posted: 02 April 2008 01:07 AM   [ # 4 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2006-06-11

hvala puno na odgovorima, programcic radi extra to je bas ono sto mi je trebalo vidim i temperaturu i trenutne obrtaje.

e sad cu mozda ispasti glup ali moram da pitam kako da uradim upgrade firmwera, nemojte mi zameriti nemam bas puno iskustva sa macovima…

Profile

Posted: 02 April 2008 03:51 AM   [ # 5 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1306
Joined  2005-10-14

Rider wrote:

e sad cu mozda ispasti glup ali moram da pitam kako da uradim upgrade firmwera, nemojte mi zameriti nemam bas puno iskustva sa macovima…

Firmware Upgrade ne mozesh da uradish sam, odnosno ne postoji neki sajt na kome skinesh FW pa onda uradish upgrade svog Mac-a…Mozda si pomislio da je to slichno sa FW upgrade recimo DVD rezacha ili sl. ali nije..

Sve FW upgrade-ove postuje Apple i ako su za tvoj model, pojave se u Software Update-u koji pokrecesh sa Apple /jabuka/ menija u girnjem, levom uglu ekrana…

Signature 

\"The defining characteristic of Windows users is that they have an incredible ability to put up with any crap that is shoved in front of them.\"

http://www.mpeg2works.com/bannercb.jpg

Profile

Posted: 02 April 2008 04:36 AM   [ # 6 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  537
Joined  2008-03-04

Rider wrote:

vidim i temperaturu i trenutne obrtaje

Ima i Widget koji pokazuje i temperaturu i trenutne obrtaje i još razne informacije…

Zove se iStat Pro

Rider wrote:

moram da pitam kako da uradim upgrade firmwera

Ako u Software Update piše da ima neki update firmwarea, onda pročtaj opis tog updatea, pusti da Software Update instalira to i onda samo sledi uputstva 😊

Rider wrote:

nemam bas puno iskustva sa macovima

Pa nije Mac komplikovan kao PC, pa da treba neko veliko iskustvo 😊

Mac je pravljen da bude lak i za korišćenje i lak za održavanje, a ne kao PC što je zakomplikovan do maksimuma 😊

Zato PC-jevci i misle da lažemo kad kažemo koliko se na Mac nešto jednostavnije radi nego na PC 😊

SERBIAN wrote:

Sve FW upgrade-ove postuje Apple i ako su za tvoj model, pojave se u Software Update-u

Pa niko nije pominjao da oće da stvalja Firmware koji nije za njegov model 😊

Valjda se podrazumeva da je čovek mislio na Firmware za taj model.

Na PC retko ko radi neki update firmwarea jer većina korisnika ni ne zna kad ima neki novi firmware update (OS-evi za PC ne obaveštavaju korisnika kad se pojavi firmware update za nešto u računaru); niti kako se to instalira… pa je verovatno zato i pitao čovek kako se radi firmware update jer nije znao da to ide preko Software Updatea.

Signature 

Bill: What"s that? > Jobs: It"s an iHouse! > Bill: But it"s got no windows!? > Jobs: Exactly! Hahhahaha! 😊

Profile

Posted: 02 April 2008 08:36 AM   [ # 7 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2006-06-11

hvala na pomoci svima.
Meni je pao mrak na oci kada sam cuo da treba da radim update firmwera, jer sam prvo pomislio da se radi kao na PC komponentama, ali eto sve je mnogo jednostavnije.
Sada sve radi super!

Profile

Posted: 02 April 2008 11:00 AM   [ # 8 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  470
Joined  2007-05-15

za kontrolu ventilatora u MacBook koristi ‘smcFan control’

Signature 

http://milan.kovac.cc

Profile

Posted: 09 April 2008 08:45 AM   [ # 9 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  172
Joined  2007-04-27

Ima jos jedno programce koje osim sto pokazuje temperaturu, napon, itd. ima foricu da sam regulises napon i tako kontrolises temperaturu. Program se zove CoolBook i mozes da ga zakacis sa:
http://www.coolbook.se/CoolBook.html

Signature 

iBook 1.0Ghz
MacBook 2GHz
MacBook Pro 2.93MHz

Profile

‹‹ MacBook Pro ili iMac      Povezivanje MAC-PC ››