Povezivanje MAC-PC
Posted: 02 April 2008 10:12 PM
Member
RankRankRank
Total Posts:  71
Joined  2008-03-20

Imam problema da povezem desktop pc i powerbook g4.
Naime,hocu da imam mogucnost uzajamnog file sharinga i internet sharinga bez routera.Imam sagem adsl modem koji se na pc prikljucuje usb-om a mac je povezan ethernet kablom.Dali neko moze da me ‘step by step’ uputi kako da resim problem.Ja sam kao nesto uspevao sa bridge konekcijom na pc-u ali ponovo se zezne.
Unapred hvala!

Profile

Posted: 02 April 2008 11:13 PM   [ # 1 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  7596
Joined  2005-04-28

Ne znam ko bi mogao step by step da ti kaže jer, s obzirom da je reč o USB ADSL modemu koji ide na PC, tu PC treba da bude ruter iliti gateway pa se većina podešavanja odnosi na to kako u Windowsu napraviti Internet Sharing.

S Macove strane treba psotaviti odgovarajuću IP adresu, masku i DNS servere i radiće ukoliko je sve sa PC strane namešteneo.

Ili napraviš elegantnije rešenje pa ADSL modem zameniš za ADSL ruter.

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

Posted: 02 April 2008 11:52 PM   [ # 2 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  537
Joined  2008-03-04

Kao što je madamov već napisao, većina stvari treba da se podesi na PC, tako da je to pitanje za PC-jevce.

Najbolje i najelegantnije rešenje je da odeš kod provajdera, da im kažeš da si prešao na Mac i da ti zamene taj modem za neki ruter.

Posle samo povežeš Mac na ruter Ethernet kablom i gotovo 😊

To je i bolje rešenje jer PC ne mora da bude uključen da bi Mac imao Internet 😊

Signature 

Bill: What"s that? > Jobs: It"s an iHouse! > Bill: But it"s got no windows!? > Jobs: Exactly! Hahhahaha! 😊

Profile

Posted: 03 April 2008 12:14 AM   [ # 3 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  658
Joined  2007-11-16

Ja znam kako se to radi…ali cu samo grubo da ti nabacam podatke (jer ima puno da se kuca ako nisi to nikada radio)

1.Napravish mrezu na XP masini (Network Setup Wizard i izaberesh opciju prvu This coputer directly to Internet….other computers connect throught this computer… izaberesh dalje ADSL modem kada te pita koju internet konekciju smatrash za osnovnu vezu sa internetom, dalje chekirash > File i Printer Sharing< i na kraju stiklirash zadnju opciju (just quit ili tako neshto i resetujesh komp - to ce sam da ti ponudi-)

2.Kad si resetovao kom odesh na properties mrezne
kartice (desni klik,to znash valjda) pa na zadnju stavku >TCP/IP< i tu kucash IP address: 192.168.0.1 (udarish taster TAB i on ti otkuca u Subnet mask: 255.255.255.0

Idesh OK dok se ne vratish skroz na pocetak (znaci da si sve sacuvao)

to je sve shto trebash da podesavash na PC-u (AKO IMASH NEKI Firewall program gasi ga obavezno jer zna da zeza pa kada podesish mrezu onda ga upali pa podesi da dozvoli protok)

E sada podesavash PowerBook odesh na Network i izaberesh Location:Automatic
          Show:Built - In ethernet
      Configure IPv4:Manually
        IP Adress:192.168.0.2
        Subnet Mask:255.255.255.0
          Router:192.168.0.1
        DNS Server:192.168.0.1

Idesh na Apply Now i imash internet konekciju

Onda odesh u System Preference i udjesh u opciju Sharing i tu na prvom jezicku >Services< oznacish prve dve opcije - Personal file Sharing
        - windows sharing

i opet sacuvash te promene (ovo sve radish ako zelish da sherujesh fajlove sa jedne masine na drugu)

Na windowsu omogucish sharing and security (desnim klikom na particiju ili folder)

E sada kako rece @madamov bolje ti je opcija sa ADSL Ruterom jer bolja konekcija… Ja ovo pisem sa PowerBooka koji je gore navedenim postupkom povezan na internet ali pored njega su tu josh 2 PC-a pa mu cesto ‘jedu’ konekciju tako da i ja planiram uskoro kupovinu Rutera jer mi desktop PC upaljen po mesec-dva 24h :S

Signature 

MacBook Pro 2.16 (2.2)

Profile

Posted: 03 April 2008 12:37 AM   [ # 4 ]
Member
RankRankRank
Joined  2008-03-20

E,hvala puno,vec sam uspeo da povezem ali se posle nekog vremena sve zezne…vec drugi out,predpostavaljam da PC zeza…
Hvala puno na brzim odgovorima i pomoci,sad cu da se bacim na podesavanja 😊.

Profile

Posted: 03 April 2008 12:53 AM   [ # 5 ]
Member
RankRankRank
Joined  2008-03-20

Podesio sve kao napisano ali PC nece da vidi Powerbook-a
u ‘WORKGROUP-i’,takodje ne mogu da se pristupim PCju sa maca…
Imam zone alarm kao firewall ali sam ga iskljucio.

Profile

Posted: 03 April 2008 01:15 AM   [ # 6 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2007-11-16

Pazi XP je toliko glup da zna da zeza sam od sebe (zavisi koja je verzija,koji ServicePack i da li stavljao neke update-ove i josh 300 stvari) tako da ti je moj najprijateljskiji savet da uzmesh Ruter… jer zna da zeza i kada se sve namesti. 
Ja sam se toliko napatio na licnom iskustvu i toliko smarao tehnicku podrsku da ne znam kako su izdrzali:whistle:

PS> da povezem PC i MAC nisam imao nikakvih problema,preko swicha naravno…

Signature 

MacBook Pro 2.16 (2.2)

Profile

Posted: 03 April 2008 01:18 AM   [ # 7 ]
Member
RankRankRank
Joined  2008-03-20

Ma vec 2 puta mi je sve radilo i ponovo se zeznulo…videcu za ruter sigurno ce mi biti potreban i kasnije.Zanima me koliko se krecu cene Wireless rutera da mogu airportom da hvatam signal?Pozdrav

Profile

Posted: 03 April 2008 01:27 AM   [ # 8 ]
Administrator
RankRankRankRank
Total Posts:  3201
Joined  2005-05-07

Vidi kad ja odgovaram na temu 😊
I svakom sluchaju, jedan od problema je zone alarm…to sto si ga ugasio, ili chak mozda i deinstalirao, nema nikakve veze. Dakle, ako si jednom istalirao ZA, morash da u njemu dozvolish da mac moze da pristupi pc-u i njegovoj sherovanoj konekciji i sve to. Ako je u pitanju modem sagem neshto kao fast 800 ili tako nesto, postoji UB driver za mac koji radi super ali na nekom levom sajtu, a ne na sagem sajtu, na mac-u ti je mnooogo lakshe da sherujes konekciju. Nemam sad vremena da pishem detaljno, u svakom sluchaju, ja sam imao u pochetku taj modem od euneta, i uspeo sam uz malo muke da ga namontiram. Ako ti nije frka za 2000din, daj to i uzmi ruter i svich da te glava ne bi bolela bez potrebe. Ako si bash chvrsto reshio da pokrenesh taj usb modem, reci, pa cu sutra posle podne imati vremena da ti detaljno opishem sta da radish.

Signature 

———————————————————————————————-
MacBookPro16,1
iPhone 13Pro

Profile

Posted: 03 April 2008 01:35 AM   [ # 9 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2007-11-16

e Wireless modem je resenje.. ja cu njega pazariti ali prvo moram da nadjem negde u belom svetu AirPort :(

evo ovde imash svashta neshto:
http://www.netiks.co.yu/

@cika kosta jedno pitanje… ja imam eunetov Sagem fast 800 E3 jel moze on lepo da se instalira?

ja sam ubacio njegov originalni disk i nisam nasao drajver ili ga ima ali nisam znao da nadjem:S

HP1020 sam instalirao iz prve sa njegovim originalnim diskom…

Signature 

MacBook Pro 2.16 (2.2)

Profile

Posted: 03 April 2008 11:10 AM   [ # 10 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-04-28

E sada podesavash PowerBook odesh na Network i izaberesh Location:Automatic
Show:Built - In ethernet
Configure IPv4:Manually
IP Adress:192.168.0.2
Subnet Mask:255.255.255.0
Router:192.168.0.1
DNS Server:192.168.0.1

Ja bih ovo poslednje, dakle DNS server, postavio na onaj od provajdera, ume Mac nekad da se zbuni sa ovim.

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

Posted: 03 April 2008 11:11 AM   [ # 11 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-04-28

Dima wrote:

Podesio sve kao napisano ali PC nece da vidi Powerbook-a
u ‘WORKGROUP-i’,takodje ne mogu da se pristupim PCju sa maca…
Imam zone alarm kao firewall ali sam ga iskljucio.

Ovo nema veze sa internetom, tu već govorimo o sharingu u lokalnoj mreži. Proveri da li si sve šerovao, postavi Maca u istu workgroupu, proveri i firewall na PC-u.

Signature 

Profile

Posted: 03 April 2008 07:23 PM   [ # 12 ]
Administrator
RankRankRankRank
Total Posts:  3201
Joined  2005-05-07

Uh, da me ubijesh ne mogu da se setim, to je bilo pre vishe od pola godine, a sigurno moze, chak i na intelu. Koliko vidim, ti imash PPC, a na instalacionom disku imash i drivere potrebne za taj modem 100% i to sigurno radi. U toku instaliranja ima jedna caka. Ako programe u applications folderu drzish sortirane u podfolder tipa Applications/audio,Applications/video i td… postoji aplikacija koja se zove internet connect i potrebno je da u toku instalacije ona bude u tom applications folderu, a ne u nekom podfolderu, inache se driver nece instalirati. Probaj pa javi.
Ako si vec reshio da kupujesh wireless onda batali ovo 😊.

Signature 

———————————————————————————————-
MacBookPro16,1
iPhone 13Pro

Profile

Posted: 03 April 2008 08:36 PM   [ # 13 ]
Member
RankRankRank
Joined  2008-03-20

OK je sad,podesio sam sve,cak sam stavio da se mac povezuje preko DHCP-a i radi.Podesio sam i sharing PC-MAC,problem je bio u glupom Zone Alarmu ali sam uninstalirao i sad je ok.Hvala na savetima i pomoci,Pozdrav!

Profile

Posted: 04 April 2008 02:08 AM   [ # 14 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2007-11-16

Uspeo sam da instaliram modem ali tek sa drajverima koje sam skinuo sa sajta Euneta,posle sugestije tehnicke podrske i nisam mogao da verujem koliko mi je osakaceno internet radio kada je bio preko PC-a zakacen..
Znaci ljudi manite se gluposti i uzimite ruter,vredi svaku paru i bajt 😉

Signature 

MacBook Pro 2.16 (2.2)

Profile