@arcus: Nemoj da shvataš ovo lično, ne kažem ja ništa protiv minija (ipak je to Apple) ali stojim iza toga da se za mali dodatak na njegovu cenu dobija:
-prelepi računar,
-potpuno kompaktan računar,
-brži računar (i procesor i hard disk);
-veći hard disk,
-all-in-one računar,
-DVD rezač,
-wireless,
-20’ monitor solidnih perfomrmansi (u poređenju šta može da se kupi za pare koje ovde odu na njega);
-kod nas se uz Mac mini ne isporučuje tastatura i miš pa je i to plus,
-super kameru,
-zvučnike,
-mikrofon…
Ako tebi tvoj mini završava posao to je super ali bi ti iMac sigurno brže završavao taj posao. Ako bih sada kupovao računar ja bih logično kupio nešto da budem sa njim potpuno zadovoljan i kada izbace Snow Leopard i kada izbace CS4… da li bih bio duže vremena zadovoljan sa minijem - ne bih.
Ja imam slabi iMac a opet znam da kada bih imao onaj 2.8 sve bi brže radilo i nikome ne mogu da kažem da ne kupi njega kada bih ja sada njega kupio.
@arcus: Nemoj da shvataš ovo lično, ne kažem ja ništa protiv minija (ipak je to Apple)
Ma druže sve je u redu:) Samo razmenjujemo mišljenja.
Ja imam MacBook od Nove godine a minija sam pazario za kancelariju pre manje od mesec dana. Smatram da sam realno sagledao svoje potrebe i odabrao odgovarajući računar sa optimalnim odnosom kavalitet-cena. Imao sam 20’ Samsung SyncMaster 206 a tastaturu (alu, žičanu) sam dobio gratis uz računar kao stalni kupac. Dokupio sam blutut miša i ja zadovoljan.
Ti si potpuno u pravu navodeći razloge zašto je iMac u prednosti u odnosu na minija ali ako čovek pita za savet šta da kupi čni mi se da prvo treba sagledati njegove potrebe pa tek onda davati ozbiljnu preporuku.
Mario se, koliko sam shvatio, bavi profesionalno fotografijom i grafičkim dizajnom, i njemu je svakako potreban računar vrhunskih performansi, ali koliko takvih korisnika ima u zemlji Srbiji? Halen, koji je pokrenuo ovu temu, očgledni nije iz te priče, jer da jeste ne bi postavljao takvo pitanje na forumu. Čovek lepo kaže da intenzivno razmišlja da pređe na Mac-a i hoće da se informiše o mogućim opcijama.
U mojoj struci (elektronika) postoji nešto što se zove optimizacija: odabrati upravo ono što ti je potrebno za uspešno obavljanje zadatka, ni više ni manje. Aplle po mom skromnom mišljenju upravo i jeste u prednosti u odnosu na konkurenciju između ostalog i zato što nudi paletu računara koji mogu da zadovolje svačje potrebe u širokom cenovnom rangu.
Pozdrav svima! S’obzirom da i ja kupujem Mac-a u sledecih mesec dana a da ne otvaram novi thread sa istom temom… Za koliko moze da se nadje polovan (par meseci) iMac 24’ C2D 2,8 GHz?
Ako neko ima neku ponudu nek sibne na PM ili matovic gmail com. Moze i nov ako je malo ispod cene nego po radnjama 😊
@arcus: OK, oboje smo u pravu 😊 ali gledamo stvari iz drugačjih uglova očgledno. Ti gledaš da kupiš ono što ti može završiti posao za što manje para a ja da kupim nešto a da me OS X >10.5 ne ograničava pa da moram da furam neki stariji OS (šta ću kada volim da sam u koraku sa vremenom 😊
@matovic: pregledaj deo sa oglasima, svi koji su prodati imaju to istaknuto u naslovu ali opet pogledaj cene i šta se pričalo. A za nove, ako imaš nekog u US da ti donese, to bi ti bilo najisplativije ako ne onda bilo gde drugde jer ovde (u Srbiji) imaju malo jaču cenu.
@arcus: OK, oboje smo u pravu 😊 ali gledamo stvari iz drugačjih uglova očgledno. Ti gledaš da kupiš ono što ti može završiti posao za što manje para a ja da kupim nešto a da me OS X >10.5 ne ograničava pa da moram da furam neki stariji OS (šta ću kada volim da sam u koraku sa vremenom 😊
Niste obojica u pravu, jer mini zadovoljava sve potrebe kucnog racunara, i mnogo vise od toga. Ne znam otkud ti ideja da na miniju ne moze da radi 10.5??? :blink: Ne mislis valjda da smo na OS 9 na njemu?
Jesi li probao minija, izvinjavam se, ili pricas odokativno?
Uhh, ovo je više počelo da me smara 😊
Napisao sam OS X >10.5 misleći na ‘više od’ 10.5. Naravno da će moći i Snow Leopard ali je to bilo figurativno. Šta ako mu proba da radi u CS-u i svidi mu se? Jel će onda kupovati celu mašinu?
Samim tim što je mini ulazna varijanta meni nije prihvatljiva. Jednostavno je to moje mišljenje, ja ne pokušavam nikome da promenim mišljenje kao što ga i niko meni neće promeniti.
Ja NISAM protivnik minija, naime i sam planiram da uzmem jednog za devojku (ima PC pa joj je ostao lep wide monitor inače ne bih jer se ne isplati PO MENI) ali zato što znam da će ga ona koristiti za kuckanje teksta i net i ništa van toga.
I, da, jesam probao i mini i MacBook i onda sam se odlučo da uzmem iMac. Da sam imao novca za MacBook Pro uzeo bih njega ali će ovako da pričeka.
Evo i ja da potvrdim da je nov mini daleko od ‘lošeg’ kućnog računara, dapače, meni ovaj moj radi ko sat, a bukvalno sve radi ko podmazano. Jedino što sam umesto 2x512 mb stavio 2x1 gb, mislim da je ovo stvarno nešto što bi apple mogao ispravi.
Sve radi. Filmovi, PS3, Aperture, Office,....
Pozadi su mu zauzeti bukvalno svi ulazi, opterećen je konstantno i nema da štuca. Jedini ‘problem’ sam primetio kada sam hteo da poteram RTCW pod Vistom, izgleda da je ovo bio malo jač zalogaj za GMA, pa je malo štucnuo.
ali s obzirom da igrice skoro uopšte ne igram meni je sasvim dobar - OS X Leopar 10.5 radi ko sat, ali i izleti u Visti su sasvim ok, lepo radi Vistica (jbga, mora se zbog posla).
Ipak mislim da je za nekoga ko nema monitor bolja kupovina iMac, ali ja sam imao dobar monitor pa mi bilo žao da se ratosiljam istog.
Anyway, pozdrav i samo napred.
vidim ne izjasnjavas se jos uvek posle ovoliko postova, ali ako nemas finansijskih problema, onda naravno gledaj da uzmes iMac nov ili polovan, koliko ti guber dozvoli;)
Ako si u frci s parama, a hteo bi zarko da predjes na Mac onda uzmi Minija, PPC ili Intel u zavisnosti u kakvoj si mogucnosti… hik 😊
Za pocetak batali estetiku, bilo koji monitor, tastatura i mis ce ti pruziti neverovatan ugodjaj koriscenja Apple racunara.
Evo i ja da potvrdim da je nov mini daleko od ‘lošeg’ kućnog računara, dapače, meni ovaj moj radi ko sat, a bukvalno sve radi ko podmazano. Jedino što sam umesto 2x512 mb stavio 2x1 gb, mislim da je ovo stvarno nešto što bi apple mogao ispravi.
Sve radi. Filmovi, PS3, Aperture, Office,....
Pozadi su mu zauzeti bukvalno svi ulazi, opterećen je konstantno i nema da štuca. Jedini ‘problem’ sam primetio kada sam hteo da poteram RTCW pod Vistom, izgleda da je ovo bio malo jač zalogaj za GMA, pa je malo štucnuo.
ali s obzirom da igrice skoro uopšte ne igram meni je sasvim dobar - OS X Leopar 10.5 radi ko sat, ali i izleti u Visti su sasvim ok, lepo radi Vistica (jbga, mora se zbog posla).
Ipak mislim da je za nekoga ko nema monitor bolja kupovina iMac, ali ja sam imao dobar monitor pa mi bilo žao da se ratosiljam istog.
Anyway, pozdrav i samo napred.