Kada sam instalirao XAMPP for Mac na Mountain Lion-u (verzija 1.7.3 - nije mi jasno zasto samo verzija za Mac nije update-ovana na 1.8.1., samo ona stoji netaknuta od 2010. godine) i krenuo da pravim projekat, vidim da nema Sites foldera u mom user direktorijumu… U Snow Leopard-u je bilo, ovde vidim da je izbacen. E sad…
1. Jel da sve svoje projekte smestam u /Applications/XAMPP/htdocs/ i da ih pokrecem sa ‘localhost/nekiProjekat’,
2. ili je dovoljno da samo napravim folder ‘Sites’ u svom user direktorijumu (kao sto je bilo i ranije na Snow Leopardu) i da tu kreiram svoje projekte i da ih onda pokrecem sa ‘localhost/~user/nekiProjekat’?
Nema builtin Web servera u Mountain Lionu, tj. ima, ali sve moraš da radiš iz komandne linije. Što se Sites foldera lokalnih usera tče, ni to ne postoji. Ako hoćeš da koristiš builtin Web server, mnogo je lakše nadograditi Mountain Lion na serversku varijantu.
Što se drugog tiče, zar n možeš XAMPP-u da kažeš da je htdocs negde drugde? U MAMP-u to može.
Nikada nisam koristio built-in web servere u Mac OS X-u. Necu ni sada kada je sve potrebno da se radi iz komandne linije… Jel ovaj XAMMP dovoljan da sam radi u Mountain Lion-u kao web server?
U Windows-u sam koristio WAMP i sve projekte smestao u ‘www’ folder i sve je radilo ok.
U Linux-u sam koristio XAMPP (for Linux) i sve projekte smestao u ‘htdocs’ folder i sve je radilo ok.
E sad… U Mountain Lion-u sam instalirao XAMPP (for Mac) i napravio projekat koji sam smestio u ‘htdocs’ folder i sve radi ok, mada to je bio samo kratak test, ne znam da li ce biti kasnije problema kada se dublje zaroni sa izradom projekta.
Posle sam napravio jednostavno ‘Sites’ folder u mom user direktorijumu i tu smestio jedan test projekat i pokrenuo preko ‘localhost/~user/nekiProjekat’ i radi… Jel to znaci da ce sve raditi kako treba, da nece kasnije biti nekih problema?
Jos jedno pitanje… Spominjes MAMP... Da li je on bolje resenje od XAMMP-a (for Mac) na Mac OS X-u? I jos jedna stvar… Vidim da ima BETA verzija XAMPP (for Mac) 1.8.1. Koliko je pametno koristiti BETA verzije u ovom slucaju? Evo linka: http://www.macupdate.com/app/mac/19593/xampp
Zašto koristiti betu kad mamp radi baš kako treba, i naravno, radi kao free. Jako je jednostavan, dobiješ i widget za on/off servera, biraš folder u kome ćeš smeštati sajtove, podešavaš baze, sve radi ko podmazano… Ja ga baš koristim, i uopšte mi sajtovi nisu u user direktorijumu.
Ma vidim da ovaj MAMP dolazi u dve verzije: MAMP i MAMP Pro. Cim vidim tako nesto odmah mi ta non-pro verzija mirisi na neku zesce osakacenu verziju. Nije mi samo jasno sta tu moze da bude osakaceno i sta to nudi PRO verzija kada je sve u principu FREE (i Apache i MySQL i PHP). Jel free verzija ima sve sto i WAMP na Windows-u ili XAMPP na Linuxu?
Šta je to toliko preko potrebno što nema u običnoj a ima u prou nije mi jasno… Radim sajtove najnormalnije, phpmyadmin imam, startujem i gasim servere, kao i da biram u kom folderu ću trpati sve to… Ne znam šta očekuješ od programa, ali ova free verzija radi ko munja i ima skoro sve što ti je potrebno da radiš...
Pa pise gore da phpMyAdmin-u ne moze da se pristupa preko interfejsa… Ja sam navikao da baze sredjujem preko interfejsa iz browser-a, a ne iz terminala… Mnogo je brze i jednostavnije…
Nikada nisam koristio built-in web servere u Mac OS X-u. Necu ni sada kada je sve potrebno da se radi iz komandne linije… Jel ovaj XAMMP dovoljan da sam radi u Mountain Lion-u kao web server?
Jeste. Inače, Sites folder služi samo za korisničke Web strane, ako ne koristiš ugrađeni Web server sasvim je svejedno gde ćeš da držiš svoj sajt.
Recite mi kako vi drzite te portove podesene i koja je opcija bolja.
Koliko vidim ranije kada sam na Mac OS X-u ukljucivao Apache i MySQL servise preko XAMPP-a trazio mi je sifru sto znaci da je koristio port-ove manje od 1024… Verovatno za Apache port 80. Kada se koriste portovi veci od 1024 ne trazi sifru.
Recite mi kako vi drzite te portove podesene i koja je opcija bolja.
Nebitno za development, ako se ne sudaraju sa nekim drugim, svaki je OK. Za deployment je uvak najbolje da se koristi uobičajeni http port 80, ali za development je sasvim svejedno.
Jos jedno pitanje vezano i za development i za deployment. Kada se razvija sajt da li je potrebno na lokalnom racunaru odmah staviti password za MySQL bazu podataka ili je to potrebno uraditi samo kada se ceo sajt postavi na server?