Narode,zbod divljanja eura na nasem i trzistima gde euro nije zvanicna valuta,cene iMac-ova su skocile za skoro 100 eura?Priznacete da je to za 98% nase populacije nedostizno i u granicama snova.Imate li neke predloge kako oboriti euro ili na koji drugi nacin pribliziti najbolji komp na svetu vecini ljudi?Sa cenom od 122500 dinara retko ko ce ga pazariti,a to je tek osnovni model.Po mom istrazivanju od pre pola sata,cene u Francuskoj su iste (1099 eura za osnovni model).Poceti sverc kao ‘90?Spustimo cenu u Parizu za 18% poreza i na kolicinu 5%,a cena autobuske karte je 11450 povratna ako smo maldji od 26 godina.Sverc avionom ne uspeva iako je karta u aprilu 65 eura sa taksama,ako se kupi sada.Ajmo predlozi….
putuj za London, tamo je namanja cena, izadje oko 1040e, jos ako ti vrate porez… i onda ga spakujes u onaj kofer sto mozes u avion da uneses, i carinicima kazes da nemas nista, skines mu nosac i kazes da je iPad pa ne platis carinu ni porez i onda si na 1000e. E sad jedan obrok, karta i dve kafe u Londonu su ti 250e, pa ti sad dalje racunaj da li se isplati B)
To sa kartama i nije bas tako, svuda ćete videti naslove ‘već od 29e’, ‘već od 40, 50, 60e…itd’ i sve je to bajno i sjajno dok se ne uđe u avion a on polu prazan pa vam stjuardesa kaže da morate da doplatite za svako prazno mesto po 2-3evra. Tako da tih 65e lako dodje do 150e.
Dosao sam do zanimljive racunice:iMac osnovni 21,5” kosta 1100 eura u Parizu.Znaci:
1100-18% poreza (kao strani drzavljanin) je 902 eura*100 kurs je 90200 dinara+11450 karta autobuska je101650.Dodajte na to jos 50 eura troskova jedno nocenje I klopa u Meku ili cak I bez nocenja posto mozete isti dan da se vratite sa Lastom.Mislim da se isplati a ustedeli ste 200 eura.Ne trebaju vize ni zamlacivanje po ambasadama za papire
To sa kartama i nije bas tako, svuda ćete videti naslove ‘već od 29e’, ‘već od 40, 50, 60e…itd’ i sve je to bajno i sjajno dok se ne uđe u avion a on polu prazan pa vam stjuardesa kaže da morate da doplatite za svako prazno mesto po 2-3evra. Tako da tih 65e lako dodje do 150e.
I ti bi se bunio da za 150 eura odes do Londona i nazad 😊
Takodje mozes proveriti i Grcku,tu nije jeftino kao i u Engleskoj,ili Francuskoj,ali je blizu…Takodje na njihovim sajtovima (u Gr) su uglavnom cene bez poreza,tako da pazi se dok surfujes intenretom
Zamlaćivanje po ambasadama nema jer vize su ukinute. Ta varijanta sa autobusom je rizičnija jer na granici mogu da te skebaju, plus drnadati se pa autobusu i razmišljati da li će sve proći kul na carini ne vredi 200e.
slozicu se sa tobom da je cimanje 24h putovati do Pariza,ali iz mog licnog iskustva (letos Pariz,prosla godina Svajcarska…);nikada mi na carini nisu pretresali kofer,platis 5 eura u busu za carinike da ne gldeaju nista i tako godinama funkcionisem…
nesto slicno sam doziveo 😠
a sto se 5 evra za carinike tice, ne znam kako da se ‘odrazim’ sad, aj ovako: TO NIJE ISTINA :laugh:
opusten86 wrote:Imate li neke predloge kako oboriti euro
ROFL!!! Znam ja, daj mi par milijardi dinara i sve ce biti sredjeno. Nije mi jasno kako zbog prokletih 100 evra razmishljash o kupovini u drugoj zemlji. Razumeo bi da iMac koshta 200-300 evra ali 100 evra razlike na 1200 evra nije vredno nikakvog cimanja.
HM…imam prijatelje u Parizu,kod njih mogu da spavam jedno vece i da klopam,ako kupim u FNAC prodavnicama,oni imaju popuste stalno za Apple,posebno za ljude koji godinama kupuju kod njih…;) ako tome dodamo i bez poreza i carine,ispadne skoro 300 eura usteda…malo je?kad budem isao,slobodno moze neko da krene sa mnom i da se uveri,ne bi se ni ja cimao da nije provereno
Kako ćeš uzeti PDV nazad? U Francuskoj je 19% pa ako bi to mogao da povratiš nazad, onda se zaista isplati. Sve van toga je previše cimanja, pa još ako te uhvati carina ima da te ispadne i ekstra.
slozicu se sa tobom da je cimanje 24h putovati do Pariza,ali iz mog licnog iskustva (letos Pariz,prosla godina Svajcarska…);nikada mi na carini nisu pretresali kofer,platis 5 eura u busu za carinike da ne gldeaju nista i tako godinama funkcionisem…
To sa 5 evra za carinike je čsto foliranje vozača koji to stave u džep po principu ako prođe, prođe. Nekoliko puta sam bio u busevima gde su putnici tražili da im se vrate pare jer si i pored 5 evra gledali kofere. Takođe, kako ćeš da strpaš iMac u kofer? I još jedan fenomen, kada vozač vide tvog iMaca, diskretno će skrenuti pažnju carinicima na tebe, dok će oni svoje televizore, veš mašine ili šta već tegle da prenesu neocarinjene (ov poslednje iz ličnog iskustva).