Naiđem pre neki dan na ovo: https://www.youtube.com/watch?v=9DyUitTVWlw
U klipu pokazuju da temperature na onom novom MacBooku (onaj koji nije ‘Pro’ i nema ventilatore) mogu da odu do 95C i onda računar počnje da obara frekvenciju da bi nekako spustio temperaturu, što može znatno da umanje performanse.
Nisam očekivao da će novi MacBook toliko mnogo da se greje… smatram da je trebalo da ubace ventilator onda… bar neki minijaturni kao na MacBook Air…
Ovaj u klipu pravi eksperiment, pa zapušuje portove da stavi MacBook u tepsiju sa vodom, što pomaže pri hlađenju dosta, ali to naravno nije praktično rešenje.
Kod mene na 15’ MBP Retina Late 2013 temperatura pri punom opterećenju procesora (znač, ono kad piše da je opterećenje oko 800%) bude možda malo iznad 60C (sad je oko 31C jer ništa previše zahtevno ne radi u pozadini); a nisam primetio (koliko se sećam) da je nekad SMC FanControl prijavio temperature preko 70C ni po najvećim vrućinama leti… jeste da 15’ MBP ima dva ventilatora, ali ima i znatno jač procesor nego MacBook što ima (ako gledamo Geekbench 3 rezolutate, ispada da je procesor u MBP i više nego duplo jač).
Vidim na Geekbench 3 taj 12’ Retina MacBook dobija 5276 poena… iPhone 6S Plus dobija 4352… znač, nije baš mnogo jač od iPhone… 15’ MBP Retina Late 2013 dobija 12114.
Razumem da je taj 12’ MacBook tek prvi model… razumem i da to nije zamišljeno da bude mašina za neki profesionalni rad sa nekim zahtevnim aplikacijama ili za gaming, nego više kao možda neki ‘ženski’ laptop za FaceBook i slično (kažem ‘ženski’ pošto muškarci uglavnom bar povremeno vole da odigraju neku dobru igricu koja je zahtevnija, a i imam i utisak da ženske više vremena provode na FB… ne kažem da nema devojki koje igraju zahtevne igrice ili da nema muškaraca koji su po ceo dan na FB, nego pričam o nekom utisku šta prosečan korisnik radi na računaru)... al’ opet mislim da je trebalo da stave neki ventilator i bar još jedan USB-C port, da ne moraš da nosiš neke hubove i da možeš normalno i da puniš laptop i da istovremeno uključiš nešto u laptop uz neki mali adapter (još bolje bi bilo ako bi nekako mogli da stave normalan USB port… jeste USB-C bolji što se specifikacija tiče, ali još uvek nema puno uređaja sa tim portom, a adapteri jednostavno nisu praktični za neke stvari… na primer, ako hoćete da uključte onaj prijemnik za grafičku tablu… Wacom, koliko znam, još nije napravio USB-C verziju)... ne znam da li bi bilo izvodljivo uz neku hub da se MacBook istovremeno i puni preko tog porta i da se na hub kače drugi uređaji na MacBook, al’ i kad bi moglo, onda bi ako uključiš neki uređaj u laptop i hoćeš da staviš laptop na punjač morao da isključiš to, pa da ga prebacuješ na neki hub… bolje da su umesto priključka za slušalice stavili neki drugi port (jer mogu lako da se nađu i slušalice koje rade preko Bluetooth, a i neke koje mogu na USB port).
Post edited by: indijanac, at: 2016/01/24 04:27