Kupih novi beli macbook nema 10ak dana i prezadovoljan sam apsolutno svim aspektima kao i samom baterijom.
Medjutim, kako mi je sad zanimljivo u pocetku svaki parametar da pratim svaki cas, nije moglo da mi promakne to da je baterija za ovih 10 dana i 5 ciklusa vec oslabila 2%. Dakle sa 5450 mAh na 5346 mAh…
Da li je to normalno? Da li ce se to nastaviti istim tempom? Trudim se da ga shto manje drzim na punjacu jer sam mali milion tema procitao da ne valja da ”bleji” na istom non stop…
To sto si cuo nema veze s mozgom 😊
Drzi laptop na punjachu!!!!!!
E sad, sto se baterije tiche, imash sad 2 premise pa ti proturi neku konkluziju:
1)Drzi bateriju na laptopu non stop, prazni je i puni do kraja jednom nedeljno.
zashto?
Zato sto je tako laptop sigurniji od nestanka struje, jer to ume da bude kobno u nekom malom broju sluchajeva.
Zasto ne?
odredjene serije baterija imaju obicaj da se naduju, ali ako je redovno onako kako sam ti rekao punis i praznish, ne bi trebalo biti problema.
2)Ako si u kuci, tj baterija ti nije preko potrebna, napuni je i izvadi iz laptopa, i koristi je po potrebi, ali bukvalno, kad ti treba, vrati je, kad ti ne treba, nek leti napolje.
Zasto?
Zato sto cesh tako dobiti maximalan vek baterije i nece biti problema sa naduvanjem ako je u toj seriji problematichnoj.
Zasto ne?
Rizikujesh laptop od 400+e zbog baterije od 50+e kad nestane struja iznenada.
Bila je već priča o ovome na forumu, pretraži malo a ja ću ti prepričati u kratkim crtama.
Kad držiš bateriju u računaru i priključš napajanje tvoj laptop će da koristi energiju sa napajanja i bateriju neće dirati, ali sama baterija vremenom slabi tj. gubi energiju i kada padne sa 100% napunjenosti na 97% baterija kreće da se puni. I tako mic po mic ona slabi i slabi i slabi a čest je primer da i ciklusi idu (mada po pravilu baterija treba da se skroz isprazni da bi odradila ciklus).
Moj ti je savet da dok si kući računar držiš na napajanju a bateriju da izvadiš i da je jednom mesečno ubaciš u računar isprazniš i napuniš, čsto da joj održavaš formu. Plus primetio sam da se računar manje greje bez baterije, kao i to da je LAKŠI :laugh: :laugh:
Moja baterija ima 20-30 ciklusa, ne znam tačno, i kao nova je.
Naravno ima i ona struja ljudi koji tvrde da ovo što pričam je čsta glupost ali njima su riknile baterije odavno. Pa ti vidi.
Procitao sam ja sve teme na macserbia, ili bar one u poslednje dve godine, nisam bio lenj. Ali rekoh imam novi macbook unibody shto ce reci baterija tesho da ce napolje 😊
Znaci bolje je da ga drzim na punjacu ipak dok sam u kuci. Ajd probacu tako, samo me brine shto se vec skinulo tih 2 procenta, ako nastavi tako eto meni nevolja za koji mesec :(
I meni je jako brzo na 13pro krenulo tako, kao slabljenje… i ubijao sam se od razmišljanja… ali sad me baš briga. Opusti se i koristi komp, ako nešto ne bude u redu, odeš i reklamiraš.
Da ne pričam o tom vađenju baterije… čsto maltretiranje samog sebe.
Tim pre što ti baterija daje bekap ako nestane struje, zakačš kabl… ko da imaš UPS.
Ae, ovo i mene zanima…
Jedina stvar koja me kochi da kupim novi macbook pro je to sto ne moze baterija da mu se evakuishe, a to mi je relativno bitno jer u glavnom ga koristim ili kod kuce ili u firmi:
1. Uvek ima utichnica na pretek
2. Kada teglim laptop sa sobom,(firma je na relativno peshachkoj razdaljini) ako mu skinem bateriju, drastichno je laksi.
Trenutno imam macbook(crni); a razmisljam da pazarim ili macbook pro (stariji) ili macbook unibody (alu); ali onog sa koga moze da se skine baterija. Samo me smara na macbook alu sto je konfiguraicja maltene ista kao na mom laptopu.
Tako da me bash zanima, kroz koj vremenski period ce baterija (statichna) znachajno izgubiti kapacitet, ako se laptop u 90 - 95% korishcenja koristi na punjacu?
Evo i ja da se prikljucim i mozda dam neke korisne informacije 😊
kupio sam Mac-Alu prosle godine i tacno nakon godinu dana normalnog koriscenja je crkla baterija ‘sta kako pojma nemam’, u svakom slucaju dobio sam novu preko garancije ali ova kao da manje drzi - nisam siguran al ce otici do servisa na proveru da se vidi sta sam dobio.
E sad pogledao sam na Apple sajtu da ove baterije imaju ogranicen ali bas ogranicen rok upotrebe a to je 300 punjenja (ciklusa) sto sam ja izgleda iskoristio nakon godinu dana :-( sto je malo-mnogo bezveze.
Novi MacBook Alu bez poklopca za bateriju ima novu bateriju koja drzi do 7h rada i vek korisncenja do 1000 punjenja (ciklusa).
Ala sam se raspisao…ali nadam se da sam malo pomogao 😊
Pogledaj dal je baterija naduvena prvo, onda pogledaj cikluse baterije. To mozes videtiu system pofileru, tako sto kliknesh na jabuku u gornjem levom, pa about this mac pa more info. Broj ciklusa kao i health mozes videti u delu power. Sve preko 300 ciklusa je previshe, tj rachunaj da je baterija otishla.
Pa to i health, tj ‘zdravstveno stanje baterije’ :D
Sve ti to pishe tamo 😊
Sto se ukradenog maca tiche, obichno idu bez punjaca ili tako to, a ako hocesh preko serijskog broja, isti racunar treba vec negde biti prijavljen kao ukraden, a te informacije su mislim dostupne samo ovlacenim distributerima ili prodavcima, ne i civilnom stanovnishtvu 😊.
ne razumem! to pise tamo gde gledam bateriju? slabo se ja razumem u mac,a treba da uzmem sad jedan…pa mi trip da ne uzmem kraden! jel sam imao takvo iskustvo sa iphonom! :p
Ovo sto sam ti napisao za bateriju, pise tamo gde sam ti objasnio, Ovo sa ukradenim kompom stvarno nema shanse da se provali, pitanje je od koga kupujesh, sta da ti kazem, rizik, kao u sustini i svaka polovna stvar…