Problem sa ekranom na MacBook-u
Posted: 07 February 2015 05:24 PM
Member
RankRankRank
Total Posts:  66
Joined  2008-07-31

Pozdrav svima,

Imam problem već nedelju dana sa ekranom.

U pitanju je MacBook late 2008, 2.1Ghz Intel Core 2 Duo, 3 GB 667 Mhz, …
kada ga upalim ili kada je već upaljen pa podignem ekran ali češće ova druga varijanta na trenutak se upali ekran i onda poslane crn ali se ako se malo bolje pogleda ili prinese svetlo nazire se desktop.
Nema veze dali pomeram ekran isto se ponaša, nije do kontakta ili slično. Restartovao sam sto puta isto se ponaša, gledao po forumima, resetovao PRAM, imam eksterni priključak za monitor i preko njega da je normalnu sliku.

Sta mi savetujete, kakav je kvar, i da li se isplati eventualna popravka.

Profile

Posted: 07 February 2015 07:42 PM   [ # 1 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  537
Joined  2008-03-04

Ne brini se, ekran je najverovatnije OK… to je valjda nešto do te kao ‘sijalice’ koja je ranije korišćena umesto LED osvetljenja… Nakon više godina korišćenja, ako se laptop često koristi, može da se desi da ta sijalica neće odmah da radi ako se naglo uključ na maksimalno osvetljenje, dok se malo ne ugreje…

Slično se i meni dešavalo sa starim MacBookom (Late 2007). Nema potrebe da se restartuje, niti da se resetuje PRAM… jer to ne zvuč kao neki softwareski problem, čm ti vidiš sliku na ekranu kada se osvetljenje ugasi (znač, nije ekran isključen, nego samo ta ‘sijalica’ ne svetli)... ima ‘fora’ sa postepenim pojačavanjem osvetljenja koja bi trebalo da natera ‘sijalicu’ da se upali…

Kod mene na tom starom MacBooku, kada se osvetljenje ekrana ugasi, samo smanjim osvetljenje do kraja i onda čm počnem da pojačavam osvetljenje odmah se ponovo uključ... onda postepeno pojačavam osvetljenje, da dam foru sijalici da se polako ugreje (prvo možda na nekih 30-50%... pa nakon nekog vremena, kada se sijalica malo ugreje, trebalo bi da može još da se pojača i da radi ekran bez gašenja… ako se desi da se ekran ponovo ugasi dok pojačavaš osvetljenje, ponovo samo smanji osvetljenje do kraja, pa pojačaj na nekih 30-50% i ostavi još neko vreme da stoji tako, da se još malo ugreje sijalica)... i to kod mene radi već duže vreme i taj stari MB mogu normalno da koristim bez čestog gašenja ekrana ako vodim računa da ne pojačavam naglo osvetljenje dok se ne ugreje sijalica.

Ta kao ‘sijalica’ u starijim MacBookovima je slična neonkama i onim štedljivim sijalicama… a takvo ‘ponašanje’ za stare neonke i štedljive sijalice nije ništa neobično… možda si video nekad da neke stare neonke trepere dok se ne ugreju, pa da posle rade lepo kad se ugreju.

Eventualno možeš da vidiš da promeniš sijalicu i inverter (kod onih štedljivih sijalica za fasong je inverter ugrađen u sijalicu, al’ na tim starim MacBookovima su to odvojene komponente); ako baš budeš hteo da popravljaš to.

Post edited by: indijanac, at: 2015/02/07 20:19

Signature 

Bill: What"s that? > Jobs: It"s an iHouse! > Bill: But it"s got no windows!? > Jobs: Exactly! Hahhahaha! 😊

Profile

Posted: 07 February 2015 08:19 PM   [ # 2 ]
Member
RankRankRank
Total Posts:  66
Joined  2008-07-31

Jel postoji mogućnost trajnijeg rešenja, da se ta sijalica zameni.

Ja jesam dosta koristio taj laptop i jos uvek ga koristim, pa mi je malo problem da svaki put moram da cekam da ona proradi.

Profile

Posted: 07 February 2015 08:48 PM   [ # 3 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  537
Joined  2008-03-04

Može da se zameni… ta sijalica i njen inverter su zasebne komponente i mogu da se promene bez menjanja celog ekrana.

Nova sijalica sa novim inverterom (ako bude bilo potrebe da se menja i inverter) bi trebalo da radi kao ta sijalica što je radila dok je laptop bio nov.

Dok ne popraviš to, možeš privremeno da namestiš da ekran duže ostaje upaljen, da se sijalica ne bi ohladila, pa da posle moraš da je čekaš dok se ugreje da bi pojačao osvetljenje do kraja.

Kod mene na starom laptopu ako je ekran duže vreme bio uključen, sijalica se obično ne gasi sama od sebe… a ako je duže vreme bio isključen, onda smanjim osvetljenje na nekih 30-50% i tada takođe obično radi bez gašenja ako se osvetljenje ekrana ne pojačava naglo dok se sijalica ne ugreje.

Signature 

Bill: What"s that? > Jobs: It"s an iHouse! > Bill: But it"s got no windows!? > Jobs: Exactly! Hahhahaha! 😊

Profile

Posted: 08 February 2015 10:49 PM   [ # 4 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  2341
Joined  2005-04-28

Позајми негде па прво пробај да замениш ‘Inverter’:

https://www.ifixit.com/Guide/MacBook+Core+2+Duo+Inverter+Replacement/1497

Signature 

🍎 Дарко Селаковић

Profile