Secka PES 13 u bootcampu
Posted: 12 August 2014 08:17 PM
Member
RankRankRank
Total Posts:  62
Joined  2010-10-23

Naime, imam Retinu 15 2012 i7 quad, 16GB rama, 512GB ssd, grafika 650M.

Sve instaliram Win7 vise puta i samo PES sa njim i secka da ne moze da se igra. Probao i sa drajverom za grafiku koji ide uz bootcamp kao i najnoviji sa nVidinog sajta.

Da stvar bude cudnija, imao sam 5-6 istih ovakvih retina ranije i na svima je radilo, kao i kod ortaka koji ima indenticnu konfiguraciju.

Da li neko ima ideju sta moze da bude?

Unapred hvala

Profile
 
Posted: 12 August 2014 10:25 PM   [ # 1 ]
Sr. Member
Avatar
RankRankRankRank
Total Posts:  2339
Joined  2005-04-28

Колико се сећам под Boot Camp-ом ради само на 650М, тако да не би требало да прави проблем.

Ево сад пронађох ово на нету:

http://www.cnet.com/news/fix-poor-retina-macbook-pro-graphics-performance/

 Signature 

🍎 Дарко Селаковић

Profile
 
Posted: 13 August 2014 05:12 AM   [ # 2 ]
Sr. Member
Avatar
RankRankRankRank
Total Posts:  537
Joined  2008-03-04

Probaj preko WineSkin da isprobaš tu igricu pod OS X.

WineSkin je besplatan i omogućava instalaciju Windows igrica/aplikacija pod OS X bez Windowsa na jednostavniji načn nego običan Wine (WineSkin je zasnovan na Wine, al’ je lakši za korišćenje).

Ako nisi ranije koristio WineSkin, imaš na YouTube uputstvo kako se koristi.

Na Wine sajtu piše da PES 2013 ima ‘Platimun’ status: https://appdb.winehq.org/objectManager.php?sClass=application&iId=14377

Kad za neku igricu na njihovom sajtu piše da ima ‘Platinum’ status, to znač da sve radi ispravno.

 Signature 

Bill: What"s that? > Jobs: It"s an iHouse! > Bill: But it"s got no windows!? > Jobs: Exactly! Hahhahaha! 😊

Profile
 
Posted: 16 August 2014 01:49 AM   [ # 3 ]
Member
RankRankRank
Total Posts:  62
Joined  2010-10-23

Probao sam sa Wine-om ali nema sanse da uspem da ga nateram da radi. Izgleda negde bas gresim.

Profile
 
Posted: 16 August 2014 08:07 AM   [ # 4 ]
Sr. Member
Avatar
RankRankRankRank
Total Posts:  537
Joined  2008-03-04

Kad instaliraš ‘WineSkin Winery’, imaš tamo pod ‘installed engines’ opciju da odabereš sa kojom verzijom Wine-a ćeš da praviš ‘wrapper’ (ispod imaš dugme da instaliraš Wine engine koji hoćeš... probaj prvo sa 1.7.23, pa ako neće s njim, onda napravi novi ‘wrapper’ sa 1.5.26 za koji na onoj stranici piše da je bio korišćen za testiranje te igrice kada su joj dali Platinum status).

Meni, na primer, Stronghold Crusader radi odlično sa najnovijom 1.7.23 verzijom Wine-a i nekim starijim verzijama, ali sa nekim verzijama koje sam probao je bilo nekih bugova.

Kad klikneš na ‘Create New Blank Wrapper’ i napraviš prazan ‘wrapper’ sa određenom verzijom Winea, pri pokretanju tog ‘wrappera’ odaberi ‘Advanced’ dugme, pa ćeš tamo pod ‘Configuration’ da vidiš dugme ‘Set Screen Options’ i namesti da ne bude štiklirana opcija ‘Use Mac Driver Instead of X11’ ako neće da se instalacija pokrene kada je to štiklirano… pa tek onda idi na ‘Install Software’.

Ako je za neku igricu nakon instalacije potrebno da se instalira neki update ili tako nešto, da bi taj update instalirao u tom ‘wrapperu’ u kojem je igrica nakon instalacije, klikni sa dva prsta na ‘wrapper’ (ili desni klik… kako si već namestio) i idi na ‘Show Package Contents’, pa unutra imaš aplikaciju Wineskin koja služi da instaliraš još nešto u taj isti wrapper… ako ti je potrebno da znaš u kom je folderu instalirana igrica, isto tako otvori taj ‘wrapper’, pa klikni na prečcu ‘drive_c’ umesto na Wineskin i nađi tamo folder.

 Signature 

Bill: What"s that? > Jobs: It"s an iHouse! > Bill: But it"s got no windows!? > Jobs: Exactly! Hahhahaha! 😊

Profile
 
Posted: 16 August 2014 02:22 PM   [ # 5 ]
Member
RankRankRank
Total Posts:  62
Joined  2010-10-23

Prvo, hvala na velikom trudu i objasnjavanju, ali da vidim onda gde gresim.

Drugo, PES je instaliran u bootcampu i tamo radi (ali secka).

Trece, pokrenem wineskin, izaberem engine (probao i 1.7.23 i 1.5.26, idem na Create New Blang Wrapper. Pocne da ucitava, trazi mi da instaliram neka 2 dodatka, to uradim.
Udjem u wrapper pa u Advanced, cekiram sta si rekao,‘Use mac…’ pa idem na install software i odaberem ‘Copy a folder Inside’ i izaberem u njemu ceo folder ProEvolution Soccer koji se nalazi u Konami-ju na bootcamp particiji. On sve to iskopira u windows EXE polju stoji dobra putanja /Program Files/Pro Evolution Soccer 2013/pes2013.exe ali kada pokusam da pokrenem (ili uradim test run) izbaci gresku da PES nije instaliran ‘Pro Evolution Soccer 2013 had not been installed’.
A onda umesto pes2013.exe stavim da mi pokrece podesavanja za igru settings.exe i to pokrene normalno, otvore mi se sva podesavanja za grafiku, zvuk, dzojstike…

E sad… gde gresim?


Jos jednom hvala i duzan sam Coca colu 😊


DOPUNA:

Uspeo sam da je pokrenem tako sto sam jos jednom kopirao crack preko originalnog fajla. I prodadilo je.
Doduse bez instaliranog patcha. Pokrenuo patch preko winskina, instalirao ga gde treba, opet iskopirao fajlove jer nije hteo da radi i sad sve radi. Doduse patch bas nesto nije instaliran kako treba, ali cu se jos malo zezati sa tim. Generalno radi i na prvu loptu ne secka.
E jedino sto mi u podesavanjima vidi samo 2GB rama (od 16); ali koliko gledah po netu, to ne moze da se promeni

Post edited by: marconik, at: 2014/08/16 15:08

Profile
 
Posted: 16 August 2014 07:30 PM   [ # 6 ]
Sr. Member
Avatar
RankRankRankRank
Total Posts:  537
Joined  2008-03-04

Nije potrebno da kopiraš folder sa Windowsa u wrapper… Windowsove aplikacije često neće da rade ispravno ako se premeste iz foldere u koji su instalirane (Windows koristi onaj njegov ‘Registry’ da vodi evidenciju gde je šta instalirano i ako se neka aplikacija premesti, Windows je traži na pogrešnom mestu… Wine isto ima ‘Registry’ pošto pokušava da oponaša Windows).

Kada otvoriš ‘wrapper’ i ideš na ‘Install software’, idi na ‘Choose Setup Executable’, pa odaberi Installer (nije potrebno da ga kopiraš u ‘wrapper’ pre toga… možeš i iz nekog drugog foldera da pokreneš) i instaliraj isto onako kako bi to uradio na Windowsu (uvek pri instalaciji instaliraj na ‘C’ particiju, da bi to bilo u ‘wrapperu’).

Ta opcija za kopiranje foldera u ‘wrapper’ se koristi za igrice koje se ne instaliraju (na primer, za neke stare igrice iz devedesetih koje su pravljene da se igraju sa CD-a da ne bi zauzimale mesto na hard disku, pošto su devedesetih hard diskovi imali mnogo manji kapacitet).


Što se tiče onih prozora koji se tokom pravljenja ‘wrappera’ pojavljuju da instaliraš Gecko i Mono, to možeš slobodno da preskočš ako ne planiraš sa instaliraš nešto što bi trebalo da prikazuje web stranice ili neki ‘Help’ i što ne traži .NET framework (Mono je zamena za .NET… ako ti neka Windows aplikacija pri instalaciji u ‘wrapper’ ne traži da pre instalacije instaliraš .NET, onda nema potrebe da instaliraš Mono).


Što se ograničenja od 2GB RAM u Wine tiče…

Čitao sam na Microsoftovom sajtu da je na 32-bitnom Windowsu XP ‘virtual address space’ za procese ograničen na 2GB (ostalo je rezervisano za Windows); osim ako se ne edituju neka sistemska podešavanja da se dozvoli da aplikacije mogu 3GB RAM da koriste… ali je potrebno da aplikacija bude ‘Large Address Aware’ da bi podržavala 3GB RAM.

E sad, pošto Wine pokušava da oponaša 32-bitni Windows, onda je to razlog zašto ta igrica vidi samo 2GB RAM… pretpostavljam da bi joj Wine dao 3GB RAM da to podržava… 3GB RAM je maksimum za 32-bitne Windows aplikacije.

Post edited by: indijanac, at: 2014/08/16 19:37

 Signature 

Bill: What"s that? > Jobs: It"s an iHouse! > Bill: But it"s got no windows!? > Jobs: Exactly! Hahhahaha! 😊

Profile
 
Posted: 17 August 2014 03:42 AM   [ # 7 ]
Member
RankRankRank
Total Posts:  62
Joined  2010-10-23

Cek cek, bitna stvar. Hoces da mi kazes da ja preko wrappera treba da instaliram PES (na particiju C); a ne da koristim PES koji sam vec instalirao u bootcamp/program files?

I ako to treba da uradim, kako jer mi je PES u .iso formatu? Kako da ga mountujem da bi ga preko wrappera instalirao?

DOPUNA:

Raspakovao sam PES.iso preko arhivera i instalirao igru u c: ali kada je pokrenem, samo je crn ekran i vrti kruzic dole u cosku, nece igra da krene (setttings.exe se pokrece normalno).

Post edited by: marconik, at: 2014/08/17 03:59

Post edited by: marconik, at: 2014/08/17 04:28

Profile
 
Posted: 17 August 2014 05:43 AM   [ # 8 ]
Sr. Member
Avatar
RankRankRankRank
Total Posts:  537
Joined  2008-03-04

Kada se nešto mountuje iz OS X (bilo da je to USB Flash memorija, ISO ili je DVD ubačen na nekom Macu koji ima optički uređaj); Wine to vidi kao zasebnu particiju pod ‘My Computer’ i obeležava nekim slovom, slično kao u Windowsu.

Nakon instalacije ako je potrebno da odradiš neki update, pokreni installer preko one aplikacije u wrapperu (do koje se dolazi kad ideš na ‘Show Package Contents’) i odradi instalaciju onako kako bi je radio i na Windowsu.

Ako ne uspeš, napiši mi koji ti je Skype na PP, pa da probamo da rešimo to.

 Signature 

Bill: What"s that? > Jobs: It"s an iHouse! > Bill: But it"s got no windows!? > Jobs: Exactly! Hahhahaha! 😊

Profile
 
Posted: 17 August 2014 02:42 PM   [ # 9 ]
Member
RankRankRank
Total Posts:  62
Joined  2010-10-23

Ja imam taj problem da pes.iso fajl ne mogu i OSXu da mountujem.  i DiskImageMounter i Disk Untilitu mu izbacuju gresku ‘image not recognized’.
Raspakovao sam ga preko arhivera u neki folder i odatle pokrenu instalaciju ali na kraju mi stoji crni ekran i kruzic koji vrti u cosku.
Jedino mi je tu neki problem.

Mada, probao sam da mountujem neku drugu igru i radi normalno. Sad cu da skinem neki drugi .iso i da probam.


I da, Wine 1.7.23 vidi svih 16GB rama.

DOPUNA:

Skinuo sam drugi PES, normalno instalirao, instalirao patch i sve sredi igra radi. ALI… opet secka kao i u windowsu (i na najnizim rezolucijama i na max).

Inace, dok sam na pocetku gresio pa u wine prekopirao vec instaliran pes iz bootcampa, uopste nije seckao vec normalno radio.


Post edited by: marconik, at: 2014/08/17 14:48

Post edited by: marconik, at: 2014/08/17 16:17

Profile