MacBook Air
Posted: 15 October 2014 01:54 AM
Newbie
Rank
Total Posts:  4
Joined  2014-10-15

Planiram da uzmem MacBook Air 13-inch (256GB Storage) sa nadogradjeni procesor i7 i nadogradjeni RAM 8GB (fabricki sve to naravno)
E sada zanimaju me par stvari, posto nikad nisam bio korisnik na MAC, dali ima neke zajebancije sa antivirus, dali uopste treba da imam na njega antivirus, dali bi mi ovakva konfiguracija prijala za igranje na CS:Global offensive i Diablo 3 (pitam zbog graficke jer je Intel HD 5000); i najvaznije dali ovo cudo GREJE uopste, dali greje kad bi pustio igru i dali je potrebno da uzmem dodatni kuler?

Meni laptop zelim da mi koristi za College i ponekad neli da pustim neku igricu (tj ove dve koji sam ovde spomenuo)

I jos nesto, sta vi mislite dali bi bilo dovoljno 256GB Storage ili da uzmem 512GB ? I dali ako uzmem sa 256GB mogu kasnije da nadogradim na 512GB?

http://prntscr.com/4w2f64
http://prntscr.com/4w6xuv

Profile

Posted: 15 October 2014 09:58 AM   [ # 1 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  196
Joined  2010-09-03

Po opisu tvojih poslova….za tebe je MacBook Pro ili iMac.

MB Air nije za igranje, 512gb SSD je prosto preskup. Bolje uzmi neki externi TB/USB 3.0 HDD od 2TB za storage. Antivirus ti ne treba na Macu. Greje se pri pokretanju zahtevnih aplikacija (posebno neki flash recimo kao Facebook igre) pri čemu se čuje ventilator ali nisam primetio da traži dodatni kuler.
Nadogradnje na MB Airu nema, pošto je jako tanak i jako težak za bilo kakve naknadne intervencije. Kao što vidiš SSD nije običan već PCI-E tipa i zamenski trenutno ne postoji kod nas sem Apple originala koji i košta lepo 😊

Signature 

A Smile Can Hide A Thousand Words

Profile

Posted: 15 October 2014 06:15 PM   [ # 2 ]
Newbie
Rank
Joined  2014-10-15

Nemogu iMac jer bicu u stranstvo tj Kanadu i uzecu ga od APPLE prodavnicu direktno…

Dali ako uzmem MB Pro bi mi resio problem da ne greje ako pokrenem igricu i takve stvari?
I sto se tice SSD ovo je sa 512GB pa dali je moguce na MB Pro da se dopuni kasnije na 1TB, dali uopste je izvodljivo?

http://prntscr.com/4wfj8
XUstvari meni treba ovo? :D

http://prntscr.com/4w9yek Ovo je reko jedan lik na jedan drugi srpski forum. e sad, zanima me ovo :
(windows alternativa programa uzima totalnu kontrolu nad kulerom, pa ako se zabaguje, mozes slucajno ispeci maticnu xD )
Dali ovo vazi i za MB Pro ili samo za Airovi?

dali moze nekako da se ovo resi, i ako je moguce, kako?

Post edited by: SweeneyTodd, at: 2014/10/15 18:17

Profile

Posted: 15 October 2014 08:48 PM   [ # 3 ]
Newbie
Rank
Total Posts:  3
Joined  2011-02-26

Evo ja ću izneti moja lična iskustva i bilo bi dobro kada bi svi koji odgovaraju nekom na post čnili to isto, a ne nekakve uopštene stereotipe da Air nije za igranje i sl.
Dakle, ovo mi je već treći Air, imam model 2013, sa i5 procesorom i hd5000 i 256gb SSD i igram Diablo 3 od izlaska praktično. Apsolutno nikakvih problema nemam ni da pokrenem ni da igram. Igram u nativnoj rezoluciji 1440 x 900, texture quality high, shadow medium, physics high i cluster medium. Nema nikakvih zastajkivanja. Nakon dužeg igranja se uključ ventilator i komp se zagreje, ali se to ne odražava na performanse uopšte. Prethodne verzije Aira zaista nisu bile za neko malo ozbiljnije igranje, ali od uvođenja HD 5000 sve radi jako dobro bar ono što sam ja probao od igara.

Profile

Posted: 15 October 2014 10:55 PM   [ # 4 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  196
Joined  2010-09-03

Vrlo moguće…moj Air je 2011 sa HD3000 grafikom… HD5000 je ipak daleko ozbiljnija grafika a rezolucija je ostala ista 😉

Signature 

A Smile Can Hide A Thousand Words

Profile

Posted: 16 October 2014 12:41 AM   [ # 5 ]
Newbie
Rank
Joined  2014-10-15

Dakle sta ljudi vi predlazete, da uzmem MacBook Pro (ona konfiguracija koju sam postavio - 2100$) ili da uzmem MacBook Air (ona konfigarcija koju sam postavio - 1600$) ?

I objasnite mi ono oko kulera sto sam napisao u Treci Post 😊
Hvala vam <3

Profile

Posted: 16 October 2014 01:16 AM   [ # 6 ]
Newbie
Rank
Total Posts:  6
Joined  2013-11-21

Ako se sad dvoumis izmedju Air i Pro, uzmi Pro, ali ti je sasvim dovoljan i5 2.8ghz.
Pro ima malo brzu i jacu graficku u odnosu na Air (mada ne mnogo kako sam video testove); jaci procesor, retina ekran itd.

Grejanje ti Pro nece resiti sigurno, isto ce skociti temperatura ako pokrenes neku igru.

U Pro je moguce naknadno menjati SSD, ali ces tesko naci kod nas, pogotovo 1TB.

A ono za Windows je bio samo fun fact i verovatno bi se pre ugasila masina nego da krene da dimi, ali svakako ako ces krenuti da koristis OSX, neces ni hteti da pogledas vise win.

Poz, lik sa drugog srpskog foruma

Post edited by: vsakos, at: 2014/10/16 01:18

Profile

Posted: 16 October 2014 02:49 AM   [ # 7 ]
Newbie
Rank
Joined  2014-10-15

Okej, a ako uzmem PRO dali cu kasnije mogu da promenim procesor od i5 na i7 ?

Sto se tice naknadno menjanje SSD-a necu imati problema jer idem za kanadu i tamu cu da ostanem tako da necu imati problema, uzmem laptop direktno od Apple Prodavnicu…

I koliko sam razumeo to za Sprzivanje maticnu sto je drugi lik objasnio, takav program postoji samo ako na laptop instaliram I WINDOWS?

Profile

Posted: 16 October 2014 08:52 AM   [ # 8 ]
Newbie
Rank
Total Posts:  6
Joined  2013-11-21

Ako kupis sa i5, ostace ti i5 dok ne uzmes drugi mac, cpu ne moues menjati.

Da, to je program za windows, mozes ga koristiti samo ako instaliras windows i skida se posebno, znaci ako neces, uopste ga ne moras koristiti. Jedino sto ako si bas navalio na igrice i pokrenes neku igru na win, temperatura opet moze ici i do 100C.
Inace to sprzenje maticne je samo u teoriji moguce, nemoj da te to plasi, nikome se jos nije desilo.

Profile

Posted: 16 October 2014 02:39 PM   [ # 9 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  2279
Joined  2010-04-06

SweeneyTodd wrote:

Dakle sta ljudi vi predlazete, da uzmem MacBook Pro (ona konfiguracija koju sam postavio - 2100$) ili da uzmem MacBook Air (ona konfigarcija koju sam postavio - 1600$) ?

I objasnite mi ono oko kulera sto sam napisao u Treci Post 😊
Hvala vam <3

mala digresija, prema svemu sto si napisao, nisam siguran da ces biti zadovoljan mac racunarom, pogotovo ako ti je primarno igranje na njemu, drugo ako se pak odlucis, ja takav BTO prodajem za 1190eur, znaci 2014 model 1.7 i7 8gb 256 ssd, sto ti je povoljnije od te cene sto si spomenuo na koju jos trebas dodati porez iliti TAX. U pitanju je nov neotpakovan racunar.

Signature 

&#63743; http://www.idoktor.biz Servis i prodaja Apple uredjaja u Novom Sadu &#63743;

Profile