macbook pro retina early 2013 fan issue
Posted: 12 November 2014 11:53 AM
Newbie
Rank
Total Posts:  16
Joined  2010-01-13

Imam problem sa hladjenjem meka. Naime posle nekog vremena iz ne znam kog razloga pocnu ventilatori da vrte preko 4-5k. I kad rade pri tolikom broju obrtaja mek se poprilicno glasno cuje. Sad zanime me da li je neko imao slican problem.

Mek sluzi kao docking masina na koju su zakacena 2 dell 24’ externa monitora i mek kao 3 monitor, usb hub.

Imam isto okruzenje na poslu s tom razlikom sto je tu mek 13’ early 2013 i on ne dobaci do 3k, isti broj aplikacija teraju.

Nije mi jasno sta se desava ali po meni to je pokazatelj da nesto bas i nije ok.

Imate li neki savet kako ustanoviti u cemu je problem. Nosio sam u macolu na servis tamo je odradjena neka osnovna diagnostika i nije pokazala da postoji neki problem. Medjutim cim sam doneo meka kuci nakacio on je poceo da vrti ventilator preko 4k.

Hvala.

Profile

Posted: 12 November 2014 03:46 PM   [ # 1 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  2341
Joined  2005-04-28

pedjakbt wrote:

Mek sluzi kao docking masina na koju su zakacena 2 dell 24’ externa monitora i mek kao 3 monitor…

Пробај да „откачиш” један екстерни монитор.

Који је то тачно модел лаптоп-а?

Signature 

🍎 Дарко Селаковић

Profile

Posted: 12 November 2014 03:56 PM   [ # 2 ]
Newbie
Rank
Joined  2010-01-13

Da vidim sad da sam zaboravio 15’. Ajde pokusacu, mada ako je to problem onda ne znam sta da radim posto ovaj na poslu 13’ jedan monitor je na hdmi drugi na dvi i ne dobaci do 3k obrtaja.

Profile

Posted: 12 November 2014 08:09 PM   [ # 3 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  537
Joined  2008-03-04

pedjakbt wrote:

Imate li neki savet kako ustanoviti u cemu je problem

Stavi Activity Monitor u Dock (meni je stalno u Docku, ako zatreba za nešto da mi bude dostupan na jedan klik… inače možeš da ga nađeš u Launchpad kad klikneš pod ‘Other’) i kad počneš da čuješ ventilatore otvori Activity Monitor i pogledaj koji proces ili procesi najviše opterećuju CPU u tom momentu i koliko % zauzimaju.

Znač, kad otvoriš Activity Monitor, odaberi tamo ‘CPU’ pri vrhu prozora, pa onda ispod u listi procesa progledaj da li uz ‘% CPU’ stoji strelica na dole, to jest da li Activity Monitor procese koji najviše opterećuju CPU prikazuje pri vrhu liste (ako to nije slučaj, klikni na ‘% CPU’ da se pojavi ta strelica na dole, da bi procesi koji najviše troše bili pri vrhu liste).

Ako tamo ne vidiš da neki procesi previše opterećuju CPU, a čuješ ventilatore, onda je verovatno grafička opterećena.

Signature 

Bill: What"s that? > Jobs: It"s an iHouse! > Bill: But it"s got no windows!? > Jobs: Exactly! Hahhahaha! 😊

Profile

Posted: 12 November 2014 08:38 PM   [ # 4 ]
Newbie
Rank
Joined  2010-01-13

Nema nista od procesa sto to je sve stino 4-5% .. A cuju se ventilatori znaci da je grafika kao sto sam i pretpostavljao, s obzirom da su nakacena 2 monitora. Radi na nvidia, a to bi moglo i da objasni zasto macbook pro 13’ early 2013 ne tera ventilatore jer on ima samo integrisanu grafiku. Prebacicu na integrisanu pa cu videti kako ce se ponasati.

E sad tu imam pitanje da li ima tu osnova za neku reklamaciju posto moze da se kaze nije predvidjeno da radi sa 2 externa monitora 😊

Koje je tvoje misljenje ? Po meni ovo je fail i isao bih u pravcu da reklamiram posto je pod garancijom.

p.s. gfxCardStatus ima integrated mode only, medjutim kad prikacim oba monitora bez obzira sto je integrated mode only selectovan prebaci na nvidia.

Hvala.

Post edited by: pedjakbt, at: 2014/11/12 20:46

Profile

Posted: 12 November 2014 10:24 PM   [ # 5 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  2279
Joined  2010-04-06

sve je tu u redu, ne mozes ocekivati da gazis tako kompaktnu masinu u tom okruzenju i da prede necujno kao maca 😉

Signature 

 http://www.idoktor.biz Servis i prodaja Apple uredjaja u Novom Sadu 

Profile

Posted: 13 November 2014 08:23 AM   [ # 6 ]
Newbie
Rank
Joined  2010-01-13

Jasno ali ipak nisam to ocekivao. 😊

Hvala.

Profile