1 2 > 
1 of 2
[Rešeno] iMac problem, potrebna pomoc
Posted: 11 September 2009 07:07 PM
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  291
Joined  2008-07-21

Danas mi sve bas nesto krenulo naopako :( Da probam da objasnim problem:

Juce sam nesto cackao oko privileges u onom prozorcetu dole koji se pojavi kad sa cmd+i kliknem na HD (na desktopu). Elem, posto sam jedini user a ima 2 acc valjda samo sam hteo da potvrdim to i kliknuo sam na onaj kruzic dole (ako se dobro secam) gde ima neka opcija da primeni postavke na sve poddirektorijume i fajlove. (izvinjavam se sto pisem ovako ‘prostim jezikom’ ali mac mi nije upotrebljiv pa sve pisem po secanju). I comp je nesto odradio i sve je bilo ok…nikakve poruke, nista, sve je normalno funkcionisalo. Tokom noci sam ga ostavio da skida neke fajlove preko jDownloadera i danas je sve radilo perfektno. Danas sam ustekao obican usb flash i izbacio mi je neku blesavu poruku koju nisam uspeo da procitam jer mi je bilo otvoreno mnogo programa i prozora i tabova…i u toj XXX poruci je moglo da se klikne samo na ok sto sam i uradio (kakav sam glupan 😠  ) Nakon toga je nastavio normalno da radi ali nije prepoznavao usb flash niti externi hd koji sam ustekao radi probe. Proverio sam usb uticnicu na iMac-u medjutim ona radi i nije do toga.
Nakon toga sam restartovao mac i vise nece da podigne sistem. Samo se upali onaj beli ekran sa jabukom i onaj kruzic ispod vrti do beskonacnosti…nakon 5min otprilike sam se restartuje i ponovo isti ekran.

Znam da sam kreten sto nisam procitao poruku ali sta da radim sad, nov sam korisnik na mac-u a i bila mi guzva na ekranu a samo je bilo ponudjeno ok. Ima li neko ideju sta moze biti, stvarno sam odlepio, a jos mi je sada comp neophodan sa nekim podacima koji su na njemu?

Svaki savet je dobrodosao:dry:

p.s. U pitanju je iMac 24’ 2.8GHz

Post edited by: vladans, at: 2009/09/11 19:11

Post edited by: vladans, at: 2009/09/12 17:22

Profile

Posted: 11 September 2009 07:59 PM   [ # 1 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  7598
Joined  2005-04-28

Jedna reč: reinstalacija. Prethodno se podigni sa instalacionog DVD-a i iz Terminala kopiraj čtav sadržaj diska na eksterni disk, a onda erase and install.

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

Posted: 11 September 2009 08:05 PM   [ # 2 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2008-07-21

Hvala Vam na brzom odgovoru ali ovo za mene zvuci kao nesto jako komplikovano :( :sick:  Nemam pojma kako bih to izveo, a pogotovo me zanima sta ce biti sa onim silnim programima koje sam instalirao, mail-ovima,iPhoto i iTunes bazama…
Postoji li nesto drugo jos sta bih mogao da pokusam? Ako je ovo gore jedina solucija, molio bih nekog ako mu nije tesko da mi objasni step-by-step ili da mi sibne neki link kako da sve to sam odradim sa sto manje posledica i izgubljenih podataka/aplikacija.

Hvala na razumevanju,
V

Profile

Posted: 11 September 2009 10:01 PM   [ # 3 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2008-07-21

Boot-ovao sam Leoparda sa instalacionog cd-a i sada cu da probam sa disk permissions i tim sitnicama…mada cisto sumnjam da ce ici

Profile

Posted: 11 September 2009 10:42 PM   [ # 4 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2008-07-21

Nista nisam uradio, opet nece da podigne sistem :(  Moze mala pomoc kako da uradim reinstall a da sacuvam baze muzike,slika; mailove,bookmark-e iz opere, programe i ostalo…? Nemam ama bas nikakvu ideju kako se to radi

Profile

Posted: 11 September 2009 10:46 PM   [ # 5 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  864
Joined  2007-11-26

jedna opcija ti je da ga spojis sa drugim mac racunarom preko firewire kabela i prilikom paljenja drzis slovo T. on ce ti na drugom meku procitati njegove hard diskove i samo prebacis sta ti treba

Profile

Posted: 11 September 2009 10:52 PM   [ # 6 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1797
Joined  2007-11-11

Probaj prvo Archive & Install.
Iako mnogi izbegavaju tu opciju, ja sam sa njom imao samo pozitivna iskustva, i smatram je velikom prednoscu Mac OS-a. Sve ti ostaje na svom mestu, a imas nov sistem.

Dakle, pokreni komp sa instalacionog DVD-a, i kad u instaleru budes dobio dugme ‘Options’, klikni ga i izaberi Archive & Install. Posle toga bi trebalo da sve normalno radi.

Signature 

Ja hocu da pomognem

Profile

Posted: 11 September 2009 10:53 PM   [ # 7 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2008-07-21

Mislim da je to u mom slucaju nemoguce posto nemam drugi mac racunar…uopste mi nije jasan nacin na koji funkcionise reinstall kod mac-a - da li formatira disk, da li je moguce neke fajlove sacuvati i ostalo…nikada ovo nisam radio pa zato pitam.

Profile

Posted: 11 September 2009 10:55 PM   [ # 8 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2008-07-21

@drda ovo mi vec zvuci ohrabrujuce 😊 Da li to znaci da bi trebalo da sve funkcionise normalno, a da je sistem ponovo instaliran, znaci da svi user-fajlovi ostanu na svom mestu?

Profile

Posted: 11 September 2009 10:58 PM   [ # 9 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2007-11-11

Upravo tako. Mac - style 😊

Signature 

Ja hocu da pomognem

Profile

Posted: 11 September 2009 11:04 PM   [ # 10 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2008-07-21

Samo jos jedno pitanje- da li mi je za Archive & Install potreban prethodni backup?  Drugim recima, da li moze nesto lose da krene pa da izgubim podatke sa diska?

Profile

Posted: 11 September 2009 11:08 PM   [ # 11 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1786
Joined  2005-05-08

Zapravo, nema šta da se detaljiše. Ubaci se instalacioni disk, restartuje se mašina i čm se čuje ona zvonjava pri podizanju pritisne se taster ‘c’. Tako će krenuti da se podiže sa diska, tj. pokrenuće instalaciju.

Što se tiče instalacije, samo treba voditi računa da se izabere opcija ‘Archive and Install’. Kada počnu da se pojavljuju dijalozi i prozori, samo ih pažljivo prati i na jednom od njih ćeš videti dugme Customize… e tu se nalazi i ta opcija. Ta opcija će sačuvati sve fajlove korisnika i jedino će instalirati novi sistem.

Ako ne nađeš opciju ‘Archive and Install’, prekini instalaciju i kreni ponovo, polako.

P.S. U je, ala sporo kucam, gle šta je sve uletelo od poruka… nisam se još opasuljio od Municipal Waste-a sinoć…

Post edited by: DS_Store, at: 2009/09/11 23:17

Signature 

10 HOME
20 SWEET
30 GO TO 10

Profile

Posted: 11 September 2009 11:10 PM   [ # 12 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  3952
Joined  2007-11-19

Zasto svim taj ‘c’ radi a meni samo ‘alt’?

proklestvo?

Signature 

http://www.macintosh.rs

Profile

Posted: 11 September 2009 11:13 PM   [ # 13 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2008-07-21

Hvala drugari, vec sam se us*ao da necu naci odgovor a hocu sto pre da sredim ovu glupost. Evo iskopah ovde http://support.apple.com/kb/HT1710 da treba da cekiram neku opciju Preserve Users and Network Settings. Nadam se da cu naci to… odoh do druge sobe da probam pa sta mi iMac da 😊

Profile

Posted: 12 September 2009 12:53 AM   [ # 14 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2008-07-21

Javljam se sa Mac-a 😊
Odradio sam Archive and Install i za sada sve sljaka, a imam 2 pitanja :

1) pojavio mi se prozor sa ovom porukom :

System extension cannot be used
The system extension ‘/Library/Extensions/
VBoxDrv.kext’ was installed improperly and
cannot be used. Please try reinstalling it, or
contact the product’s vendor for an update.

Sta ciniti? Naravno, opet imam ponudjeno samo ok…

2) vidim da mi je nova instalacija ‘oduzela’ nekih 15-20Gb. Da li postoji mogucnost da se vratim na staro, tj. da oslobodim taj prostor na HD nekako? Mislim, mogu da zivim i sa ovim, ali cisto da znam.

Profile

Posted: 12 September 2009 01:19 AM   [ # 15 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2007-11-11

Taj Vbox, sve ti je rekao, reinstaliraj ga ako ti je neophodan.

Prostor je otisao na bekap starog sistema, to ti je Previous Systems folder u root-u.
Ako ti nesto treba iz njega (a verovatno ne); uzmi pa ga brisi i stvar u redu.

Signature 

Ja hocu da pomognem

Profile

1 2 > 
1 of 2