1 2 3 >  Last ›
1 of 8
Nov iMac? Da ili Ne?
Posted: 19 September 2009 01:48 PM
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  245
Joined  2008-08-26

Evo konačno sam skupio za novi, najjeftiniji iMac pa bih molio ljude koji su upućeniji od mene da mi daju odgovore na nekoliko pitanja.

Pre svega me interesuje problem ekrana i onih mrlja što se pojavljuju usled pregrevanja. Da li se to dešava i na novim iMac-ovima ili je Apple rešio taj problem?
  Takođe me zanima garancija na mrtve pixele. Da li se toleriše nekoliko ili mogu da reklamiram ako ima i jedan mrtav pixel?

Interesuje me jedino najslabiji aktuelni model od 20’.

Jednostavno ne želim da razmišljam da li će nešto da se sj—e ako mašina bude radila 24/7 pod punim opterećenjem, jer nemam nameru da ga štedim, niti da smanjujem kontrast, podižem broj obrtaja coolera i sl.

Ako je bolje rešenje MacMini uzeću njega.

Profile

Posted: 19 September 2009 01:59 PM   [ # 1 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  3952
Joined  2007-11-19

Preleti po forumu bar se jedno 2-3 coveka zalila na te fleke i mrlje.

Po pravilu par martvih piksela se tolerise i prodavci imaju pravo da ti ne zamene.

Za te pare kupi polovam Mac Pro i zavrsi pricu zvanu Mac za duzi period.

Signature 

http://www.macintosh.rs

Profile

Posted: 19 September 2009 02:31 PM   [ # 2 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1028
Joined  2007-03-14

Ako će mašina da ti radi 24/7, onda definitivno MacPro. Jednostavno se ne isplati zezanje sa iMac-om u tom slučaju, jer je to mašina kompromisa. Idealna je za neku normalnu upotrebu (music/video/net/general-use); ali za pro je jednostavno ‘malo kratka’. Ne kažem da je neupotrebljiva, daleko od toga, ali jednostavno fali joj Pro sufiks.

Podržavam Marka i njegov prijedlog, ako si skupio lovu, dogovori se nešto sa Mariom i uzmi MacPro. To uzmeš i miran si…

A, evo samo da potvrdim da problem sa onim slojem na displeju i kod mene postoji, mada sam tek skoro primjetio nešto, a i nije katastrofalno toliko. Iako od prvog dana imam smc instaliran, namješten i radi, problem se ipak namifestovao. My guess je grijanje od HDD-a… Sve ostalo je malo vjerovatno…

Signature 

It’s the ride that matters, not the bike…

Profile

Posted: 19 September 2009 05:15 PM   [ # 3 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1850
Joined  2006-11-24

Meni je iMac poslednje 3 godine upaljen 24/7 i ne vidim neki problem, niti da bi mi Mac Pro bio bolje rešenje.
Malo je bez veze preporučvati Mac Pro bez saznanja za šta čoveku računar treba.
Ja kao developer nemam neku korist od Mac Pro-a - Javu Enterprise sam razvijao i na slabijim mašinama od mog 3 godine starog iMac-a, a tek je za web development sve jače od digitrona overkill 😊
Slažem se da će Mac Pro da žvaće RAW fotke imbecilnih rezolucija bez premca, ali ne treba to svakome…

Signature 

Carnival of Flesh

Profile

Posted: 19 September 2009 07:44 PM   [ # 4 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1786
Joined  2005-05-08

Dachaz wrote:

Meni je iMac poslednje 3 godine upaljen 24/7 i ne vidim neki problem, niti da bi mi Mac Pro bio bolje rešenje.
(…)
Slažem se da će Mac Pro da žvaće RAW fotke imbecilnih rezolucija bez premca, ali ne treba to svakome…

Nemam tri godine iskustva ali imam 3GB RAM-a i mogu da kažem da iMac žvaće RAW i sve ostale žilave fotografije postojano kano klisurina. Takođe, ubijte me ako znam kad sam ga zadnji put gasio.

Ovo što je rekao Dachaz, prvo neka kaže čovek za šta će mu pa ćemo onda da ga šaljemo na prvu liniju.

Što se tiče tih fleka, neko je imao problem pre par dana ali je računar prihvaćen na popravku, iako je bilo nedoumica da li to podleže opravljanju ili ne.

Signature 

10 HOME
20 SWEET
30 GO TO 10

Profile

Posted: 19 September 2009 09:09 PM   [ # 5 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  606
Joined  2008-06-28

Što se tiče fleka ok je kad se pojave dok je iMac u garanciji, jer kasnije bez AppleCare-a ne možeš ništa da uradiš, nažalost.

Inače ni ja ga ne gasim već godinu dana. Ranije sam ga gasio, ali sada je stalno upaljen.

Što je rekao Castor to je kompromisna mašina i faktički sa njom možeš većinu stvari da uradiš, čak sam i neke zahtevnije igrice pičo.

Mislim da grešiš ako ne želiš da napraviš kompromis i da staviš smc i podesiš rpm ventilatora, to ćeš ionako da uradiš samo jednom i posle ćeš potpuno zaboraviti da uopšte postoji. Pokreće se automatski i nema nikakvih problema, a sa iMac-om ćeš biti prezadovoljan.

Naravno osim ako ti MacMini završava posao, ali za to ti treba i monitor 😉

Signature 

 MacBook Pro 17inch Unibody
 iPhone4

Profile

Posted: 19 September 2009 10:00 PM   [ # 6 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  291
Joined  2008-07-21

Zzare koja su ti podesavanja u smc i na koliko gledas da ti budu temperature hdd i cpu?

Profile

Posted: 20 September 2009 12:24 AM   [ # 7 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  606
Joined  2008-06-28

Zavisi, kako kad. Napravio sam više profila i stalno ih menjam, tako mi više odgovara iz više razloga.

Kada ne radim ništa zahtevno i kada sedim ispred kompa (uveče) onda stavim 1500/1500/1000, a uobičajeno mi svi stoje na 2000rpm ne čuje se toliko. Mislim nije strašno, ako mi je preglasno smanjim ih malo.

U stvari najviše pratim temperature, gledam da ne prelaze mnogo preko 50C.
Najkritičniji su Airport Card, HD Bay (HDD) i Power Supply.

Power Supply se najviše greje i temperatura skače nekad, čak i do 70+ ...

Artefakti se pojavljuju od hard diska, tačno na tom mestu prvo počnje da se primećuje.

Signature 

 MacBook Pro 17inch Unibody
 iPhone4

Profile

Posted: 20 September 2009 12:43 AM   [ # 8 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2008-08-26

Mislim da mi je MacPro malo previše, odnosno malo nepotreban, a hoću isključvo novu mašinu. Nisam baš ljubitelj polovnih stvari, možda grešim kada je MacPro u pitanju, ali ipak ne bih.

Koristio bih ga za sve pomalo, ali ništa preterano zahtevno.

Što se tiče snage potpuno sam zadovoljan sa MacBook-om povezanim na externi ekran i sve jače od toga mi OK. Jednostavno hoću sebe da častim iMac-om, a posle ću MacBook da prodam.

Zna li neko da li je Apple zvanično priznao da postoji problem sa panelima i da je eventualno rešen na novim modelima?

iMac izgleda SAVRŠENO i to je možda i glavni razlog kupovine 😊

Profile

Posted: 20 September 2009 01:28 AM   [ # 9 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  421
Joined  2008-05-26

macrumors buyers guide kaze

a za fleke i te stvari ne znam…

takodje da kazem da sam i ja razmisljao isto da uradim,ali da uzmem 24inca,i to kad izadje novi…

gde ka kupujes u americi ili ovde ? ili negde trece ?

Profile

Posted: 20 September 2009 01:55 AM   [ # 10 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2008-08-26

Verovatno će mi ga doneti prijatelj iz Canade.

Profile

Posted: 20 September 2009 03:05 AM   [ # 11 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  4275
Joined  2006-09-18

Isplatiće ti se da ti neko donese iz Kanade nov iMac? Švercuje ga ili plaćaš 10% carine i 8% PDV-a? 😊
Kod nas je nova 20’ na 2,66 1180€ 😊 A njihova mašina (1399CAD) sa našim dažbinama 1055€. To i jeste ušteda i nije, zavisi koliko je čoveku koji dolazi sve to cim 😊

Profile

Posted: 20 September 2009 03:45 AM   [ # 12 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  291
Joined  2008-07-21

Mac Doole - moj najiskreniji prijateljski savet je da pogledas ove oglase
http://www.macserbia.org/index.php?option=com_simpleboard&Itemid=26&func=view&id=29292&catid=25
http://www.macserbia.org/index.php?option=com_simpleboard&Itemid=26&func=view&id=27936&catid=25
To ti je trenutno best buy i ne mozes pogresiti. Polovna stvar od proverenog prodavca ti je mnogo bolja i isplativija investicija od nove, bar po meni. Ja sam isto tako uzeo iMac 24’ star mesec dana i nisam se pokajao. Doduse ne koristim ga za neki hard core rad ali siguran sam da moze da ispuni 90% zahteva svakog prosecnog korisnika. Zaboravi na te fleke, instaliraj smc fan control i uzivaj u svom mac-u 😊

Profile

Posted: 20 September 2009 08:20 AM   [ # 13 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  3952
Joined  2007-11-19

vladans wrote:

http://www.macserbia.org/index.php?option=com_simpleboard&Itemid=26&func=view&id=29292&catid=25
http://www.macserbia.org/index.php?

Mac Pro 2.66 GHz Quad Core
2 Intel Dual Core Xeona na 2.66 GHz
4 GB RAM-a
250GB HDD
ge force 7300GT 256MB grafika
1000€

Best Buy :laugh:

Signature 

http://www.macintosh.rs

Profile

Posted: 20 September 2009 11:15 AM   [ # 14 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2008-08-26

Uh… Sada ste me bacili na razmišljanje. Razmisliću o ovim iMac-ovima kod Maria.

Profile

Posted: 20 September 2009 05:35 PM   [ # 15 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1028
Joined  2007-03-14

Ajde za početak da pokušamo da shvatimo neke stvari.

iMac je MacBook(Pro) sa ekranom, 3.5’ HDD-om i drugom grafikom. Sve ostalo je isto kao u ovim mašinama. Bitna razlika je što iMac ima tri ventilatora (CPU/GPU, HDD i ODD); pa to malo pomaže u rashlađivanju unutrašnjosti ove predivne mašine.

Imao sam Mini-ja sa kojim sam bio zadovoljan, ali me je 2.5’ HDD karao sa svojim sjeckanjem. Tada, da napomenem, nije bilo Black Caviar-a koji je RingeRaja stavio u svog Mini-ja i progledao. Takođe, Mini je bio ograničen na 2, tj. 3GB RAM-a.

Zašto kažem uzmi MacPro? Zato da ne bi dolazio u neke situacije kojima je Mini/MacBook(Pro)/iMac ograničen:

1. Broj USB portova
Obrni/okreni imaš tri (3) USB porta koja realno možeš za sve da iskoristiš. Onaj na tastaturi ne računam kao potpuno funkcionalan, jer nije u stanju da goni 2.5’ eksterni HDD, ali može da završi prebacivanje slika sa fotoaparata. Sama alu tastatura zahtijeva USB2.0 vezu, jer vuče više struje nego što 1.1 može da isporuč, i vjerovatno zato nije u stanju da goni 2.5’ eksterni HDD. Kod mene je, istina, priključen receiver za Logitech VX Nano, ali cijenim da to ne bi trebao da bude problem, već da je problem u samoj tastaturi.
Istina je da MacPro ne nudi nešto mnogo više USB portova, ali ti kod njega to i nije toliko potrebno.

2. Nemogućnost proširenja HDD prostora, odnosno relativno ograničenje
Mini/MacBook(Pro)/iMac imaju prostora samo za jedan HDD. Prva dva za 2.5’, a ovaj zadnji, i o kome se vodi diskusija, za 3.5’ HDD. Šta ti to znač? Znač da ćeš morati da non-stop barataš sa eksternim diskovima ili da šetaš diskove između kantica (mislim na fioke) i mjesta na kome ih držiš. MacPro zavisno od generacije, ima od 2 bay-a za diskove, pa do 4 u ovim zadnjim iteracijama. Dok zamijeniš HDD na Mini/iMac mašini, zavisno od spretnosti, možeš da se otegneš, naročto ako nemaš alat i servisno uputstvo da ti olakšaju život. Istina je da postoje video zapisi na YouTube-tu ili iFixit-u, ali to nije to u poređenju na otvaranje stranice i ubadanje diska u bay na MacPro mašini. Još ako ti je mašina u garanciji, ... Mini nije toliko strašan, ali da bi na iMac-u zamijenio disk, moraš da raščerupaš komplet mašinu.

3. Povrat investicije na duži period
Uzmeš sad MacPro i praktično si završio narednih skoro 10-ak godina sa mašinom. Ako pogledamo unazad, praktično sve mašine koje je Apple izbacio su još uvijek žive, zdrave i vesele, odnosno - rade, upotrebljive su i mogu da se iskoriste. G4 @ 400Mhz se još uvijek može koristiti za svakodnevne poslove muzike, neta, korespodencije, pa čak i da se radi DTP na njemu (istina sa tadašnjim alatima). Takođe, praksa pokazuje da je jedino RAM problem, a da procesor uglavnom gura sve korisnikove zahtjeve i potrebe.
Da, istina je da je sa prelaskom na novu platformu i dovođenje DDR3 memorije za RAM, porasla mogućnost dugotrajnijeg iskorišćenja Mini/MacBook(Pro)/iMac mašina, ali je i dalje MacPro upravo to MacPro. I duže će da traje i radi nego Mini/MacBook(Pro)/iMac kompanija, a i imaš dual dual (4CPU) ili dual quad (8CPU) mašinu. Koliko će to duže i bolje da radi?

4. Povećanje performansi proširenjem mašine
Mini/MacBook(Pro)/iMac osim memorije ne mogu da se drastično ubrzaju. MacPro se može dodatno ubrzati ubacivanjem HW RAID kartice u mašinu i na taj načn dobiti ubrzanje od skoro 90%. I to ne mora da se kupi Apple-ova RAID kartica za koju skidaju kožu sa leđa, već može i neka noname (postoji utupstvo na Hardmac-u).
Kad ti grafička kartica postane slaba na Mini/MacBook(Pro)/iMac mašini, običaj je da se zamijeni mašina. Koliko to košta? Kod MacPro-a zamijeniš karticu i riješio si svoj problem…

Mogu ja ovako u nedogled, ali mislim da je i ovo dovoljno.

Eto, moje 2 pare, za rješenje tvog problema…

Pozdrav.

Signature 

It’s the ride that matters, not the bike…

Profile

1 2 3 >  Last ›
1 of 8