Dakle kupih za drugaricu jedan imac g3 na 333mhz, 160mb rama i 6gb hardom, nema firewire, ima na sebi 1.3.9 os X, i 9.1, e sad ja htedoh da mu reinstaliram sistem, međutim ne da se :unsure: skinuo sam 1.1.4 i 9.0 os i probao sa oba da instaliram, i on zavrti disk ja držim C al ono i dalje neće da butuje sa diska, e sad hard je pun do vrha 😊 a ne znam šta da brišem a šta ne pa sam mislio da je najpametnije da uradim reinstall, takođe i kad mu ubacim neke audio diskove neke čta neke ne da li je do drajva ili nečeg drugog ne znam… :huh:
a u os9 neće nijednu aplikaciju da pokrene, skidao sam i updejtove na 9.1.2 i 9.2.2 ali neće da pokrene smi fajl
Ako je vrisnuo CD, mrka kapa, moram da te razočaram, osim da vadiš disk pa instaliraš sistem na njega uz pomoć nekog eksternog kućišta i onda ga vratiš u mašinu.
vidoh na netu da je cd standardni široki ide sad da li mogu da stavim običan cd rom(napajanje nakačm na drugi komp ili tako nešto). mada sa druge strane neke diskove čta, neke ne…
Ko na forumu ima iMac g3 da donesem hard kod njega da instaliram(i da ga častim naravno 😉 )?
Mogao bi da nakacis bilo koji DVD-RW umesto standardnog i lepo ce ti raditi. Ja sam na svom G3 zamenio CD-R sa Pioneer DVD-RW 108D, njime podigao sistem i lepo radi.
Odakle si? Ako si iz Nisa, mogli bi kod mene da ti podignemo sistem na G3 B&W.
Tvoj je iMac. 😊 Onda ne mozes da nakacis obican DVD-RW vec neki za laptop (mislim da ne mora BAS za Mac, neka me neko ispravi ako nisam u pravu). Ali bi mogao da odneses hard disk kod nekog ko ima bilo kakav Mac i da ti podigne sistem bez problema (10.3 mislim da je poslednja verzija koja moze na tom Mac-u); ovde ima dosta ljudi iz BG-a, javice ti se vec neko da ti pomogne.
Iz BG-a, a reci mi da li je imac u pitanju ili powermac? 😊 ovaj moj je ono sve u monitoru(crt doduše) a izgleda da je drajv kao za laptop :(
hvala
Ako je sa trayom, onda i nije neki problem, to se može naći kod PC dilera. Ako je slot-loading, onda je to izuzetno teško naći kod nas, čm se pojavi, em se pojavi par komada, em se odmah proda.
Ako u eMac-a ide najobicniji tray opticki uredjaj, ne verujem da je kod iMac-a starog u crt-u slotloading. Ako je u pitanju tray, odes do najblize PC prodavnice, kupis neki bilo koji, pioneer npr dvd rw, dash aprox2000din, i terash. Sto se tice instalacije, nece da moze usb, jer PPC mashine ne podrzavaju USB boot. Opcija je da u FW kuciste ubacis neki hdd, i na nekom drugom mac-u preko disk utilitija restorujes instalaciju sa dvd-a ili cd-a na particiju hdd-a, prikacis FW disk na tog starog malishu, i podignes sistem sa FW hdd-a. To ti je jedina opcija, jer kao sto rekoh, usb na PPC mashinama nece da moze.
Nema Firewire 😊
A izvadih disk i dadoh madamov-u da mi nabaci OS.
Tray loading je u pitanju inače, i imam neki fujitsu-siemens dvd rom za lapove, paše na mesto i sve, al ne odgovara konektor :( konektor je kao za 2.5’ hddove pa ću da vidim da nađem ako imaju takav, mada našao sam na ebayu za 1100 sa poštarinom oriđinal apple, tako da ću da vidim šta mi je isplatljivije.