1 2 > 
1 of 2
Kako stojimo sa susednim zemljama?
Posted: 07 December 2006 03:17 PM
Newbie
Rank
Total Posts:  9
Joined  2006-10-07

Da li neko zna,  da li ima apple centara u Sofiji ili Makedoniji i koje su tamo cene?
Mi smo najskuplji u Evropi!
Zivela Srbija, visoke cene a niske plate! Zivela!
:pinch:

Profile

Posted: 07 December 2006 03:40 PM   [ # 1 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  7597
Joined  2005-04-28

U Makedoniji ćeš proći isto, ako ne i gore, i oni podpadaju pod Powercomm tako da je reč o, kako je Mladen rekao na ES-u, istom ‘kancu ishrane’. Za Bugarsku ne znam, ali i Bugarska je opet pod Apcomom tako da možda i oni imaju neki svoj Powercom. B)

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

Posted: 07 December 2006 11:27 PM   [ # 2 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1306
Joined  2005-10-14

Nisu krivi nashi dileri za visoke cene, niti je kriva Srbija /izuzev, mozdam shto su vratili PDV za kompjutersku opremu/, vec kako Apple-ova politika prodaje, tako i jedno preduzece ‘dragih’ nam susjeda..

Ista stvar je i u EU…Recimo u UK je najskuplje, takodje ni u Shvici nije bash jeftino…

Malo je postalo dosadno da se kuka o cenama Apple rachunara u Majci Srbiji…Ko nece da kupi preko ovdashnjih dilera, ima lepo internet, nek si nabavi kreditnu karticu i nek kupi de oce…E onda kad dodje Mac na carinu nek vidi shta ce…Ista stvar je i sa svim mogucim komjuterskim periferijama i opremom…U USA je SVE jeftinije 5-30%, nekad i vishe…I to je tako…Shta tu ima nejasno?...Ja kad caskam na mrezi sa nekim prijateljima iz USA ziv se pojedem kad vidim kolko placaju harddiskove i shta sad?..Da kukam na Srbiju?

Post edited by: SERBIAN, at: 2006/12/07 23:35

Signature 

\"The defining characteristic of Windows users is that they have an incredible ability to put up with any crap that is shoved in front of them.\"

http://www.mpeg2works.com/bannercb.jpg

Profile

Posted: 08 December 2006 08:36 AM   [ # 3 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  354
Joined  2005-07-25

Bas tako. Narucis ali se prvo dobro obavestis o proceduri i procentima.
Ili nadjes nekog da ti donese ali onda nema kutija 😉

Profile

Posted: 08 December 2006 10:13 AM   [ # 4 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  7597
Joined  2005-04-28

Ista stvar je i u EU…Recimo u UK je najskuplje, takodje ni u Shvici nije bash jeftino…

Zapanjio sam se prilično kada sam letos gledao švajcarski store. Moj drug koji živi tamo je trebalo svom sestriću koji živi u Budimpešti da kupi jedan MacBook Pro, pa smo upoređivali cene na nemačkom i švajcarskom storeu. Dotični MacBook Pro je bio nekih 200 evra jeftiniji na švajcarskom storeu, kada se švajcarski franci preračunaju u evre, naravno. B)

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

Posted: 08 December 2006 11:47 AM   [ # 5 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1306
Joined  2005-10-14

Ili nadjes nekog da ti donese ali onda nema kutija

Tako je uvek najjeftinije..😊

Signature 

\"The defining characteristic of Windows users is that they have an incredible ability to put up with any crap that is shoved in front of them.\"

http://www.mpeg2works.com/bannercb.jpg

Profile

Posted: 08 December 2006 06:26 PM   [ # 6 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1786
Joined  2005-05-08

Manje-više sve o ovoj temi rekao je madamov tamo na [es] pa je potrebno samo uputiti zainteresovane. On je dao jedan, da kažem, insajderski info, odnosno jasno je opisao taj lanac ‘ishrane’.

Ali nemojte zanemariti ni čnjenicu da mnogi ljudi nemaju uvid u te informacije pa im je potreban neki parametar da uopšte imaju predstavu o ceni. I onda se ode na apple.de ili već neki drugi i vidi se to što se vidi. Ne mora to odmah biti defetizam i nedostatak razumevanja za domaće prodavce.

Ovo pišem zato što sam i sâm ranije upoređivao cene ali sam otprilike računao na zezanja oko uvoza, carina i sl. pa sam rešio da skinem kataloge i uporedim cene proizvoda koji se svuda mogu naći a te firme ih takođe drže. Mislim da neke pdfove još uvek čuvam (da sad ne menujem jednu firmu ali mogu i to). Tada sam tražio SDRAM i njega doduše nije bilo svuda ali opet ne razumem kako je moguće da bude i do tri puta skuplji nego na drugim mestima. Ili barem uzmite najobičniji CD/DVD vidite koliko košta. Takođe je neko da li ovde da li na [es] spominjao i poznatog preprodavca polovne opreme. Kada tako nešto uporedim stvarno ne mogu a da se ne zapitam da li su i cene glavnih proizvoda takođe napumpane. OK kapiram da i nisu toliko jer ima više prodavaca, ali opet… Razvijeni svet stiže i u Srbiju, možda su i oni čuli za kartelisanje :]

Signature 

10 HOME
20 SWEET
30 GO TO 10

Profile

Posted: 08 December 2006 09:41 PM   [ # 7 ]
Newbie
Rank
Total Posts:  9
Joined  2006-10-07

izuzev, mozdam shto su vratili PDV za kompjutersku opremu

Dobro, da li ste culi da se na laptop ne placa carina?
Dalje, kada pogledam cene u Srbiji, one su vece upravo za PDV od EU zemalja.
Eto taj PDV nam i predstavlja Srbiju.
Izracunajte i sami koliko je to na onih par hiljada evara jednog racunara.
Da ne pricam sto Nemac moze od jedne plate da pazari, a od koliko Srbin?
Mi ljudi nismo dorasli da imamo maloprodaju,
pa pogledajte i sami kako to ide. Pozovite predstavnista. Das sve pare unapred pa cekas dve nedelje, pa gde to ima!
Ajd i ja cu da prodajem racunare!
Ispravite me ako gresim

Profile

Posted: 08 December 2006 10:40 PM   [ # 8 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1910
Joined  2005-09-24

sta je [es] ?

ocu i ja jeftinije!

Signature 

Mac Pro 5

Profile

Posted: 08 December 2006 10:48 PM   [ # 9 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1786
Joined  2005-05-08

Onaj drugi forum. Nema tamo ništa jeftinije… 😛

Signature 

10 HOME
20 SWEET
30 GO TO 10

Profile

Posted: 09 December 2006 12:25 AM   [ # 10 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-09-24

odakle sad pa taj forum?

Signature 

Mac Pro 5

Profile

Posted: 09 December 2006 01:58 AM   [ # 11 ]
Administrator
RankRankRankRank
Total Posts:  3203
Joined  2005-05-07

Da si ti Gaddafi nama ziv izdrav, na tom forumu su se rodile ideje ovog sajta na kome sad citas ovo, sastanaka ‘smug-a’...  tako da ne bi bilo lose da ga pogledas 😊 !

http://www.elitesecurity.org/forum/89

Post edited by: cika_kosta, at: 2006/12/09 01:59

Signature 

———————————————————————————————-
Mac mini, Mac16,10
iPhone 16Pro

Profile

Posted: 09 December 2006 10:02 AM   [ # 12 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-09-24

ma video sam, super je, samo nisam znao do sad.

Signature 

Mac Pro 5

Profile

Posted: 09 December 2006 06:46 PM   [ # 13 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  443
Joined  2005-05-16

draganica wrote:

Dobro, da li ste culi da se na laptop ne placa carina?

Odakle ti ova informacija? Naravno, laptop više ne podleže posebnom evidentiranju i ostalim smaranjima prilikom prolaska carinske kontrole, jer se smatra ličnim prtljagom, ali to ne znač da možeš da kupiš laptop u inostranstvu i ‘ladno ga uneseš u zemlju. Možeš da pokušaš, naravno kao lični prtljag, bez kutije itd, ali ako posumnjaju pa ti zatraže da u nekom roku dostaviš papire od kupovine (u zemlji); kuku lele… I to nije tako samo u Srbiji već svuda u Evropi (ne mogu da garantujem za ceo svet).

draganica wrote:

Dalje, kada pogledam cene u Srbiji, one su vece upravo za PDV od EU zemalja.
Eto taj PDV nam i predstavlja Srbiju.

I ovo nezadovoljstvo je upućeno na pogrešnu adresu. Nemam nameru da branim srpsku parazitnu vladu i institucije (da odman napravim razliku između tih ‘institucija’ i pojma Srbija); ali kao što PDV (17%) predstavlja Srbiju, tako MwST (16%) predstavlja Nemačku, VAT (17.5%) Veliku Britaniju, BTW (19%) Holandiju, MwSt (7.5%) Švajcarsku i tako dalje. Porez na dodatnu vrednost je realnost u svakoj normalnoj evropskoj zemlji. Opet, na stranu SAD, oni su druga priča.

draganica wrote:

Da ne pricam sto Nemac moze od jedne plate da pazari, a od koliko Srbin?

Ovo je već tačno, ali nije krivica ni Apple-a, ni distributera. Tu već treba upreti prst u Srbiju, ali bez iluzija da će nešto brzo da se promeni, mnogo je razloga, da ne ulazimo sada u sasvim druge teme…

To što su cene u Srbiji veće baš za PDV nije stvar PDV-a. One se bez PDV-a otprilike na istom nivou kao evropske cene SA POREZOM, kojeg, kao što rekoh, i tamo, naravno, ima. To samo znač da su osnovne cene veće kod nas nego u Evropi. Opet Srbija nema ništa sa time, tu treba upreti prstom u distributere i u Apple. Prvenstveno u Apple, koji nije zainteresovan za ovo tržište (s obzirom na promet); pa ima mnogo posrednika između, te kod svakog cena malo naraste. Domaće distributere sam sklon manje da krivim zbog takve situacije. njih mogu da okrivim zbog nesaradnje. Doduše, jedan od njih (da ne pominjem ko) je rekao da je to predlagao, ali jedan drugi (opet da ne pominjem ko) je odbio, u nadi da će samo on opstati i biti glavni. Zajedničkim nastupom bi možda bilo moguće i izvući bolje uslove od Apple-a, sniziti cene, pridobiti više korisnika, što bi opet dovelo do povoljnijeg retinga u Apple-u i tako u krug, a ovako ništa. Uz to, zbog takve situacije niko od njih ne živi isključvo od prodaje i podrške Apple računara, već se bavi i drugim stvarima, što opet ostavlja manje vremena za rad na promociji i ostalo.

draganica wrote:

Pozovite predstavnista. Das sve pare unapred pa cekas dve nedelje, pa gde to ima!
Ajd i ja cu da prodajem racunare!
Ispravite me ako gresim

Ima ovde, u Holandiji. Skoro otvorena radnja u gradu u kome živim (Den Bosch) tzv. ‘premium reseller-a’, nema zvaničnih Apple Store-a u NL, svi su ovi ‘preminum…’. Cene su iste kao i na On-line Apple Store NL. Pomislih ‘taman super, ne moram do Amsterdama ili Eindhovena’, odem, pitam za određeni model, kažu ‘nema, možemo da ga imamo za 15-ak dana’. Naravno slični modeli su u radnji i možeš da se igraš sa njima do mile volje, ali ako nema, lepo naručš (i platiš, barem preko 60%); pa čekaš. A, tako je i kod domaćih i ja lično ne vidim neki problem u tome.

Na kraju, evo kako stoji situacija za najjeftiniji osnovni MacBook, svuda sa porezom:

Nemačka: € 1079.00
Austrija: € 1119.00
Holandija: € 1099.00
Italija: € 1119.00
Španija: € 1069.00
Švedska: SEK 10795 = € 1203.03
Velika Britanija: ? 749.00 = € 1122.019
Švajcarska: CHF 1579.00 = € 1004.18
Slovenija: SIT 275.49 = € 1074.49
Hrvatska: HRK 8459.00 =  € 1165.43
Srbija: CSD 89900.00 = € 1129.57

Dakle, prolazimo čak bolje od Hrvata. Doduše, ne znam koliko domaći trgovci računaju Evro, gornja cifra je dobijena na osnovu zvaničnog kursa NBS. Opet, to što su plate u Srbiji takve kakve su, mogu samo da kažem jedno veliko :-(. Ali opet, ne očekuješ valjda da će zbog toga MacBok koštati, na primer, € 250 ?

Profile

Posted: 09 December 2006 07:02 PM   [ # 14 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  443
Joined  2005-05-16

Evo, sada baš proverih još neke susedne zemlje i, ako je verotati http://www.xe.com/ucc, situacija za osnovni MacBook je sledeća:

Rumunija: €1124.46
Bugarska: €1203.66
Mađarska: €1248.68

Za Makedoniju i Albaniju nisam ništa našao (a za ovu drugu i nisam više siguran je li susedna).

Profile

Posted: 12 January 2007 12:43 AM   [ # 15 ]
Newbie
Rank
Total Posts:  13
Joined  2006-12-11

Ja sam evo i svoj drugi Mac kupila u Madjarskoj, definitivno jeftinije nego u Srbiji, plus mogucnost da u prodavnici sve vidite, dirnete, isprobate! Plus, ako opet idete na tu stranu mozete da uzmete i povrat poreza, sto uopste nije zanemarljiva cifra. Od nedavno Mac moze da se kupi i u jednoj specijalizovanoj radnjici u Segedinu, mada je prodavnica puno, puno manja nego na primer ona u Pesti na Andrassy ulici.

Signature 

baby iMac 20inch 2.66 GHz 4 GB
pa MacBook 2.0 GHz 1GB
granpa iBook G4 1.42 GHz 512 MB
plus iPod nano 4G

Profile

1 2 > 
1 of 2
‹‹ Kupovina macbook-a ???      Power Mac G3 ››