Vraćanje istorije porukâ u Messages i spajanje sa novim
Posted: 07 November 2014 09:16 PM
Sr. Member
Avatar
RankRankRankRank
Total Posts:  537
Joined  2008-03-04

Danas sam hteo da vratim stare poruke u iMessage, pošto mi je istorija porukâ bila prazna nakon što sam odradio Clean Install (naravno, sačuvao sam bio Library od stare instalacije, pa sam odatle vratio istoriju); ali pošto sam imao i neke nove poruke, hteo sam da to spojim… pa evo da opišem postupak ukratko ako nekog interesuje.

Prvo, što se vraćanja starih poruka tiče…

Na novoj instalaciji prvo backupujte ‘~/Library/Messages’ i ‘~/Library/Containers/com.apple.iChat/Data/Library/Messages’, za svaki slučaj…

Zatim, iz ‘~/Library/Messages’ sa stare instalacije kopirajte ‘chat.db’, ‘chat.db-shm’ i ‘chat.db-wal’ u isti folder na novoj instalaciji (zamenite istoimene fajlove); a takođe kopirajte i ‘Attachments’ folder (ako ste uopšte imali neke attachmente) i Archive folder (ako Archive folder nije tamo, pogledajte u ‘~/Library/Containers/com.apple.iChat/Data/Library/Messages’... ~ je skraćenica za Home folder).

Ako vam je na staroj instalaciji Archive folder bio u ‘~/Library/Containers/com.apple.iChat/Data/Library/Messages’, a na novoj instalaciji vam je tamo symbolic link do ‘~/Library/Messages/Archive’, onda umesto symbolic linka u ‘~/Library/Containers/com.apple.iChat/Data/Library/Messages’ na novoj instalaciji stavite tamo taj folder (onaj stari Archive folder, kao što vam je bilo i na staroj instalaciji); a Archive folder iz ‘~/Library/Messages’ izbrišite (ne zaboravite da backupujete pre brisanja).

Nakon restarta bi trebalo da imate stare poruke kad otvorite Messages, ali ako hoćete da spojite stare poruke sa novim, onda nije dovoljno samo da se stari i novi transkripti iz Archive foldera stave na isto mesto, nego je potrebno sjediniti i stare .db baze podataka sa novim .db bazama podataka… ali neko je već napravio python script za to, tako da je sjedinjavanje olakšano.

Znač, ako hoćete da spojite stare poruke sa novim porukama, a već ste vratili pomenute fajlove i foldere iz Library sa stare instalacije, onda one prethodno backupovane (novije) ‘chat.db’, ‘chat.db-shm’ i ‘chat.db-wal’ backupujte još jednom, preimenujte ih u ‘new.db’, ‘new.db-shm’ i ‘new.db-wal’ (zamenite samo ‘chat’ sa ‘new’... baš ‘new’ da bude, zbog scripta za spajanje) i te preimenovane baze stavite u isti folder sa onim starim ‘chat.db’, ‘chat.db-shm’ i ‘chat.db-wal’... ne zaboravite da stavite i sadržaj onog backupovanog Archive foldera u onaj Archive folder (sjedinite dva foldera) i isto uradite i sa starim i novim Attachments folderima…

Kada ste to uradili, onda možete da spojite to ovim python scriptom: https://gist.github.com/nschum/1cf00aee2f1ac8869df4

Downloadujte tamo merge.py script (tamo gde piše ‘RAW’ iznad tog scripta, desni klik na to, pa ‘Save Linked File As’, da ga Safari ne bi otvarao kao web stranicu) i taj script stavite u isti onaj folder gde su ‘chat.db’, ‘chat.db-shm’ i ‘chat.db-wal’... itd.

Da biste pokrenuli script i spojili to, otvorite Terminal, ali pre pokretanja scripta se prebacite u taj folder (upište prvo ‘cd ~/Library/Messages’) jer je meni taj script izbacivao neku grešku, nešto kao ‘Didn’t iMessage already convert these?’ dok se nisam prebacio u folder u kojem je bio i ‘chat.db’ (iako je script već bio u istom folderu sa ‘chat.db’)... a zatim možete da pokrenete script sa ‘python merge.py’.

Ako je script uspešno obavio sjedinjavanje, onda možete da obrišete ona tri preimenovana fajla (‘new.db’, ‘new.db-shm’ i ‘new.db-wal’) i script, a zatim restartujte Mac (ne pokrećite Messages dok ne restartujete… nije dovoljno samo da se ponovo pokrene Messages).

Meni je taj script vrlo lepo sjedinio stare i nove poruke 😊

Post edited by: indijanac, at: 2014/11/07 21:28

 Signature 

Bill: What"s that? > Jobs: It"s an iHouse! > Bill: But it"s got no windows!? > Jobs: Exactly! Hahhahaha! 😊

Profile
 
Posted: 09 November 2014 10:17 AM   [ # 1 ]
Sr. Member
Avatar
RankRankRankRank
Total Posts:  7582
Joined  2005-04-28

Poznajući Apple, taj .db fajl je verovatno SQlite format. Imaš li potvrdu negde?

 Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile
 
Posted: 09 November 2014 12:38 PM   [ # 2 ]
Sr. Member
Avatar
RankRankRankRank
Total Posts:  537
Joined  2008-03-04

Još uvek je SQlite format, al’ nešto su izgleda menjali za Yosemite unutar tih .db baza podataka, tako da gore pomenuti python script za spajanje starih i novih iMessage poruka radi samo sa iMessage .db bazama koje se koriste na Yosemite.

Nova Messages aplikacija bi automatski trebalo da konvertuje staru .db bazu sa porukama ako se radi upgrade sa Mavericksa na Yosemite (ono što piše na onoj stranici da neke Beta verzije nisu konvertovale to je rešeno)... ako se radi clean install, a neko hoće da iMessage poruke sa Mavericksa prebaci na Yosemite i da ih spoji sa novim porukama, onda bi prvo stare .db baze trebalo na Yosemite da stavi na isto mesto gde su bile na Mavericksu, da pokrene Messages da Messages to konvertuje, pa tek onda da dodaje nove baze onako kako je opisano gore (da ih preimenuje i da ih stavi u isti folder, pa da ih spoji onim python scriptom).

Ja sam bio radio clean install, a nisam odmah vratio stare poruke u Messages, pa pošto sam dobijao nove poruke nakon toga, posle kad sam vratio iMessages bazu sa starim porukama, Messages mi nije prikazivao novije poruke jer su one išle u novu .db bazu… pa sam zato hteo da spajam staru i novu .db bazu sa iMessages porukama.

 Signature 

Bill: What"s that? > Jobs: It"s an iHouse! > Bill: But it"s got no windows!? > Jobs: Exactly! Hahhahaha! 😊

Profile