Ajde za početak da pokušamo da shvatimo neke stvari.
iMac je MacBook(Pro) sa ekranom, 3.5’ HDD-om i drugom grafikom. Sve ostalo je isto kao u ovim mašinama. Bitna razlika je što iMac ima tri ventilatora (CPU/GPU, HDD i ODD); pa to malo pomaže u rashlađivanju unutrašnjosti ove predivne mašine.
Imao sam Mini-ja sa kojim sam bio zadovoljan, ali me je 2.5’ HDD karao sa svojim sjeckanjem. Tada, da napomenem, nije bilo Black Caviar-a koji je RingeRaja stavio u svog Mini-ja i progledao. Takođe, Mini je bio ograničen na 2, tj. 3GB RAM-a.
Zašto kažem uzmi MacPro? Zato da ne bi dolazio u neke situacije kojima je Mini/MacBook(Pro)/iMac ograničen:
1. Broj USB portova
Obrni/okreni imaš tri (3) USB porta koja realno možeš za sve da iskoristiš. Onaj na tastaturi ne računam kao potpuno funkcionalan, jer nije u stanju da goni 2.5’ eksterni HDD, ali može da završi prebacivanje slika sa fotoaparata. Sama alu tastatura zahtijeva USB2.0 vezu, jer vuče više struje nego što 1.1 može da isporuč, i vjerovatno zato nije u stanju da goni 2.5’ eksterni HDD. Kod mene je, istina, priključen receiver za Logitech VX Nano, ali cijenim da to ne bi trebao da bude problem, već da je problem u samoj tastaturi.
Istina je da MacPro ne nudi nešto mnogo više USB portova, ali ti kod njega to i nije toliko potrebno.
2. Nemogućnost proširenja HDD prostora, odnosno relativno ograničenje
Mini/MacBook(Pro)/iMac imaju prostora samo za jedan HDD. Prva dva za 2.5’, a ovaj zadnji, i o kome se vodi diskusija, za 3.5’ HDD. Šta ti to znač? Znač da ćeš morati da non-stop barataš sa eksternim diskovima ili da šetaš diskove između kantica (mislim na fioke) i mjesta na kome ih držiš. MacPro zavisno od generacije, ima od 2 bay-a za diskove, pa do 4 u ovim zadnjim iteracijama. Dok zamijeniš HDD na Mini/iMac mašini, zavisno od spretnosti, možeš da se otegneš, naročto ako nemaš alat i servisno uputstvo da ti olakšaju život. Istina je da postoje video zapisi na YouTube-tu ili iFixit-u, ali to nije to u poređenju na otvaranje stranice i ubadanje diska u bay na MacPro mašini. Još ako ti je mašina u garanciji, ... Mini nije toliko strašan, ali da bi na iMac-u zamijenio disk, moraš da raščerupaš komplet mašinu.
3. Povrat investicije na duži period
Uzmeš sad MacPro i praktično si završio narednih skoro 10-ak godina sa mašinom. Ako pogledamo unazad, praktično sve mašine koje je Apple izbacio su još uvijek žive, zdrave i vesele, odnosno - rade, upotrebljive su i mogu da se iskoriste. G4 @ 400Mhz se još uvijek može koristiti za svakodnevne poslove muzike, neta, korespodencije, pa čak i da se radi DTP na njemu (istina sa tadašnjim alatima). Takođe, praksa pokazuje da je jedino RAM problem, a da procesor uglavnom gura sve korisnikove zahtjeve i potrebe.
Da, istina je da je sa prelaskom na novu platformu i dovođenje DDR3 memorije za RAM, porasla mogućnost dugotrajnijeg iskorišćenja Mini/MacBook(Pro)/iMac mašina, ali je i dalje MacPro upravo to MacPro. I duže će da traje i radi nego Mini/MacBook(Pro)/iMac kompanija, a i imaš dual dual (4CPU) ili dual quad (8CPU) mašinu. Koliko će to duže i bolje da radi?
4. Povećanje performansi proširenjem mašine
Mini/MacBook(Pro)/iMac osim memorije ne mogu da se drastično ubrzaju. MacPro se može dodatno ubrzati ubacivanjem HW RAID kartice u mašinu i na taj načn dobiti ubrzanje od skoro 90%. I to ne mora da se kupi Apple-ova RAID kartica za koju skidaju kožu sa leđa, već može i neka noname (postoji utupstvo na Hardmac-u).
Kad ti grafička kartica postane slaba na Mini/MacBook(Pro)/iMac mašini, običaj je da se zamijeni mašina. Koliko to košta? Kod MacPro-a zamijeniš karticu i riješio si svoj problem…
Mogu ja ovako u nedogled, ali mislim da je i ovo dovoljno.
Eto, moje 2 pare, za rješenje tvog problema…
Pozdrav.