Srpski fontovi
Posted: 14 January 2007 22:18
Newbie
Rank
Total Posts:  21
Joined  2006-03-30

imam malim problem sa nasim slovima!!!
imam adobe font folio kolekciju instaliranu, instalirao sam i srpski latinicu i cirilicu u imput meniu. U adobijevim programima samo PRO kolekcija fontova ima nasa slova ostali imaju samo neka. Npr ima DJ veliko ali nema malo itd.
Da li postoji neko resenje?

Hvala

Profile
 
Posted: 14 January 2007 22:58   [ # 1 ]
Sr. Member
Avatar
RankRankRankRank
Total Posts:  1786
Joined  2005-05-08

Pa to ti je upravo to - ‘pro’ sufiks kazuje da sadrži i latinične karaktere, ostali fontovi mogu imati neke ali najčešće ih dosta i nedostaje. Tačno kako si opisao.

U svakom slučaju, teško da ćeš ih na drugom mestu naći više nego u FF tako da probaj da izvučeš max iz raspoloživih fontova.

 Signature 

10 HOME
20 SWEET
30 GO TO 10

Profile
 
Posted: 14 January 2007 23:04   [ # 2 ]
Newbie
Rank
Total Posts:  21
Joined  2006-03-30

Znaci nema sanse da pisem sa npr Futurom Std nasa slova!?

Profile
 
Posted: 15 January 2007 00:41   [ # 3 ]
Sr. Member
Avatar
RankRankRankRank
Total Posts:  1910
Joined  2005-09-24

jok…

 Signature 

Mac Pro 5

Profile
 
Posted: 15 January 2007 12:10   [ # 4 ]
Sr. Member
Avatar
RankRankRankRank
Total Posts:  239
Joined  2005-10-31

Western fontovi u 90% slučajeva sadrže Ž, Š i veliko ? (koje je u stvari islandsko Eth). Ostali karakteri se mogu napraviti, relativno jednostavno, ako font ima acute (kvačca za ?) i caron (za Š/Ž/Č) glifove. Jedino se malo đ mora ručno budžiti.

Profile
 
Posted: 15 January 2007 13:49   [ # 5 ]
Newbie
Rank
Total Posts:  21
Joined  2006-03-30

A kako budzim fontove, sta mi treba, koji program?
Nervira me sto Arial u texeditu radi normalno, a illustratoru nema nasih slova!!!

Profile
 
Posted: 15 January 2007 13:58   [ # 6 ]
Sr. Member
Avatar
RankRankRankRank
Total Posts:  1910
Joined  2005-09-24

Fontographer (i meni treba verzija za Mac)
Na Akademiji sam napravio svoj font u nekom Fontograferu za win. Od nule, tj od Illustratorovih crteza. Dodavanje nasih slova bi trebalo da bude jos manji problem.

 Signature 

Mac Pro 5

Profile
 
Posted: 15 January 2007 14:05   [ # 7 ]
Sr. Member
Avatar
RankRankRankRank
Total Posts:  239
Joined  2005-10-31

U konkretnom slučaju ti treba FontLab, pošto Fontographer (ni ovaj novi, koliko sam čuo) ne radi sa OpenType fontovima.

Glyph/Generate Glyphs (Command+G); u prozoru koji iskoč kucaš slovo koje ti treba i vrstu kvačce (npr Ž je Zcaron, ž - zcaron, ? - Cacute, ć - cacute…); odvojeno spejsovima. Dobićeš te karaktere, i u najvećem broju slučajeva morati da im podesiš položaj kvačce po horizontalnoj osi, pošto je po vertikalnoj uglavnom ok. Onda moraš ručno da napraviš đ, što se najlakše postiže tako što ćeš na malo d zalepiti neku crticu, malo podesiti i onda to sve iskopirati u novi glyph, ili zalepiti preko malog eth, što ja obično radim.

Zatim uključš Names mode, čsto ne bi li lakše pronašao pozicije karaktera (Čč?ć će uglavnom biti na odgovarajućim mestima); i zalepiš ? i đ na Dcroat i dcroat glyphove, da bi mogao da im pristupiš sa odgovarajućeg mesta na tastaturi.

Dalje, File/Generate Font, i pod uslovom da ništa značajnije nisi menjao, možeš da ga snimiš pod postojećim imenom, ili da mu dodaš nešto po čemu ćeš znati da je editovan font.

Što se tiče Ariala, trebalo bi da radi i u AI najnormalnije sa Serbian-Latin layoutom.

Post edited by: henrik, at: 2007/01/15 14:05

Profile
 
Posted: 15 January 2007 14:08   [ # 8 ]
Sr. Member
Avatar
RankRankRankRank
Total Posts:  7571
Joined  2005-04-28

Nebojssa wrote:

A kako budzim fontove, sta mi treba, koji program?

Stari dobri Fontographer još radi, a tu je i FontLab.

 Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile
 
Posted: 15 January 2007 14:14   [ # 9 ]
Sr. Member
Avatar
RankRankRankRank
Total Posts:  7571
Joined  2005-04-28

henrik wrote:

U konkretnom slučaju ti treba FontLab, pošto Fontographer (ni ovaj novi, koliko sam čuo) ne radi sa OpenType fontovima.

Glyph/Generate Glyphs (Command+G); u prozoru koji iskoč kucaš slovo koje ti treba i vrstu kvačce (npr Ž je Zcaron, ž - zcaron, ? - Cacute, ć - cacute…); odvojeno spejsovima. Dobićeš te karaktere, i u najvećem broju slučajeva morati da im podesiš položaj kvačce po horizontalnoj osi, pošto je po vertikalnoj uglavnom ok. Onda moraš ručno da napraviš đ, što se najlakše postiže tako što ćeš na malo d zalepiti neku crticu, malo podesiti i onda to sve iskopirati u novi glyph, ili zalepiti preko malog eth, što ja obično radim.

I vrlo je važno jer se tako štedi memorija štampača da Č napraviš na novom mestu tako što ćeš da pastuješ REFERENCE na C i caron, a ne kompletan outline oba znaka. Ne znam kako se zova ta opcija u FontLabu, ali sigurno postoji. Možda danas to nije toliko bitno, ali ako koristiš mnogo fontova, oni se ‘downloaduju’ u štampač pa uzimaju memoriju.

 Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile
 
Posted: 15 January 2007 14:26   [ # 10 ]
Newbie
Rank
Total Posts:  21
Joined  2006-03-30

Uh bre pa zvuci mnogo komplikovano…

Profile
 
Posted: 15 January 2007 15:11   [ # 11 ]
Sr. Member
Avatar
RankRankRankRank
Total Posts:  239
Joined  2005-10-31

Zapravo i nije 😊

Profile
 
Posted: 16 January 2007 20:14   [ # 12 ]
Sr. Member
Avatar
RankRankRankRank
Total Posts:  1786
Joined  2005-05-08

henrik wrote:

Što se tiče Ariala, trebalo bi da radi i u AI najnormalnije sa Serbian-Latin layoutom.<br><br>Post edited by: henrik, at: 2007/01/15 14:05

Ja sam imao isti ovakav problem. Na sreću ne kod kuće već na nekom freelance poslu.

Apsolutno ista stvar i to baš Arial. Sve ostalo je radilo OK.

 Signature 

10 HOME
20 SWEET
30 GO TO 10

Profile
 
Posted: 16 January 2007 22:08   [ # 13 ]
Newbie
Rank
Total Posts:  21
Joined  2006-03-30

Probao sam fontlab, i nije tako tesko i komplikovano. Jedino nisam uspeo kada napravim slova da ih podesim da rade

izvukao sam sa nekog starog diska neke fontove koje sam koristio jos u photoshopu 6 CE i rade. Nasao sam i Futuru koja mi je trebala…pa ako nekome treba neka vice, dajem…

Profile
 
‹‹ iCalamus 1.0      Inkscape>OSX10.3.8? ››