Procjena i pomoć
Posted: 20 August 2009 08:50 AM
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1028
Joined  2007-03-14

Počeo sam da se razmišljam prije nekog vremena, tipa posljednjih mjesec dana, da mijenjam svog jaMac-ana za MacPro. Jedino što me onda kava je nedostatak ekrana.

iMac 24, Late 2008
3.06GHz CPU, 4GB RAM, 500GB HDD, nVidia 8800GS 512MB (koji je zapravo GT, samo je brzina spuštena sa 600 na 550MHz)

Kupljen kod nas, početkom drugog mjeseca, a čekao sam ga 48 dana da mi idioti nesposobni isporuče mašinu. Mažen i pažen, neogreban i nemaltretiran. Redovno pročšćavan sa litrama Jelena (šalim se, imao sam vremena za opuštanje na uštrb ‘nebrige’ o funkcionisanju mašine). Dve kutije - transportna i bijela fabrička.

Dakle, mašina stara nešto preko 6 mjeseci i još nešto malo manje od toga u garanciji. Ja prezadovoljan, ali bi rado da broj mašina u kući smanjim sa 3 na 2 ili 1, tako da mi nedostatak direktnog priključvanja HDD-ova pravi relativno veliki problem.

Ono što se razmišljam je preko Maria da uzmem 2x2.8 MacPro, a grafiku i hardove imam, ili da se đoram sa nekim uz moju doplatu za MacPro koji ima barem još mjesec dana regularne garancije da mogu da uzmem Apple care za isti.

Treba mi vaša pomoć, drage kolege, da procijenim koliko mi je sve ovo isplativo (sa ili bez Maria); tj. koliko bi moja mašina mogla u ovom trenutku da vrijedi za krajnju prodaju, tj. trange-frange kombinaciju…

Fala vam, baš.

Pozdrav.

Djole

Signature 

It’s the ride that matters, not the bike…

Profile

Posted: 20 August 2009 11:11 AM   [ # 1 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  518
Joined  2008-10-15

1500 evra sigurno

Signature 

Apple Certified Macintosh Technician

Profile

Posted: 20 August 2009 11:45 AM   [ # 2 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1211
Joined  2008-11-18

neisplativo… cuti i uzivaj

Signature 

.(JavaScript must be enabled to view this email address)

Profile

Posted: 20 August 2009 02:20 PM   [ # 3 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2007-03-14

Kanacki wrote:

neisplativo… cuti i uzivaj

Ma znam da je neisplativo, ali da ovo zamjenim, onda sam završio sa mašinama i upgrade-ima za narednih 10 godina…

Signature 

Profile

Posted: 20 August 2009 04:08 PM   [ # 4 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  962
Joined  2007-12-10

10 god ? optimisticki rekao bih. do pre neku godinu je prosecan zivotni vek Mac-ova bio 5 god, a PC-ja manje od 3. a onda se to spustilo ...
ispravite me ako gresim.
mada ja jos koristim PowerBook G4 iz 2002. god - nisu neki heavy poslovi, obicno kucevno koriscenje. i zadovoljan sam. tako da sa te strane si u pravu 😉

Profile

Posted: 20 August 2009 05:41 PM   [ # 5 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2007-03-14

Cvrcak wrote:

10 god ? optimisticki rekao bih. do pre neku godinu je prosecan zivotni vek Mac-ova bio 5 god, a PC-ja manje od 3. a onda se to spustilo ...
ispravite me ako gresim.
mada ja jos koristim PowerBook G4 iz 2002. god - nisu neki heavy poslovi, obicno kucevno koriscenje. i zadovoljan sam. tako da sa te strane si u pravu 😉

Pa gledaj koje mi je razmišljanje. Trenutno je 2, tj. 4 jezgra dovoljno za apsolutno sve aplikacije koje se mogu naći. Ovdje naravno izuzimam pro 3d modelling/rendering i vizuelizacije, ali i za to je sasvim dovoljno dual quad.

Obzirom da tranzicija na 64bita traje već otprilike 10 godina, slobodno cijenim da se prelazak na 128bita neće desiti u barem narednih 5 godina. Pri tome, završiće se prelazak na 64bita u totalu, aplikacije i operativni sistemi će posta(ja)ti sve ispeglaniji, što bi u prevodu trebalo da znač da će se ‘dostići neki plafon’ po pitanju performansi. Još uvijek smo daleko od filmskih scenarija pametnih kuća i upravljanja stvarima u istoj samo pomoću glasa, tako da ova Intel serverska platforma iz MacPro serije će sasvim sigurno da zadovolji potrebe prosječnog korisnika u narednom periodu.

E, sad. Obzirom da sam ja neko ko voli da isprobava sve i svašta, da se igram sa radnim stanicama i serverima, da se zajebavam sa mrežama i svime što može da se nakač, cijenim da mi je pametnije da sad izvršim ovaj prelazak i da ne razmišljam više, nego da se u naredne dvije-tri-pet godina uhvatim u izdavanju solidnog broja papirića za ovako nešto.

Trenutno pristajem na ovakav swap mašina, mada se debelo razmišljam da promijenim struku. Ako uhvatim nekoga da me malo ozbiljnije uvede u foto vode, vjerujem da ću da otplivam na tu stranu. Ako ne, imam još ideja koje nemaju veze sa IT-em, a onda mi kompjuter neće ni trebati. Tada će i netbook ili iPad završavati sve potrebe i poslove…

Signature 

Profile

Posted: 21 August 2009 12:48 PM   [ # 6 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  287
Joined  2009-03-12

Na zalost veoma tesko moze dobiti 1500e za tu masinu. Naprosto tako stvari stoje. Necu da elaboriram zasto je tako jer mi nije namera da miniram coveku potencijalnu prodaj.

Sto se tice Apple Care i garancije; moze da kupi od Maria 2.8 Octo-a koji je u garanciji do 9-decembra ove godine - proverio sam preko Apple-a.  I moze da kupi za tu masinu Apple Care koji registruje naravno na tu masinu. Po poslednjoj informaciji koju sam dobio od Powercoma - moze da se ostvaruje garancija BEZ fiskalnog racuna uz registrovan Apple Care za tu masinu.

Znaci kupi od Maria, kupi Apple Care, registruj i uzivaj.

moj iMac sa lowkey standom je otisao za 1100e - stanje kao iz radnje, sva ambalaza kao da je iz radnje i jos 7 meseci garancije.

Po meni jedino sto bih kupio u ovom momentu je Mac Pro 2009, Quad Core. Sve ostalo je na neki nacin osakaceno sto se tice upgrade-a. I to osakaceno od strane Apple-a.

Profile