Viber problem
Posted: 02 February 2016 08:37 AM
Newbie
Rank
Total Posts:  2
Joined  2016-02-01

Pozz ljudi. Drugarica mi ima problem. Koristi MAC i na Vajberu ne može da kuca š i ć. Znam da na MAC-u ima neka kombinacija slova za š i ć, ali ta kombinacija na Vajberu joj ne radi. Zna li neko možda u čemu je problem?

Profile
 
Posted: 02 February 2016 01:53 PM   [ # 1 ]
Sr. Member
Avatar
RankRankRankRank
Total Posts:  537
Joined  2008-03-04

Ne koristim taj messenger, al’ da probam da pomognem.

Pošto pominješ neku ‘kombinaciju’ za dobijanje naših slova… je l’ to misliš na ‘Press&Hold’ ili na šta?

Je l’ koristi ona domaći raspored na Mac (da li gore kod sata ima zastavica da klikne da promeni raspored tastature?) i da li pritiska zasebne tastere za Š?Č?Ž ili pokušava da koristi Press&Hold (da drži, na primer, ‘S’ da bi se pojavio meni da tamo klikne na ‘Š’)? Nepraktično bi bilo da koristi Press&Hold za slova koja svakodnevno koristi (to je možda više za neke dodatne znakove koji se samo povremeno koriste).

Ako nema zastavicu, nek ide u System Preferences (klik na jabuku u gornjem levom uglu, pa tamo); pa u System Preferences nek klikne na Keyboard, pa pod Input Sources tamo ima da klikne na + dugme i da doda novi raspored tastature… ‘Serbian’ je samo za ćirilicu, a za domaću latinicu ima ‘Serbian - Latin’ i ‘Croatian’... ali ima neki bug na OS X El Capitan, pa ne radi Press&Hold ako se koristi ‘Serbian - Latin’ (ja prijavljivao Appleu taj bug više puta, al’ nisu još popravili… ne znam da l’ čekaju da im još neki ljudi prijave bug ili šta)... za ‘Croatian’ raspored sve radi OK… tako da je trenutno bolje da odabere ‘Croatian’ ako koristi ‘Press&Hold’ (mada i bez ‘Press&Hold’ može da kuca naša slova, ali ne preko onog ‘Press&Hold’ menija koji se pojavljuje kada se neki taster duže zadrži).

Ako ima namešten domaći raspored, nek proveri da li se zastavica menja u zastavu USA kada otvori taj messenger (ako se menja, nek vrati na domaći raspored) jer joj je možda podešeno da naš raspored koristi samo u nekim aplikacijama.

 Signature 

Bill: What"s that? > Jobs: It"s an iHouse! > Bill: But it"s got no windows!? > Jobs: Exactly! Hahhahaha! 😊

Profile
 
Posted: 02 February 2016 10:56 PM   [ # 2 ]
Newbie
Rank
Total Posts:  2
Joined  2016-02-01

Hvala ti. Vidjeću da joj sredim to, pa javljam rezultate. 😊

Profile