Camera on iPhone
Posted: 13 August 2015 12:19 PM
Sr. Member
Avatar
RankRankRankRank
Total Posts:  493
Joined  2009-02-06

Mozda je pogresno mesto za ovako nesto ali skoro pricam sa kolegama koji koriste iPhone 5, 5s, 6 i Samsung s5.

Nastalo je smejanje a i tuzne face kada smo poceli da pricamo o kameri…zanemarimo losiji kvalitet slike na svakom iPhone-u ali da radi slike u formatu 4:3 je bacilo iPhone u crninu samo tako.

Drugar prebaci slike sa Samsunga na komp preko celog ekrana a iPhone 4:3 ...katastrofa.

Ima li nade da ce iPhone ikada izbaciti uljudnu kameru i dostojnu konkurenciji jer za te pare stvarno treba svako od nas da bude zadovoljan svim funkcijama telefona.

Profile
 
Posted: 13 August 2015 04:50 PM   [ # 1 ]
Administrator
Avatar
RankRankRankRank
Total Posts:  3201
Joined  2005-05-07

Mene pak užasno nerviraju slike koje su wide, kad slikaš portret to je toliko usko da je mnogo više crnog kad gledam slike sa drugih telefona nego sa iPhone-a.


Kako si proveravao kvalitet slike? Sa čme si upoređivao? Koje si alate korsitio?

 Signature 

———————————————————————————————-
MacBookPro16,1
iPhone 13Pro

Profile
 
Posted: 13 August 2015 10:31 PM   [ # 2 ]
Sr. Member
Avatar
RankRankRankRank
Total Posts:  537
Joined  2008-03-04

Pretpostavljam da su najverovatnije samo radili poređenje po sistemu ‘Ko ima više megapiksela na papiru’...

Gledao sam poređenja slika između iPhone 5S i Galaxy S5 koje pominješ... takođe i između iPhone 6 i Galaxy S5… slikali su iste stvari u istim uslovima i stavili sliku pored slike… kvalitet slika je uglavnom izgledao slično na onim slikama koje su slikane po ujednačenom svetlu (da nisu u istom kadru imali i nešto što je na suncu i nešto u senci); ali na slikama gde su imali i nešto što je na suncu i nešto što je u senci, tu su se i iPhone 5S i iPhone 6 pokazali dosta bolje jer je dynamic range na slikama sa Galaxy S5 bio dosta lošiji (na primer, na jednoj slici gde su imali zgradu na suncu i neka kola u senci ispod drveća, kola u senci se vide OK na obe slike, ali nebo i zgrada na slici sa Galaxy S5 izgledaju uglavnom belo i zgrada se gubi u svetlu toliko da se na nekim mestima ne vide ni oluci, niti gde se krov zgrade završava… dok je na iPhone 6 nebo plavo i vidi se da je zgrada ustvari krem boje i da ima braon oluke).

A što se tiče toga da iPhone ne slika u 16:9 formatu… slažem se sa Čika Kostom… 16:9 format nije praktičan za slikanje portreta… jer ako nećeš da na potretu u kadar uđe i stomak kada slikaš uspravno sa 16:9 formatom slike, onda ili previše hvata plafon (ako nećeš da zumiraš); ili previše skraćuje sliku u širinu ako zumiraš kao kad se poreti slikaju… nije ni na klasičnim fotoapartima slika u 16:9 formatu.

Ne vidim poentu tih 16 megapiksela koje Galaxy S5 ima, pogotovo što je to telefon sa jako malenim senzorom… pa bre, Sony A7S Full Frame fotoapart ima 12 megapiksela i sa tih 12 megapiksela pravi neuporedivo bolje slike od bilo kojeg telefona, uključujući i one telefone koji imaju preko 40 megapiksela… nije mi jasno zašto neki proizvođač na telefon stavljaju senzore sa toliko megapiksela.

Senzor sa više megapiksela može da ima i lošiji kvalitet slike pri slabom osvetljenju nego senzor iste velične sa manje megapiksela… što više tranzistora imaš na senzoru, to manje svetla dolazi do senzora… plus što se senzor više greje kada ima više tranzistora, a kada se senzor više greje, sve više se primećuje onaj ‘sneg’ (noise).

Post edited by: indijanac, at: 2015/08/13 22:42

 Signature 

Bill: What"s that? > Jobs: It"s an iHouse! > Bill: But it"s got no windows!? > Jobs: Exactly! Hahhahaha! 😊

Profile
 
Posted: 14 August 2015 03:31 AM   [ # 3 ]
Sr. Member
Avatar
RankRankRankRank
Total Posts:  2341
Joined  2005-04-28

dzine wrote:

...zanemarimo losiji kvalitet slike na svakom iPhone-u…

Занимљива констатација, у пракси се показало да од Ајфона 4 већина фотографија у различитим условима буду веома бољег квалитета у односу на друге телефоне са много више Мегапиксела B)


Међу неупућенима још увек влада „Мегапискел мит”, а сам квалитет фотографије одређују многи други аспекти.


На пример, овде је топ листа:

http://connect.dpreview.com/post/7285707615/dpreview-recommends-best-smartphone-cameras

Овде је комплетан тест 6+:

http://connect.dpreview.com/post/6303555427/apple-iphone-6-plus-camera-review

 Signature 

🍎 Дарко Селаковић

Profile
 
Posted: 14 August 2015 10:55 AM   [ # 4 ]
Sr. Member
Avatar
RankRankRankRank
Total Posts:  493
Joined  2009-02-06

Ako pricamo o megapikselima dovoljno je reci da ako hoces da kupis profi fotoaparat i resis se da das nekih 1000e kao moj drugar, odes u radnju i kupis NIKON koji ima skromnih 12 megapiksela ali kvalitet slike….no comment…perfekcija.

Tacno da samo lajici misle da su megapikseli najbitnija stvar sto nikako nije tacno, kao sto je Darko rekao sa primerom za iPhone4 kada je izasao.

Ali i dalje ja zelim da kada dodjem sa mora imam normalne slike preko celog ekrana 16:9 sto je danas standard i sto nude svi fotoaparati kao i skoro svi telefoni :ohmy:

p.s. Stavis opciju pa neka koristi ko sta hoce 😛

Profile