Pozdrav!
Potreban mi je savet u vezi sledećeg problema.
Izvinjavam se na dužini posta ali hoću da napišem sve detalje kako bi izbegli gubljenje bilo čjeg vremena na već pokrivene odgovore.
Macbook air 11’ 2011 - 64GB SSD.
Kupio sam veći SSD , OWC Aurora, 180GB, donela mi je prijateljica iz NY.
Instalirao ga (uz sve mere predostrožnosti i pažljivo rukovanje); radio super nekoliko meseci, i onda je počeo da koč sve dok nije ni sistem više hteo da bootuje, prikazujući ili folder sa znakom pitanja ili onaj stop logo..
Reinstaliram sistem, i to ‘from scratch’, na formatiran disk koristeći USB sa OS-om (tad je jos bio 10.8); ali i dalje čak i sa svežim sistemom koč i gubi mogućnost boota.
OK, zamenim ponovo module, vratim stock i sve radi. Pošto sam bio jako zauzet u tom periodu ostavio sam stock SSD neko vreme jer mi je laptop bio potreban.
međutim OWC se u eksternoj varijanti ponaša perfektno, nema errora, čak se i sistem diže s njega i radi normalno.
Tek juče uzmem da to još malo pogledam, isprobam boot sa eksternog SSD-a i zaključm da disk radi (disk utility nije našao nikakve greške) i vratim ga ponovo u laptop.
Opet ništa, problemi, bootuje jednom, zabode u toku rada i onda opet ne nalazi sistem.
U nedostatku strpljenja odlučm da se ni ne bakćem više i vratim ponovo stock modul unutra, međutim sada i on pravi probleme isto kao i OWC..
REZIME - i jedan i drugi SSD modul, kada su povezani interno ne bootuju i kada upalim disk util. u recovery modu daju greške i prijavljuju ‘volume could not be repaired, backup all data ... etc etc’
a kada su u external enclosure, ne daju disk util. greške i bootuju normalno sistem.
Dakle, faulty socket?
Kako pristupiti ovakvom problemu, da li ima nešto što mogu da probam sam i da li domaći serviseri tu mogu da pomognu (nemam predrasude samo nisam dobro informisan)? Da li ‘ÄŒišćenje’ konektora možda ima smisla i kako to izvesti?
Hvala unapred na svakom savetu!
Post edited by: thinker, at: 2013/11/27 09:01
Post edited by: thinker, at: 2013/11/27 15:04