Pozdrav ljudi, jos nisam pravi clan posto jelte nemam Mac-a ali vam se bas iz toga razloga obracam posto mislim da je upravo ovo pravo mesto za to.
Odavno planiram da uzmem laptop, prevashodno zbog toga sto bukvalno zivim na 3 mesta (student);u 2 grada a i putujem prilicno pa sto onda da ne uzmem najbolje sto se nudi. Odavno me Mac racunari privlache ali nikako nisam imao dovoljno dobar razlog da izdvojim prilicnu sumu novca za jedan takav. Nemam ni sad neki strucan razlog u smislu da ne radim trenutno grafiku,video,muziku,projektovanje ili bilo kakav posao gde bi spoznao prave mogucnosti i vrednosti Mac-a.Rachunar ponavljam trenutno, koristim u svrhe faxa(poslovna informatika-projektovanje i programiranje)i kao i svaki drugi skoro prosechan korisnik rachunara (net,muzika,filmovi,igre…).Iskustva u radu odnosno poznavanje Mac-a i MacOs su jako mala, slabo sam se sretao sa njima a ni na fakultetu nemam prilike da ih probam stoga sam zeleo bas ovde da postavim nekoliko pitanja pa ko je u mogucnosti, da mi odgovori na barem neka…
1.Koliko ce mi biti potrebno da se prilagodim prelasku sa PC-a na Mac, i sa Win-a na MacOS? Kakva su vasa iskustva, sta vam je iz prva predstavljalo problem i sta vam je najvise falilo sa PC-a? Koje su osnovne razlike izmedu ta dva OS-a?
2.Da li u Srbiji Mac rachunar uzeti u zastupnishtvu ili na drugom mestu ili je bolje traziti razne varijante da neko ili sam donesem iz inostranstva?
3. Da li pri kupovini recimo ovde na Andricevom vencu uz rachunar dobijam i sve sto mi je potrebno za osnovni rad od softvera ili to dodatno kupujem kao paket(kao da sam video nesto ‘Ilife’, ‘Iwork’ itd pakete).Sta preporucujete kao prosechnom korisniku da uzmem od opreme a koja nije ukljucena u cenu i ceo paket?
4.Posto sam se odlucio za verziju ‘MacBook 13-inch white 2.0GHz intel core duo’ , recite mi koliko je to dobar rachunar i po chemu ce biti drugachiji od mog desk PC-rachunara posto su tehnicke karakteristike slicne? Mislim po chemu drugachiji u radu i brzini?
5.Koliko je Mac kompatabilan sa PC-jem?? Koliko i koje programe mogu da koristim na oba racunara, vise me interesuje smer PC->MAC naravno i cela stvar sa .mp3 .gif .jpg .exe i ostalim najchescim extenzijama…
6.Kad budem dobio sav taj softver uz rachunar, da li uzeti neki drugi koji oni ne nude tipa razumeo sam da postoji nekoliko vrsta ili varijacija operativnih sistema na mac-u tako da za koji se odluciti? Isto pitanje vazi i za drugi softver, ako imaju razne varijacije koju izabrati??
Verovatno vam vecina ovih pitanja deluje smesno ali ja ne vidim drugi nachin kako da se uputim u osnove rada ovih racunara nego ovako, prostim i glupim pitanjima zbog cega sam u vise navrata odlagao kupovinu. Samo me nemojte pitati ‘Sta ce tebi Mac??’ posto se od toga jezim a i to je bio glavni razlog moje ranije neodlucnosti. Mislim ako tako razmisljam, trebalo bi da mi bude svejedno da li da uzmem Yuga ili BMW (dobro,nije tolika razlika u ovom slucaju, preterujem); oba automobila idu i rade posao zar ne??
Hvala lepo… 😉