Zamena dugmica
Posted: 19 July 2014 03:24 AM
Newbie
Rank
Total Posts:  2
Joined  2014-07-19

Pozdrav ljudi,

Samo sto se registrovah i odma po malo cudno pitanje…

Dakle, sticajem okolnosti imam macB pro sa srpskom tastaturom i previse mi smeta da se navikavam gde koji znak stoji, posto koristim us keyboard.

Macbook koristim uglavnom za xcode i jednostavno mi predstavlja problem da svaki put jurim (*,[,],^ itd karnktere….

Jeste da se naviknes vremenom ali….

E sad pitanje…

Imam prijatelja koji bi hteo da se ‘trampimo’

Da li postoji neko lakse resenje od skidanja svih ‘problematicnih ’ dugmica i menjaza…ili sam skroz poludeo sa takvom idejom?

Dobio sam komentare tipa ‘kupi cover crni’ al mi to nekako ko ses sa kurt…prezervativom…mislim… Jednostavno je katastrofa…

Ima li ‘jeftinog ’ resenja ?

Profile

Posted: 19 July 2014 01:48 PM   [ # 1 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  537
Joined  2008-03-04

Ako ne znaš engleski raspored napamet, onda mislim da ti je bolje da se navikneš na taj koji ti već piše na tastaturi, nego da čupaš dugmiće da bi ih menjao, pa da se onda navikavaš na engleski raspored… ti US tastaturu na taj laptop ionako ne možeš da namestiš jednostavnom zamenom dugmića (US raspored ima drugačji Returnt/Enter i taster koji je kod tebe Ž mu je na drugom mestu); nego samo engleski kao za UK, ako baš hoćeš engleski raspored… pravu US tastaturu da bi stavio, morao bi ceo top case da menjaš (jer je udubljenje za Return drugačjeg oblika); a to baš i nije jeftina rabota.

Uopšte ne mora da se koristi baš američki raspored za programiranje… ima i domaći raspored ], }, ~ i slične znakove, samo što se dobijaju u kombinaciju sa alt (na primer, alt+đ daje ])...

Post edited by: indijanac, at: 2014/07/19 13:53

Signature 

Bill: What"s that? > Jobs: It"s an iHouse! > Bill: But it"s got no windows!? > Jobs: Exactly! Hahhahaha! 😊

Profile

Posted: 20 July 2014 03:41 AM   [ # 2 ]
Newbie
Rank
Total Posts:  2
Joined  2014-07-19

uhh…ipak cu morati napamet da kucam na engleskoj… na poslu je takva i onda…znas vec.

nisam znao da je enter drugaciji ??!!

‘fala u sv.sl.

šđćžč 😊

Profile