Elem, ovaj problem me danima dovodi do ludila. Pošto imam neku staru Kawai WK50 klavijaturu iz 88, sa MIDI portovima, rešio sam da je iskoristim kao MIDI kontroler u Cubaseu. Našao sam u Artistu neki Logilink MIDI to USB interfejs, priključo sve, i dešava mi se da nema zvuka u MIDI tracku u Cubaseu.
Napominjem da na interfejsu uredno blinkaju sve lampice, tj MIDI non stop, In i Out reaguju kako pritisnem dirke.
Pošto stvarno nisam imao ranijih iskustava sa tim stvarima, evo kako sam ja to nasetovao sve po redu, pa ako neko ume da objasni gde grešim:
prvo, sistemska setovanja
Device Setup u Cubaseu
MIDI Device Manager u Cubaseu
MIDI track u Cubaseu izgleda recimo ovako
Ali, u Cubaseovom Transport panelu signal imam samo u MIDI Out Activity
Dakle, ja bih da se roknem, nadam se da ima neki Cubase und Mac korisnik da mi pomogne, pošto su svi koji znam Win juzeri. Neki generalni savet od njih je bio da rutujem Out na zvučnu kartu, ali ja nemam pojma kako to da izvedem, pošto je u padajućem meniju ponuđeno samo ovo što imam, plus VSL Out od 1 do 4, pri čemu se ništa ne dešava.
Kao prvo, ne bih pravio dodatni device u audio-midi setup-u. Dovoljno je sto se vidi USB-midi kabl, on ima svoje portove i to je to.
Drugo, ne znam sta ce ti generic remote, to se u principu ne koristi za instrumente, vec za tzv. control surfaces, oni glume mikser, transport i tako to.
Takodje ti u ovom trenutku nije potrebno da ga mapiras u MIDI device manageru, to sluzi za menjanje zvukova kad je vec sve napravljeno.
Dalje, ako hoces da koristis VST instrumente, onda MIDIout sa MIDI kanala treba da bude poslat na VST instrument, a ulaz na kanal sa spoljnog uredjaja.
Zbunjuje me samo zasto se USB-midi adapter ne vidi sa svojim portovima u MidiPortSetup prozoru… On bi trebalo da se nekako tu pojavi, pa bi sve onda islo svojim tokom.
Jel ti neophodan Cubase, Logic je mozda bolja varijanta na meku?
Dakle, stavljen In na USB kabl, Out na VST. Kao što vidiš, na gornjoj slici je Out inactive, promeni se u active kad mu stavim Out na USB kabl. A u pomenutom tj. sadašnjem slučaju mi se izgubi i onaj signal u MIDI Out Activity.
Rado bih koristio Logic, Cubase sam izabrao samo zbog podrške u okruženju. Da ti ne pada još neko rešenje na pamet možda, ja sve nešto mislim da nije neka sistemska varijanta?
Dakle, MIDI je proradio, ali audio nije.
To bi trebalo da znač da ne dobijaš nikakav zvuk iz Cubasea, zar ne?
To se rešava pod VST audio system, trebalo bi izabrati audio drajver koji koristiš, i to je to.
S obzirom na podršku, isto bi ti bilo i sa Logic-om, možda čak i lakše.
Audio se snima i čuje normalno, sad sam probao da importujem .wav u projekat i sve je u redu i sa njim.
Zanimljivo, probao sam i u Logicu, i on pokazuje note koje se sviraju na klavijaturi u onom njegovom ekvivalentu Transport panela, ali pored odsvirane note stoji OFF.
Gasi taj VST system link, ne treba ti. Not connected, not active.
Ako se ostatak audia čuje, a VST dobija MIDI ali se ne čuje, to je onda do internog rutinga instrumenta u okviru programa. Probaj da klikćeš dirke na samom MiniMoogu, da li se tako čuju? Ako ne, pogledaj na mikseru od Cubase-a, gde se pojavljuje VST instrument (njegov audio, a ne MIDI kanal); i da li je poslat na master buss.
U Logicu moras da učtaš AU instrument kao insert na MIDI kanalu. Probaj sa nekim njegovim ponudjenim presetom, trebalo bi odma da svira.
Ne svira ništa, tj ne čuje se zvuk kad koristim klavijaturu kao kontroler (probao sad i sa Any, isto je).
Za Battery mi je bilo lako, ionako mi je lakše da ručno kucam bubanj preciznosti radi (nego da ga sviram pa posle da kvantizujem); ali za bio koji sint mi je smaranje da koristim Piano Roll.
Dakle, poenta je u tome da se non stop vidi neki signal sa kontrolera, dakle prisutan je, ali treba čačnuti nešto da se pojavi zvuk.