Problem sa hard diskom!!!
Posted: 2014-09-26 09:01
Sr. Member
Avatar
RankRankRankRank
Total Posts:  1879
Joined  2007-08-04

Daklem, pošto sam isprobao sve što znam i umem, a rešenje nisam našao, da pitam…

Naime, imam problem sa internim hard diskom koji je stavljen u MBP umesto super drajva, naravno, preko optibay-a.
U pitanju je Seagate Hybrid Drive ST1000LM014 1TB SATA3, podeljen na 2 particije (radna i time machine).
Dešava mi se da se disk dismountuje iz čsta mira. Ustvari, nije iz čsta mira, obično kad intenzivno radi (npr. time machine).
Ako restartujem MBP problem ostaje, ali ako ga isključm, pa ponovo uključm hard disk se mountuje.
Sve vreme mi je uključen SMARTReporter koji nije primećivao nikakav problem, ali kada sam instalirao Disk Drill (hteo sam da isprobam softver) on mi je prijavio problem i savetovao da uradim backup.
Kada pogledam u izveštaju koji mi daje prijavljuje suspicious log records, uvek po 2 (pretpostavljam zato što su na disku 2 particije). Gledao sam po sajtu ovog programa i nisam našao objašnjenje o čemu se ovde radi, pa rekoh da pitam ovde, pošto se nešto definitivno dešava, ali ja ne znam koje korake da preduzmem.
Da li problem sa diskom ili je u pitanju optibay (ili nešto treće).
Evo, dok sam pisao izletela mi notifikacija ‘disk not ejected properly’, a radio je time machine.

 Signature 

Ako Vam je potrebno nešto sa eBay-a….
MacBookPro8

Profile
 
Posted: 2014-09-26 09:08   [ # 1 ]
Member
RankRankRank
Total Posts:  53
Joined  2009-11-06

Palo mi na pamet pa sam procackao na netu:

Even though it uses a 5400-RPM hard drive, this Seagate SSHD consumes almost as much energy as some regular 7200-RPM hard drives, or about 40% to 80% more energy than some of the better energy-efficient 5400-RPM mobile hard drives on the market.

Moguce da napajanje na mestu superdrivea ne moze da isprati njegove potrebe.

Profile
 
Posted: 2014-09-26 09:12   [ # 2 ]
Sr. Member
Avatar
RankRankRankRank
Total Posts:  1879
Joined  2007-08-04

Moguće, moguće…Hvala za tip…;)

Sve ideje su dobordošle.

 Signature 

Ako Vam je potrebno nešto sa eBay-a….
MacBookPro8

Profile
 
Posted: 2014-09-26 09:21   [ # 3 ]
Sr. Member
Avatar
RankRankRankRank
Total Posts:  7524
Joined  2005-04-28

Nisam siguran to za struju, kod mene je u optibay ubačen 7200 rpm disk od 750 GB radi bez problema.

 Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile
 
Posted: 2014-09-26 09:42   [ # 4 ]
Member
RankRankRank
Total Posts:  53
Joined  2009-11-06

Meni ovo sto je not ejected properly ‘mirisalo’ na struju, tako mi je jedan USB hard zezao, i proradio tek kad sam ga preko drugog kabla privezao na dva USB-a odjednom.

Profile
 
Posted: 2014-09-26 09:52   [ # 5 ]
Sr. Member
Avatar
RankRankRankRank
Total Posts:  1879
Joined  2007-08-04

Uradiću mali eksperiment, da vidim da li je hard disk ili ne.
Zamenio sam ovaj disk sa jednim WD Scorpio Blue koji se vrti na 5400 rpm, pa ćemo da vidimo da li će da se dešava isto ili ne.
Čudno mi je jedino što svi S.M.A.R.T. podaci za ovaj Segate su kako treba, najnormalnije se formatira, jedino što sam primetio da prilično često ‘parkira’ glave kad ne radi, što se manifestuje jednim odsečnim škljoc.
Sad sam ga stavio umesto ovog WD-a sa drugim WD-om u RAID, za sada jesve okay, normalno krenuo da se rebuild-je RAID1, ništa ne ukazuje na bilo kakav problem.

 Signature 

Ako Vam je potrebno nešto sa eBay-a….
MacBookPro8

Profile
 
Posted: 2014-09-26 11:27   [ # 6 ]
Sr. Member
Avatar
RankRankRankRank
Total Posts:  1879
Joined  2007-08-04

Izgleda da nije u pitanju hard disk, pošto Disk Drill opet signalizira isto.
E sad, ili je optibay (najverovatnije) ili kablić za hard disk.
Mislim da ću na kraju poručti OWC-ov data doubler.

edit: poručen OWC data doubler, 100% je ovaj optibay u pitanju, s obzirom da mi je ‘skenjao’ ovaj WD iz RAID-a, a samo sam ga ubacio u optibay, ništa nisam čačkao. Ipak, kada sam ga vratio u enclosure krenuo je rebuild RAID-a

Post edited by: RingeRaja, at: 2014/09/26 12:30

 Signature 

Ako Vam je potrebno nešto sa eBay-a….
MacBookPro8

Profile
 
Posted: 2014-09-26 13:25   [ # 7 ]
Sr. Member
Avatar
RankRankRankRank
Total Posts:  2279
Joined  2010-04-06

slican slucaj sa istim brandom u optibayu, ponasa se kao da nema dovoljno struje, ali sistem ne pokazuje to kao poruku. U pitanju je bila nekompatibilnost, promenjen hdd za drugi od 1TB i sve je radilo.

 Signature 

 http://www.idoktor.biz Servis i prodaja Apple uredjaja u Novom Sadu 

Profile
 
Posted: 2014-09-30 10:15   [ # 8 ]
Sr. Member
Avatar
RankRankRankRank
Total Posts:  1879
Joined  2007-08-04

Izgleda da je Nikola ipak u pravu, u pitanju je definitivno nekompatibilnost dotičnog hard diska sa ostatkom hardvera. Šta je u pitanju pojma nemam, ali se ne trpe međusobno.
Čim krene neko intenzivnije upisivanje disk se diskonektuje. U USB enclosure-u radi najnormalnije i nema škljocanja.

S obzirom na sve ide u oglase, nekome će dobro poslužiti, s obzirom da je izuzetno brz disk u pitanju, a ja ću morati da nađem neki drugi koji radi kako treba - npr. WD Scorpio

 Signature 

Ako Vam je potrebno nešto sa eBay-a….
MacBookPro8

Profile
 
Posted: 2014-09-30 12:54   [ # 9 ]
Sr. Member
Avatar
RankRankRankRank
Total Posts:  2279
Joined  2010-04-06

upravo tako, potvrdjeno u jos jednom slucaju kod mene, disk je potpuno ispravan i radi na drugim masinama (non-Apple) ili kao eksterni

 Signature 

 http://www.idoktor.biz Servis i prodaja Apple uredjaja u Novom Sadu 

Profile