sherovanje fajlova (dva usera, jedan mac)
Posted: 25 March 2009 10:58 PM
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  470
Joined  2007-05-15

Hi,
imam nedoumicu kako treba sherovati foldere ako dva korisnika koriste isti Mac.

Naime, po defaultu niko ne moze da vidi tudje fajlove u default folderima (Desktop, Documents, Music, Pictures…) sto je ok. Ali sta ako hoce npr. da podelim sa drugim korisnikom samo jedan folder koji se nalazi u folderu Pictures (ostali folderi unutar foldera Pictures da ostanu nedostupni)?

po pravilu trebao bih da ga kopiram u ‘Shared’ ali bih voleo da>
1. izbegnem dupliranje foldera
2. da taj folder ipak ostane u mom folderu Pictures

Ovo, koliko vidim moze da se resi samo na jedan nacin - da dozvolim pristup mom folderu Pictures i da explicitno zabranim pristup svim podfolderima osim tog koji hocu da sharujem sa drugim korisnikom.

previse komplikovano.
a kopiranje u Shared je neprakticno.

—-

probao sam da stavim symlink foldera koji hocu da sherujem u Shared (prethodno sam dao prava pristupa i drugom korisniku nad tim folderom) ali opet nece jer se folder nalazi unutar Pictures gde stoji: Everybody - no access.

Da li nekako moze da se izvede sledeca stvar: da ako se napravi link u folderu Shared svi ostali korisnici mogu da pristupe linkovanom folderu iako se on nalazi u nekom default folderu (Desktop, Pictures, Documents…)?

ili neki drugi nacin da se omoguci pristup ostalim korisnicima folderu koji se nalazi u default folderu (Desktop, Pictures, Documents…) a da se sam folder ne kopira u Shared ili da ne mora svim ostalim folderima da se daje ‘no access’?

—-
uh,
ako neko makar razume sta sam hteo da pitam neka se javi 😊

Signature 

http://milan.kovac.cc

Profile

Posted: 26 March 2009 12:22 AM   [ # 1 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  443
Joined  2005-05-16

Nisam siguran da li može da se izvede, ali jedini načn na koji vidim da je možda moguće je korišćenjem Access Control List (ACL); pod uslovom da ganjaš Tigar ili Lepoard. Za početak, pogledaj malo o ACL-u _ovde_. Nakon čtanja ovoga, biće ti otprilike jasno šta je to, kako radi i kako se ponaša.

E sada, mrzi me da čtam to ponovo, ali ono što znam je da ako fajl ima podešeno neko previlo u ACL, onda ono ima prednost nad standardnim UNIX dozvolama. E sada ono što ne znam, a nikada nisam ni probao, je da li se ta prednost odnosi i na dozvole foldera u kojem se fajl/folder kojem se pristupa nalazi. Evo šta predlažem da probaš:

1. Ostaviš UNIX dozvole na tvom Pictures folderu rwx———(0700); dakle samo ti možeš da mu pristupiš.

2. Folderu Shared u okviru Pictures foldera postaviš ACL pravilo ‘pera allow read’, gde je ‘pera’ drugi korisnik, kojem želiš da daš pristup. E sada, ovo ACL pravilo omogućava peri da čta folder Shared, bez obzira na UNIX dozvole TOG ISTOG FOLDERA (Shared). Ono što ne znam, a što ćeš ti da probaš pa da nam javiš, je da li to ACL pravilo ignoriše i UNIX dozvole OKRUŽUJU?EG FOLDERA Pictures.

Ako ne, onda ti nema jednostavne procedure, već ćeš morati da radiš nešto od onoga što si već pomenuo (omogućiti čtanje za Pictures i Shared, a onemogućiti za sve ostale foldere u Pictures).

Ako da, opet ćeš imati problem da kao pera pristupiš Shared iz Findera, jer je u okviru nedostupnog Pictures. E sada tu u igru opet ulazi symlink ili alias. Probaj da ih napraviš na Shared, pa proveri da li oni ignorišu UNIX dozvole i poštuju ACL.

Nemam pojma koliko sam ovo jasno rekao. U svakom slučaju, poigraj se malo sa ACL, možda ti padne još neka ideja na pamet.

Profile

Posted: 26 March 2009 12:44 AM   [ # 2 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1910
Joined  2005-09-24

hehehe, Milane, pa ne možeš i da stisneš i da prdneš 😛 :laugh:
A što ne baciš taj folder na externi FW/USB HD koji vide svi?

Signature 

Mac Pro 5

Profile

Posted: 26 March 2009 01:10 AM   [ # 3 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-05-16

Kako sam bio znatiželjan, isprobao sam ovo što sam ti opisao i, na žalost, neće da može :-(  Čak i ne znam da li ACL fajla ignoriše UNIX dozvole parent foldera, ne mogu da pristupim ni preko aliasa, ni preko symlinka, jer ova dva poštuju UNIX dozvole i ne haju za ACL :-(

Ponovo, probaj da se igraš sa ACL, možda izmuvaš nešto…

Profile

Posted: 26 March 2009 06:42 PM   [ # 4 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-05-16

kejkz wrote:

Nije toliko teško, samo idi u podešavanja sharinga u System Preferences, uključ file Sharing, dodaj foldere koje želiš deliti i podesi koji nivo pristupa dozvoljavaš. Ovaj nivo pristupa važi i za mrežu kompjutera i za kompjuter. Ovako je urađeno u Leopardu, ne znam kako izgleda na Tigeru, ne sećam se, mislim da je slično.

Kao što rekoh, neće da može. Mislim da nisi razumeo šta kovacm hoće da postigne. Taj nivo podešavanja u File Sharing nije ništa drugo do menjanje UNIX dozvola, s tim što pride još omogućavaš da se folderi vide u mreži. Možeš ti tamo peri da podesiš read/write za neki folder Folder1, ali ako se taj folder nalazi u okviru foldera Folder2 kojem pera nema prava pristupa, džaba mu prava na Folder1. Neće moći da mu pristupi ni lokalno, ni preko mreže.

Profile

‹‹ Pomoc !?      Pomagajte, odlepiću!!! ››