Preporučte mi sistem
Posted: 22 June 2005 10:31 PM
Newbie
Rank
Total Posts:  7
Joined  2005-06-23

Dakle, imam PowerBook 165 bez HDa. Koliko sam informisan, na njemu mogu da rade svi 7.x sistemi, pa mi vi preporučte neki koji će dobro raditi sa diskete/a.

madamov mi je jednom prilikom preporučo 7.5.3, ali on je na 19 disketa pa je malo nepraktično.

Signature 

Mali zeleni… Mali plavi… Mali crveni… Mali RGB?
Ubrzajte iPod

Profile

Posted: 23 June 2005 11:31 AM   [ # 1 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  7596
Joined  2005-04-28

A da probaš da nadješ HD za njega, on ga je originalno imao, šta se desilo sa tvojim? Crkao ili pa ga neko izvadio?

Imam negde kod kuće 7.5 na disketama, ali za iole pristojan rad sa disketama jedino System 6 može da funkcioniše. Ma ni to nije pristojno, ali bi bar radilo bez zamene disketa po 100 puta dok pokreneš program. Problem je što PowerBook 165 radi samo od Systema 7.1 pa nadalje.

Takodje, ako ne možeš da nadješ HD (mislim da je teško naći SCSI HD od 2.5’ u današnje vreme); probaj da kupiš polovan HD od neke mašine kojoj je crkla ploča i slično. Ili da pronadješ SCSI adapter za PowerBook, pa eksterno SCSI kućište i onda eksterni SCSI disk. Ili eksterni SCSI ZIP drajv.

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

Posted: 23 June 2005 01:50 PM   [ # 2 ]
Newbie
Rank
Joined  2005-06-23

ja sam ga dobio bez diska, ne znam šta je s njim bilo. a jel bi mogao ja sam da ugradim taj SCSI HD, pošto imam dosta iskustva oko sklapanja desktop mašina, ali i tikove zbog podešavanja SCSIja :laugh: .
a i kad bi našao disk, koliki bi mogao da radi? 100MB, 500…

i da li postoji šansa da ja ipak imam HD, ali je on isključen na nekom nižem nivou od sistema, i kako to da proverim?

Signature 

Ubrzajte iPod

Profile

Posted: 23 June 2005 09:39 PM   [ # 3 ]
Newbie
Rank
Joined  2005-06-23

eto otvorio sam mašinu iz čste radoznalosti i unutra zatekao prizor na slici 1. dakle imam SCSI HD, mada ne znam koliki i ne znam kako je podešen pošto nisam imao dovoljno alata da ga skinem i pregledam.
šta da mu radim da bi proradio ako je ispravan, jer su kablovi povezani?

još jednu stvar sam uradio iz radoznalosti:
hteo sam da restartujem komp na silu, ali kako iza ima 2 mala tastera ja sam pritisnuo onaj sa slike 2 i pojavila mi se konzola kao na slici 3.
za šta ta konzola služi i koje komande da kucam u nju?

Slika 1: http://img252.echo.cx/img252/9646/disk4av.jpg
Slika 2: http://img138.echo.cx/img138/5941/dugme0nq.jpg
Slika 3: http://img138.echo.cx/img138/9272/konzola0jo.jpg

Signature 

Ubrzajte iPod

Profile

Posted: 24 June 2005 11:52 AM   [ # 4 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-04-28

Prvo pitanje, čuje li se disk kada uključš mašinu? Ako se čuje, kako se čuje, tj. da li je zvuk noramalan ili se čuju klikovi, čegrtanja i ostalo?

Pošto se vidi da je disk ‘Appleov’. tj. Apple certified unutra je originalni disk, pa pogledaj specifikacije po interentu kakve je mašine Apple prodavao u to vreme, čni mi se da bi trebalo da bude bar 80MB.

Da bi proverio da li je hardverski ispravan , tj. da li ga mašina uopšte vidi, ti je potrebna bilo kakva Emergency disketa koju tvoja mašina podržava. Pogledaću za vikend gde mi je originalni System 7.5 na disketama, jedna je bila Emergency, tj. Disk Tools. Takodje, Norton je imao Emergency diskete kao i ostali alati slične namene.

Dugme koji si pritisnuo je tzv. debugger dugme. Ušao si u debug mod. kada bi imao instaliran MacsBug, pojavio bi ti se isti ekran, samo bi imao mnogo vie mogućnosti, video bi stanja registara procesora, stacka i ostalo. Ovako može samo da otkucaš GO FINDER, ako me sećanje dobro služi, da se vratiš u Finder.

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

Posted: 25 June 2005 12:05 PM   [ # 5 ]
Newbie
Rank
Joined  2005-06-23

za disk: ja ga ne čujem uopšte, a na nekom sajtu sam video da su se ugrađivali diskovi od 80 i 160MB… probao sam sa At-Ease Disk Util 1.2 disketom, ali samo kaže da ne može da se upali i kraj.

za debugger: thx, mada GO FINDER ne radi ali nije bitno, znam za šta služi

Signature 

Ubrzajte iPod

Profile

Posted: 25 June 2005 12:26 PM   [ # 6 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-04-28

Kopajući po katalogu mojih DVD-a videh da imam dva disk imagea koja mogu da ti pomognu:

MacTools Emergency Disk i Norton 3.2.1 Emergency Disk

Samo se nadam da je na njima System 7.5 a ne neki noviji.

U svakom slučaju, mogu ova dva fajla da ti pošaljem na mail ii da ostavim negde.

Signature 

Profile

Posted: 26 June 2005 01:04 PM   [ # 7 ]
Newbie
Rank
Joined  2005-06-23

.(JavaScript must be enabled to view this email address)

hvala unapred

Signature 

Ubrzajte iPod

Profile

Posted: 26 June 2005 01:05 PM   [ # 8 ]
Newbie
Rank
Joined  2005-06-23

.(JavaScript must be enabled to view this email address)

hvala unapred

Signature 

Ubrzajte iPod

Profile