Kad je stigla struja, upali se iMac normalno, ja pochnem da radim neshto - on se neshto bez veze zaglavi.
Stisnem mu dugmence na guzi jer nikako da se odglavi, i na re-startu nema jabuke, nema kruzhicca… Samo sivilo.
Restartovao PRAM - i dalje isto.
Pri boot-u stis’o Option i ne pokazhe mi i jedan hard, samo kurcor :(
Skidam sad DiskWarrior da vidim mozhe li on neku magiju, al’ se ne uzdam mnogo… Pa, ono, saveti itd.
(garancija je odavno istekla, iMac 24’ prva generacija)
Jel ga struja ubila kad je nestala ili ga je sjebao napon posle povratka struje?Pored moje zgrade se gradi nova pa sam imao zabave sa nestankom i dolaskom struje,i lepo sam prikacio iMac na prastari transformator za televizore.To su mi preporucili jel kazu da ti transformatori konstantno drze 220 v, a i kad se ‘vrati’ struja ne moze da ga sjebe varijacija napona.
Sjeb’o se kad se struja vratila, jer se upalio i radio par minuta i kaplow.
Mislim, i sam sam kriv shto josh nisam pazario UPS, nego sam samo uzeo surge resist i bio u fazonu ‘ma daj, nije nam nestajalo struje godinama’...
Jos jedna preporuka za APC radi savrseno. Imam ih dva plus na jedan sam nakacio i APC UPS. 😛 Proveri kod kupovine jer ima i modela koji nemaju prenaponsku zastitu. Poznaju se po nemanju dugmeta za reset posle ‘izbijanja’ osiguraca.
Stabilizator napona starog TV nije za racunare. To su me jos davno upozorili TV mehanicari jer nema uzemljenje, a i stabilizacija napona je samo faze dok je nula slobodna za ubijanje racunara jer nema uzemljenja. :evil:
Negde sam procitao da se za Mac racunare preporucuje APC dok se od ostalih treba kloniti, narocito Mustek i slicnih UPS-ova.
Jos jedna preporuka za APC radi savrseno. Imam ih dva plus na jedan sam nakacio i APC UPS. 😛 Proveri kod kupovine jer ima i modela koji nemaju prenaponsku zastitu. Poznaju se po nemanju dugmeta za reset posle ‘izbijanja’ osiguraca.
Jebem li ga, ne znam šta je ubilo hard, ali je prošlo kroz APC-ov surge resist.
Mislim, cela stvar mi je zbunjujuća jer se računar upalio i radio normalno nekoliko minuta i onda je hard rešio da mu je dosta 😊
Ja sam kontao da je surge resist odradio svoj pos’o jer je bilo dileje (da ne kažem, delay-a) između stizanja struje i paljenja računara (pošto mi je bio na onom podešavanju da se samobudi posle strujnog neuspeha).
Anyho’, zamenili smo ga časkom (duplo većim :D, hvala appleservizu); pritom malo otprašili iznutrice i sad šljaka ki bombonica 😊
Migration Assistant je skoro završio restore i sve u svemu - ljubim zvezdu koja izmisli Time Machine jer se u suprotnom ne bih ovako opušteno ophodio prema smrti glavnog harda 😊
Dacho, ne mora struja da bude uzrok crkavanja harda. mozda jeste, mozda nije.
Ne zaboravi da napajanje koje imas na njemu radi na naponima od 110 pa do 240V… oscilacije u naponu njemu ne predstavljaju problem.
Mom drugu su dva harda crkla u mekbuku, a nije imao nikakvih problema sa strujom…