Ne, ne zalim se, nego sam KONACNO posle cele veceri dosao do resenja, pa bih ga podelio sa vama, jer moguce jos neko da se zeza sa tim kao ja.
LM, problematika je sledeca:
Posedujem (jos) jedan Mac Mini 1.5GHz/1GB/Combo koji sam neko vreme ganjao na nekom starom monitoru.I sad, odlucim se da je doslo vreme za kupovinu novog, i odlucim se za IIYAMA ProLite E2407HDS, 24’ monitor sa TN panelom, dobre cene, a jos boljeg dizajna.Sto je najlepse, proizvodi se i u beloj boji, i to je bilo odlucujuce za kupovinu.
Spojio sam ga sa minikom, naravno ne vise preko DVI->VGA adaptera, nego direkt putem DVI kabla koji sam dobio uz monitor.Radio je super neko vreme, dok mi nije palo na pamet da otvorim dashboard.Kako sam kliknuo na ikonicu, tako je monitor postao prepun zelenih linijica i ugasio se! :(
Spojio sam ga ponovo sa VGA adapterom, i sve je bilo ok, ali na DVI nije hteo ni za lek.Jos me vise razocaralo kad sam naleteo na internetu na gomilu slicnih slucajeva, i nijedno resenje.
Posle mnogo pretrage, nadjem negde da je jedan lik uspeo da pomocu jednostavnog programa resi taj problem.Medjutim, njegova podesavanja su se razlikovala od mojih, pa nisam mogao da odradim copy/paste, nego sam morao da ispodesavam sve ispocetka.
Tako sam skinuo odlican programcic SwitchResX i krenuo u zezanje.
Cela prica je u tome da standardne rezolucije ponekad ne odgovaraju podacima ugradjenim u monitor, i da tu dolazi do konflikta, pa minika popizdi i misli da monitor nije spojen…
E sad, resenje ide ovako:
- startujemo SwitchResX (u mom slucaju imam Tigra na miniki, pa sam skinuo stariju verziju.To naravno nije bitno).
- na prvom prozoru koji otvori odaberemo prvi tab (DISPLAY); i odaberemo opciju EXPORT EDID.Program ce iscitati informaciju iz monitora, i snimiti je u .txt obliku da bi mogli analizirati.
- nas naravno interesuje pretposlednja stavka, MONITOR DESCRIPTION BLOCKS
- prepisemo podatke odatle ili ostavimo otvoren TextEdit da bi mogli da kreiramo jednu custom rezoluciju u SwitchResX sa nasim podacima.Ti podaci treba da izgledaju ovako (ovo su za moj monitor, vasi mogu da se razlikuju):
[color=#008000]Monitor Description blocks:
—————————————-