1 2 3 >  Last ›
1 of 4
Potrebne instrukcije i pomoc ...
Posted: 17 October 2006 01:02 AM
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  116
Joined  2006-10-17

Pozdrav ljudi, jos nisam pravi clan posto jelte nemam Mac-a ali vam se bas iz toga razloga obracam posto mislim da je upravo ovo pravo mesto za to.
Odavno planiram da uzmem laptop, prevashodno zbog toga sto bukvalno zivim na 3 mesta (student);u 2 grada a i putujem prilicno pa sto onda da ne uzmem najbolje sto se nudi. Odavno me Mac racunari privlache ali nikako nisam imao dovoljno dobar razlog da izdvojim prilicnu sumu novca za jedan takav. Nemam ni sad neki strucan razlog u smislu da ne radim trenutno grafiku,video,muziku,projektovanje ili bilo kakav posao gde bi spoznao prave mogucnosti i vrednosti Mac-a.Rachunar ponavljam trenutno, koristim u svrhe faxa(poslovna informatika-projektovanje i programiranje)i kao i svaki drugi skoro prosechan korisnik rachunara (net,muzika,filmovi,igre…).Iskustva u radu odnosno poznavanje Mac-a i MacOs su jako mala, slabo sam se sretao sa njima a ni na fakultetu nemam prilike da ih probam stoga sam zeleo bas ovde da postavim nekoliko pitanja pa ko je u mogucnosti, da mi odgovori na barem neka…

1.Koliko ce mi biti potrebno da se prilagodim prelasku sa PC-a na Mac, i sa Win-a na MacOS? Kakva su vasa iskustva, sta vam je iz prva predstavljalo problem i sta vam je najvise falilo sa PC-a? Koje su osnovne razlike izmedu ta dva OS-a?

2.Da li u Srbiji Mac rachunar uzeti u zastupnishtvu ili na drugom mestu ili je bolje traziti razne varijante da neko ili sam donesem iz inostranstva?

3. Da li pri kupovini recimo ovde na Andricevom vencu uz rachunar dobijam i sve sto mi je potrebno za osnovni rad od softvera ili to dodatno kupujem kao paket(kao da sam video nesto ‘Ilife’, ‘Iwork’ itd pakete).Sta preporucujete kao prosechnom korisniku da uzmem od opreme a koja nije ukljucena u cenu i ceo paket?

4.Posto sam se odlucio za verziju ‘MacBook 13-inch white 2.0GHz intel core duo’ , recite mi koliko je to dobar rachunar i po chemu ce biti drugachiji od mog desk PC-rachunara posto su tehnicke karakteristike slicne? Mislim po chemu drugachiji u radu i brzini?

5.Koliko je Mac kompatabilan sa PC-jem?? Koliko i koje programe mogu da koristim na oba racunara, vise me interesuje smer PC->MAC naravno i cela stvar sa .mp3 .gif .jpg .exe i ostalim najchescim extenzijama…

6.Kad budem dobio sav taj softver uz rachunar, da li uzeti neki drugi koji oni ne nude tipa razumeo sam da postoji nekoliko vrsta ili varijacija operativnih sistema na mac-u tako da za koji se odluciti? Isto pitanje vazi i za drugi softver, ako imaju razne varijacije koju izabrati??

Verovatno vam vecina ovih pitanja deluje smesno ali ja ne vidim drugi nachin kako da se uputim u osnove rada ovih racunara nego ovako, prostim i glupim pitanjima zbog cega sam u vise navrata odlagao kupovinu. Samo me nemojte pitati ‘Sta ce tebi Mac??’ posto se od toga jezim a i to je bio glavni razlog moje ranije neodlucnosti. Mislim ako tako razmisljam, trebalo bi da mi bude svejedno da li da uzmem Yuga ili BMW (dobro,nije tolika razlika u ovom slucaju, preterujem); oba automobila idu i rade posao zar ne??

Hvala lepo… 😉

Profile

Posted: 17 October 2006 01:26 AM   [ # 1 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2006-10-17

Zamolio bih Admine da izbrisu onaj drugi isti ovakav topic, mala greska, izvinjavam se… :whistle:

Profile

Posted: 17 October 2006 03:54 AM   [ # 2 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1306
Joined  2005-10-14

1.Koliko ce mi biti potrebno da se prilagodim prelasku sa PC-a na Mac, i sa Win-a na MacOS?

10 minuta…A onda sledi ‘ride of the lifetime’.. 😊

Kakva su vasa iskustva, sta vam je iz prva predstavljalo problem i sta vam je najvise falilo sa PC-a?

Meni nishta niti ce…Prvo je bio Spectrum pa Mac i Amiga…

Koje su osnovne razlike izmedu ta dva OS-a?

Mac OSX je MNOOOGO konforniji za rad /prelam’o sam 3 magazina na PC-iju godinu dana tako da mozesh da mi verujesh na rech/, intuitivni je, MNOOOGO lepshe dizajniran, virus free, sve uvek radi, VEOMA retko pada, nema odrzavanja /odrzava se sam od sebe/, MNOOOGO bolje radi sa virtuelnom memorijom itd…Sve u svemu probaj pa se uveri…Shto se mene tiche Mac OSX je za 3 klase ispred windows-a…

2.Da li u Srbiji Mac rachunar uzeti u zastupnishtvu ili na drugom mestu ili je bolje traziti razne varijante da neko ili sam donesem iz inostranstva?

Mozesh da kupish u zastupnishtvu gde cesh dobiti garanciju, podrshku, sav software koji ide uz svaki Mac itd…A mozesh i da proverish oglase o kupovini/prodaji ovde na forumu pa da uzmesh neshto polovno…

3. Da li pri kupovini recimo ovde na Andricevom vencu uz rachunar dobijam i sve sto mi je potrebno za osnovni rad od softvera ili to dodatno kupujem kao paket(kao da sam video nesto ‘Ilife’, ‘Iwork’ itd pakete).

Da..Sve je unutra…Otpakujesh, ukljuchish i ono radi…Simple as that..Zaboravi patcheve, firewall-ove, anti-viruse i ostale budalashtine…Sve je setovano…Posle gore navedinh 10 minuta navikavanja na MacOSX mozes da otvorish System Prefs. sa Jabuka menija u gornjem levom uglu i da izvrshi9sh dodatna podeshavanja raznih stvari…Vazno je da znash da u svakom momentu na MacOSX-u imash punu kontrolu nad systemom…Nema ono ‘shta radi ovaj .dll’ i te gluposti…

Sta preporucujete kao prosechnom korisniku da uzmem od opreme a koja nije ukljucena u cenu i ceo paket?

Nishta…Sve je ukljucheno… 😊

4.Posto sam se odlucio za verziju ‘MacBook 13-inch white 2.0GHz intel core duo’ , recite mi koliko je to dobar rachunar i po chemu ce biti drugachiji od mog desk PC-rachunara posto su tehnicke karakteristike slicne? Mislim po chemu drugachiji u radu i brzini?

Bice drugachiji po tome shto cesh da radish ko chovek ne razmishljajuci o budalashtinama tipa ‘jao virus, jao patch, jao .exe, jao .dll, jaoooo’...Inache ja moje Mac-ove gasim samo kad idem na odmor..Nemorash da gasish buduceg PowerBooka nikad…Samo ga meti na Sleep i nosi ‘de ocesh…I ne sekiraj se, nece da se desi da freezne od memory overflow-a ili prenatrpanog virtual memory buffer-a…Ta budalashtina ima samo na windowsu i nigde vishe…

5.Koliko je Mac kompatabilan sa PC-jem?? Koliko i koje programe mogu da koristim na oba racunara, vise me interesuje smer PC->MAC naravno i cela stvar sa .mp3 .gif .jpg .exe i ostalim najchescim extenzijama…

.exe je windows executable program i njega mozesh da pokrenesh zamo na windows operativnom systemu…Mozesh da instalirash windows na bilo kog Intel Mac-a bez ikakvih problema, pa ako ti ikad zatreba a ti lepo boot u win i cepaj i nek ti je Bog u pomoci…Ja ne verujem da ce to ikada da ti padne na pamet, al’ ko zna..Sve ostale standardne i manje standardne formate mozesh da koristish na Mac-u sasvim normalno…Bilo da je u pitanju, slika, video, zvuk, word fajlovi itd…

Samo me nemojte pitati ‘Sta ce tebi Mac??’

Treba ti Mac da ‘progledash’ posle godina provedinh u mraku…:)

Dobro doshao…:)

Signature 

\"The defining characteristic of Windows users is that they have an incredible ability to put up with any crap that is shoved in front of them.\"

http://www.mpeg2works.com/bannercb.jpg

Profile

Posted: 17 October 2006 10:01 AM   [ # 3 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  7596
Joined  2005-04-28

hookey wrote:

Zamolio bih Admine da izbrisu onaj drugi isti ovakav topic, mala greska, izvinjavam se… :whistle:

Obrisano, ali ne moraš da se izvinjavaš, primetio sam da ovaj Simpleboard ponekad, ničm izazvan, napravi dupli post iz meni nepoznatih razloga.

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

Posted: 17 October 2006 10:20 AM   [ # 4 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-04-28

1.Koliko ce mi biti potrebno da se prilagodim prelasku sa PC-a na Mac, i sa Win-a na MacOS? Kakva su vasa iskustva, sta vam je iz prva predstavljalo problem i sta vam je najvise falilo sa PC-a? Koje su osnovne razlike izmedu ta dva OS-a?

Praksa je pokazala da nekome ko stvarno ume da koristi Windows, ne treba mnogo. Imaš mnogo ljudi koji ne znaju ni Windows da koriste, tj. ne umeju da se snalaze ni u njemu, već su naučli samo par osnovnih stvari, pa im je onda prelaz na Mac OS težak jer pokušavaju da razmišljaju na Windows načn. To je i jedini preduslov, treba se odvići od traženja komplikovanih rešenja (na primer za podešavanje mrežnih parametara moraš da obaviš 27 koraka i svaka opcija je zavučena na nelogično mesto); već razmišljati logično gde bi ti stavio tu opciju i nećeš imati nikakvih problema sa navikavanjem.

Ako kupuješ u Srbiji, kupi od ovlašćenog prodavca. Za laptopove, iPodove i minije važi tzv. worldwide garancija tako da ih možeš kupiti bilo gde u svetu, a garancija ti važi i ovde. Tako da ako imaš nekog ko bi ti doneo laptop i tako prođeš malo jeftinije, možeš da razmišljaš i u tom pravcu.

3. Da li pri kupovini recimo ovde na Andricevom vencu uz rachunar dobijam i sve sto mi je potrebno za osnovni rad od softvera ili to dodatno kupujem kao paket(kao da sam video nesto ‘Ilife’, ‘Iwork’ itd pakete).Sta preporucujete kao prosechnom korisniku da uzmem od opreme a koja nije ukljucena u cenu i ceo paket?

Na sajtovima lokalnih dilera uvek piše šta dobijaš uz mašinu. iLife se dobija uz svaki novi Mac, kao i operativni sistem. Što se iWorka tiče, trenutno se dobija samo trial verzija uz MacBook, tako da po defaultu nećeš imati nešto što lič na Office paket. Što će reći, ili da kupiš Office 2004 ili da koristiš neku besplatnu varijantu kao što je NeoOffice. Ali zato u iLIfeu imaš softver za obradu videa, kreiranje DVD-a, katalogizaciju fotografija.

Ne znam po brzini, nemam Intel Maca pa ne mogu da uporedim. Što se rada tiče, to više zavisi od oprativnog sistema i tu ćeš sigurno biti u prednosti jer je Mac OS X, jednostavno, mnogo bolji od Windowsa.

Za sve mainstream programe imaš i Mac verziju, a što se .mp3 i .jpg tiče to su standardni formati pa su samim tim podržani. Na primer, da bi otvorio .doc fajl na Macu ne treba ti nikakva konverzija, on se otvara direktno u Officeu na Macu. Isto važi i za Adobeove pakete i sve ostale pakete koji postoje na obe platforme. Za .exe moraš da instaliraš Windows na Macu, bilo BootCamp pa imaš dula boot ili, recimo, Parallels kod kojeg se Windows izvršava u prozoru Mac programa.

6.Kad budem dobio sav taj softver uz rachunar, da li uzeti neki drugi koji oni ne nude tipa razumeo sam da postoji nekoliko vrsta ili varijacija operativnih sistema na mac-u tako da za koji se odluciti? Isto pitanje vazi i za drugi softver, ako imaju razne varijacije koju izabrati??

Hm, ako misliš na Linux i ostalo, to zaboravi, nemoj sebi da komplikuješ život, Mac OS X i Linux imaju, praktično, istu osnovu. Ako misliš na Mac OS X, uz mašinu ćeš sada dobiti 10.4.6 ili 10.4.7, i na tu mašinu nećeš moći da instaliraš verziju stariju od te. Ali ćeš zato moći da instaliraš tekuću nadogradnju, 10.4.8, i sve buduće verzije Mac OS X-a bar još pet, a verovatno i više, godina.

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

Posted: 17 October 2006 10:24 AM   [ # 5 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-04-28

SERBIAN wrote:

Kakva su vasa iskustva, sta vam je iz prva predstavljalo problem i sta vam je najvise falilo sa PC-a?

Meni nishta niti ce…Prvo je bio Spectrum pa Mac i Amiga…

Vala ni meni, Spectrum, Atari ST pa Mac, to je bio moj ‘put’. B)

Signature 

Profile

Posted: 17 October 2006 04:05 PM   [ # 6 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2006-10-17

Hvala svima ljudi, mnogo ste mi pomogli, najvise u tome da jos vise odluchim da ‘pazarim’ Mac-a, potrudicu se da to bude ove ili sledece nedelje a do tada se nemojte cuditi ako vam postavim jos par sitnih i glupih pitanjaca… 😉

Interesuje me jos ako je neko imao iskustva sa ovim nasim zastupnicima.Koliko se kod njih ceka na takav jedan rachunar, recimo za ovaj za koji sam se ja odlucio ‘MacBook 13-inch white…’. pogotovo ako resim da dodam jos rama ili sta vec?? Konkretno: platim sutra,dobijem…kad?

Hvala jos jednom na svemu…

Profile

Posted: 17 October 2006 04:18 PM   [ # 7 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-04-28

To zavisi, može da se desi par dana, a može i dve nedelje. Ali ne bi smelo duže od toga.

Signature 

Profile

Posted: 18 October 2006 05:48 PM   [ # 8 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2006-10-17

Zar je moguce da se na Mac cheka i dve nedelje?? :dry:
Steta ali vredi…

Hvala svima again 😉

Profile

Posted: 19 October 2006 12:53 AM   [ # 9 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  106
Joined  2006-10-04

Ne,ne ceka se na Mac dve do tri nedelje,vec ako se npr. odlucis da dodas jos rama ili veci hard ili jacu graficku,e na to se ceka toliko jer je sve to BTO ,i obicno ako je neki noviji Mac oni nemaju to na lageru vec moraju da narucuju posebno.
E na Mac cekas samo onda ako umesto default procesora ti hoces jaci i slicno e onda oni narucuju takav Mac i onda cekas,alu nebitno ,ipak se malo strpis i dobijes savrsenstvo.

Signature 

\"You know what the scariest thing is?
To not know your place in this world.
To not know why you are here.
That’s just an awful feeling.”

Profile

Posted: 19 October 2006 03:23 PM   [ # 10 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2006-10-17

Hm, moze da se ubaci i jachi procesor u MacBook po zelji? Pretpostavljam da su takvi apgrejdovi dosta skuplji za Mac nego sto je to za PC?? (procesori,ram…) :unsure:

Profile

Posted: 19 October 2006 03:39 PM   [ # 11 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-04-28

hookey wrote:

Hm, moze da se ubaci i jachi procesor u MacBook po zelji? Pretpostavljam da su takvi apgrejdovi dosta skuplji za Mac nego sto je to za PC?? (procesori,ram…) :unsure:

Ne može. Nešto se šuška da će sledeća revizija laptopova to moći, ali čak i da bude moglo šanse da Apple krene da prodaje upgradeove su nikakve. Eventualno neka third party firma uz neminovno kršenje Appleove garancije.

Signature 

Profile

Posted: 20 October 2006 04:59 PM   [ # 12 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  729
Joined  2005-05-07

hookey wrote:

Ne može. Nešto se šuška da će sledeća revizija laptopova to moći, ali čak i da bude moglo šanse da Apple krene da prodaje upgradeove su nikakve. Eventualno neka third party firma uz neminovno kršenje Appleove garancije.

Hm, ako ima ‘soket’ ko ce da mi zabrani da kupim novi, jač procesor i ubacim ga u njega? Prvi Mini ima soket i jedan lik je ubacio test Meron procesor da ga proba.

Signature 

I’m one of those old-fashioned people who believe that computers are supposed to make life less complex and more enjoyable

Profile

Posted: 20 October 2006 05:10 PM   [ # 13 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-04-28

ljubisha wrote:

Hm, ako ima ‘soket’ ko ce da mi zabrani da kupim novi, jač procesor i ubacim ga u njega? Prvi Mini ima soket i jedan lik je ubacio test Meron procesor da ga proba.

Ne može niko da ti zabrani, ali ako se nešto ne daj bože desi, a još si u garanciji, pozdravi se od iste. I, kako mu radi taj Meron u miniju?

Signature 

Profile

Posted: 24 October 2006 10:31 PM   [ # 14 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  729
Joined  2005-05-07

Ne može niko da ti zabrani, ali ako se nešto ne daj bože desi, a još si u garanciji, pozdravi se od iste. I, kako mu radi taj Meron u miniju?

Ma, Apple i njegova garancija. :(  Al vidi ovo:
http://www.macrumors.com/pages/2006/03/20060305155848.shtml

ili direktno

http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?t=91459

Signature 

I’m one of those old-fashioned people who believe that computers are supposed to make life less complex and more enjoyable

Profile

Posted: 25 October 2006 12:32 AM   [ # 15 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  2341
Joined  2005-04-28

Ovde je jedan video o upgrade-u (čtaj rasklapanju) Mac mini-a:

http://files.macbidouille.com/news/200610/MacBidouille_Upgrade_MacMini_H264_200Kb_320x240_15i.mov
31 MB, H.264 (Potreban Quick Time 7)

Signature 

🍎 Дарко Селаковић

Profile

1 2 3 >  Last ›
1 of 4
‹‹ QuadXeonIntel Macpro      Kako radi Mac mini? ››