Dakle, u četvrtak uveče sam imao nezgodu i prosuo između pola i cijeloeg decilitra vode direktno na sred tastature. Sjećajući se savjeta odavde da se mašina zagasi na dugme i da se momentalno okrene naopačke - tako sam i postupio.
Nakon nekih 15ak minuta sam pristupio rastavljanju mašine, prateći utupstvo za iFixIt-a (fala ti Stevo što izmisli i napravi iPad). Jedno sat i po vremena kasnije, pošto nisam previše žurio, uspio sam da izvadim tastaturu kompletnu, pa je uslijedilo pranje u 96% alkoholu. Nakon toga sam je dobro prebrisao i ostavio da se osuši. Poslijed toga je uslijedilo sklapanje i stisak na power button. I onda razočarenje. Ne radi.
Već sam bio spreman da sve olupam, kad mi pade na pamet da mora da postoji načn da se mašina jump-startuje. ÄŒika Google izbaci između ostalih i ovaj link:
Nakon lociranja tački za jump-start, pritisak šrafcigera pali mašinu! Oh yeah! Ventilator se vrti, tu je i Apple startup chime, malo krlja sekundarni disk (sistem je na SSD-u); čekam jedno pola minute i zaklapam displej. Postavljam donji poklopac nazad, ušarafljujem sve šarafe (NISAM imao viška dijelova 😛 ); okrećem mašinu, otvaram poklopac i stišćem random dugme na tarastaturi. Pojavljuje se slika, logujem se i otvaram TextEdit - isprobavam sve i jedno dugme na tastaturi. SVI TASTERI RADE! Jupi!
Ostaje inicijalni problem - ne radi power button. Pretraživanjem neta nisam našao ništa. Zvao sam fl4sh Nikolu i Bluemonkeynight Mareta za tastaturu - prvi nema, drugi ima za 80 ojra.
Obzirom da je SAMO power button problematičan, postoji li mogućnost da se samo power button zamijeni ili ipak moram da mijenjam potpuno ispravnu tastaturu?
Fala.
Pozdrav.
Djole
PS: Iako savršeno vodim računa da mi na radnom stolu pored laptopa i bilo kakve druge elektronike ne stoji ništa za piće, sudbina odradi svoje i poli ga. Pu!