mac pro 1,1 - kernel panic pri restartu
Posted: 09 February 2014 08:35 PM
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  239
Joined  2005-10-31

Pre jedno sedam dana sam rešio da odradim sitno rutinsko čšćenje temp fajlova i sl Onyxom (rutina koju koristim već više od deset godina). Obavio sve to, restartovao mašinu, i spičo me kernel panic pri bootu, i to u loopu, posle svakog restarta ili paljenja, jednostavno nije htelo dalje da se diže. Ugasio mašinu, povadio memorije, izmenio mesta, opet isto. Izbo grafičku, vratio je, upalio mašinu, proradilo.

Radilo je najnormalnije bez gličeva do večeras, kada sam iz nekog razloga morao da restartujem mašinu. Opet kernel panic, opet non stop pri bootu, opet izmenjao mesta memorijama, vadio pola, probao sve kombinacije, vadio i grafičku, i ovaj put ništa.

Uspeo sam jedino da zabodem Single User mod, kernel panic se javlja i kad probam da podignem u sejf modu, sa instalacionog diska, Recovery mod itd itd… u jednom trenutku čak nije bilo ni startup chimea, samo mrtav ekran i svetlo ispod power dugmeta koje blinka ubrzano, pa sam bio u fazonu da je vrisnula ploča i da mogu da bacim mašinu u đubre, međutim, posle nekog vremena se sve vratilo na stari dobri panic pri svakom pokušaju.

Napominjem da je grafička menjana pre par godina, uzeta sertifikovana replacement Radeon 5770 sa MacSalesa, memorije su takođe odatle, sve po peesu (osim starijih par giga, čje vađenje nije doprinelo ničemu). Dakle, probao sam uglavnom sve varijante koje se savetuju, ostao je samo detaljan hardverski test, pa bih molio za savet gde to u BG da nosim, tj koji servis važi za pouzdan. Vrlo je bitno, posao čeka a makina mrtva. Hvala unapred.

Profile

Posted: 10 February 2014 10:12 AM   [ # 1 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  7597
Joined  2005-04-28

Jesi li probao da dogneš mašinu sa nekog drugog sistemskog diska?

Ako na mašini imaš Lion, probaj da se butuješ sa recovery particije (držiš Option-R kod restarta).

Imaš li DVD sa bilo kojim sistemom? Onaj Snow Leopard koji smo dobijali od Applea?

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

Posted: 10 February 2014 07:30 PM   [ # 2 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  239
Joined  2005-10-31

Odneto u Macolu, ustanovljeno da ima loših RAM modula, sistemski disk na samrti. Izbačena loša memorija, zamenjen disk, sve radi. Došao gajbi, apdejtovao sistem, restart i paf, opet kernel panic.

Stari dobri Brankov most, pištolj ili overdouz, pitanje beše. Onda krenuo sa čupanjem periferija, svih do jedne, i na kraju smo došli izgleda do toga da je krivac gospodin, paj sad :fanfare:

[img size=150]http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/93/Apple-pro-mouse1.jpg[/img]

vratio neki stari Logitech koji me je nervirao, i restart je prošao normalno. Sad kopiram stare podatke na novi hard, pa ću da probam još jednom. Eto, čsto da znate šta sve može da se desi.

Profile

Posted: 10 February 2014 10:06 PM   [ # 3 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  249
Joined  2006-10-13

eee ovo mi ne bi palo na pameeetttt

znač mighty mouse je ispao magic mouse )))) loooodilooo

Signature 

iMac9.1
MacBookAir mid 2010
iPodTouch 3rd gen.
iPhone 3GS 32 GB
iPhone 4s 16GB White
iPad 3 32GB WiFi +4G

Profile

Posted: 11 February 2014 12:26 AM   [ # 4 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  2341
Joined  2005-04-28

Ni na kraj pameti a bilo je reč ranije o tome:
http://www.macserbia.org/index.php?option=com_simpleboard&Itemid=34&func=view&catid=16&id=11448

Signature 

🍎 Дарко Селаковић

Profile

Posted: 11 February 2014 08:07 AM   [ # 5 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  663
Joined  2008-12-09

henrik wrote:

Eto, čsto da znate šta sve može da se desi.

Odlično, samo piši ... ovo mi je od ogromne koristi ...

aj pa sa srećom 😊

Signature 

Apple 4 life

Profile

Posted: 11 February 2014 08:45 AM   [ # 6 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  7597
Joined  2005-04-28

Darko Selaković wrote:

Ni na kraj pameti a bilo je reč ranije o tome:
http://www.macserbia.org/index.php?option=com_simpleboard&Itemid=34&func=view&catid=16&id=11448

Kako iskopa ovo, skroz sam zaboravio na to.

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

Posted: 19 February 2014 03:12 PM   [ # 7 ]
Newbie
Rank
Total Posts:  13
Joined  2011-09-12

Kada sam uzeo G4 MDD, dosao je sa srpskom tastaturom i sa crnim Apple Pro. Prva stvar koju sam primetio jeste da kada se podigne sistem, kako se uhvatim za mis tako se ugasi komp. Mislio sam da se nesto pokvarilo, posto mi je komp stajao u kolima par dana tokom onih dana kada je padao sneg. U panici sam sve pocupao i spojio „greskom“ mis i tastaturu sa G3, sistem se podigao. Videvsi sta sam uradio, ubodem njegov mis i tastaturu i on se momentalno ugasio. Onda sam spojio u G5 taj crni mis i ista stvar. Odmah sam ga sklonio u stranu i otpisao kao neispravnog. Stvarno nisam znao da mis moze da pravi problem.

Signature 

iMac G3

Profile