Pozdrav svima,
Najpre sam hteo da uzmem iMac 27 i5, medjutim zbog svima poznatih problema sa zuticom od toga sam odustao. Sada razmisljam o kupovini iMac 24 (3.06 GHz, 1TB Hdd, 4GB RAM…). Ali koliko vidim i kod njih je moguca pojava zutih fleka. Citao sam ovde po forumu slicne teme, pa rekoh da jos jednom pitam: da li instaliranjem smcFanControl i povecavanjem brzine rotacije ventilatora se sprecava nastajanje mogucih problema pregrevanja i ostecenjanja panela, tj. da li je ‘bezbedno’ da kupim tu masinu. Imao bih godinu dana garancije ali ipak ne bih da dodjem u situaciju da uzmem novu masinu i da je posle 2-3 meseca nosim u servis, da tamo stoji mesec dana itd.
Ukoliko je smcFanControl resenje moze li neko da mi napise koje su ‘bezbedne’ temperature procesora, graficke, hdd-a pri kojima nema problema sa display-om i koja su vam podesavanja brzine rotacije ventilatora.
Hvala unapred.
Koliko sam razumeo, žute fleke nastaju zbog tumbanja u transportu, odnosno zbog toga što su lejeri ekrana super-ultra-giga-sega-mega precizno postavljeni jedan u odnosu na drugi pa se dešava da se ta precizna mehan’ka poremeti u transportu.
Nikada nisam instalirao te fan kontrole, niti ću, ekran na mom iMac-u (prethodna generacija) je stigao defektan, posle par meseci je to postalo očgledno, odneo sam ga u servis, ljudi lepo poravili i sada je sve divota jedna neopisiva.
Da, i ja sam procitao da je bilo problema prilikom transporta, ali i da pojave vertikalnih linija dolazi usled duzeg izlaganja panela povisenoj temperaturi. U svakom slucaju hvala na odgovoru.
Ukoliko je smcFanControl resenje moze li neko da mi napise koje su ‘bezbedne’ temperature procesora, graficke, hdd-a pri kojima nema problema sa display-om i koja su vam podesavanja brzine rotacije ventilatora.
Hvala unapred.
Pogledaj OVU temu, a posebno prve dve strane OVDE. Tu se diskutovalo o problemima sa pregrevanjem iMac-a i resenjima u vidu programa smcfancotrol i iMac Fan control (koji uglavnom ljudi ne preporucuju zbog cimanja oko kasnijeg uninstal procesa). Mislim da su zzare i castor napisali kolike vrednosti oni koriste za brzine kulera i kako se krecu pojedine temperature.
E tek sada nisam pametan sta da radim. Gledam mac mini i on bi mi u principu zavrsavao posao - posto mi racunar treba za surf, muziku, filmove, poneku fotografiju obradim u Elements-u, amatersko montiranje filmova u iMovi-u i u sustini se bavim programiranjem - JavaEE. Ali kada saberem mac mini, 24’ Apple Led Cinema i morao bih da uzmem neki FireWire 800 eksterni HDD od npr 1TB to mi ipak ispadne skuplje resenje a opet ima sporiji procesor (2.53GHz naspram 3.06GHz) iako tu razliku necu uociti u realnom radu.
E tek sada nisam pametan sta da radim. Gledam mac mini i on bi mi u principu zavrsavao posao - posto mi racunar treba za surf, muziku, filmove, poneku fotografiju obradim u Elements-u, amatersko montiranje filmova u iMovi-u i u sustini se bavim programiranjem - JavaEE. Ali kada saberem mac mini, 24’ Apple Led Cinema i morao bih da uzmem neki FireWire 800 eksterni HDD od npr 1TB to mi ipak ispadne skuplje resenje a opet ima sporiji procesor (2.53GHz naspram 3.06GHz) iako tu razliku necu uociti u realnom radu.
Imam vec MacBook pro 13 2.26Ghz, ali mi je potrebna jos jedna masina tako da sam hteo nesto malo brze sa velikim monitorom. Ma uzecu ovaj iMac 24 pa kako bude. Imam i godinu dana garancije, povecacu brzinu ventilatora i valjda nece biti problema narednih 5 godina 😛 .
Meni su ventilatori na 1500/2000/700 (cpu-hdd-odd) za obično svakodnevno korišćenje. Ako upalim neki 720p/1080p HD film, onda samo podignem na 2000/2500/700 i to je to.
Na leru sa prvim setovanjem ventilatora je temperatura na relaciji 30-35-40 stepeni (40 je na nekom sajtu sa flash-om); na drugoj 40-42. I to je to… Napravio sam si presete sa stepovanjem na po 500 obrtaja za ova prva dva venta, a treći nema potrebe nikakve da se dira.
Meni je ekran zamijenjen već dva puta, a i sad će treći put da se mijenja, jer su se fleke opet pojavile. Zato sam uzeo Apple Care i ne zamaram se sa problemom. Očgledno je problem sa samim panelima…
Kapiram da je OpticalDiscDrive ali mozda i gresim (ako jeste onda i ne vidim koliko to utice na temperaturu jer se SD ne koristi cesto); ja ne koristim doticni SMC ni na iMac-u ni na MacBook-u i do sada sam imao problema samo sa Flash stranicama