1 2 3 > 
1 of 3
Genijalnost/idiotizam PowerBook G4
Posted: 11 March 2010 04:56 PM
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  318
Joined  2009-03-04

Tanka je crta između genijalnosti i idiotizma, vi ćete sami proceniti!

Iako imam MacBook Al kupio sam PowerBook G4 titanium original verzija sa 400mHz procesorom.  :woohoo:
Radujem mu se upravo dok ovo pišem. Računar je trenutno na 10.3 sistemu i ne znam user password tako da planiram da ga stavim na 10.4.11 što je kako sam pročtao maximum.
Planiram i da na njega stavim Linux, ali o tom potom.

Kao što se da zaključti uzeo sam ovaj računar da bi se igrao sa njim. Nije me puno ni koštao (150, ako uspem da spustim u zadnjem trenutku i 130 eura).

E sad, kakva je to mašina?
Mogu reći da sam jako zadovoljan kvalitetom izrade. Izgleda, pa kao računar iz 2001, ima dosta ogrebotina, čak i neka ulegnuća od lupanja, ali nije toliko strašno.
Ima procesor na 400, 512 rama (2x256); nema wireless (šteta); 40GB hard-a i ostalo je sve standardno.

Jedina stvar koja mi smeta je to što je slomila ova pločca koja treba da drži kukicu na monitoru i samim tim i računar zatvoren. Ekran uvek stoji otvoren 2-3 santimetra.

Zanima me (pošto sam video da je taj deo u sklopu sa dugmetom za otvaranje laptopa) dal neko ima taj deo viška i dal neko zna to da zameni?
Voleo bih kada bi mogao da se zatvori.

Mac radi dosta brzo, u odnosu na komponente, očekivao sam mnogo sporiju mašinu.

Time sam hteo da se pohvalim ovog lepog dana. :laugh:

Signature 

Make a system even a moron can use

Profile

Posted: 11 March 2010 05:29 PM   [ # 1 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  962
Joined  2007-12-10

nije idiotizam, ako mislis da jeste ima i vecih 😉
ja sam mog PowerBook-a na 550 MHz overklokovao na 667 MHz i radi da ga ne ureknem. poprilicno je zivahan za svoju generaciju. jeste da je grafika kao i kod tvog 1152x768, ali fino to radi. nafiluj ti njega na 1 GB mem, stavi neki brzi hard, za wireless mozes neki USB ili neku PCMCIA ako nemas airport ... i videces da ti taj MacBook mozda i ne treba 😉
nije mi najjasnije ono za zatvaranje, sta ti fali? aj malo poblize objasni mozda imam.
ako ces da stavljas Linux, ako ti treba neka info - javi se.

Profile

Posted: 11 March 2010 06:37 PM   [ # 2 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2009-03-04

Što se zatvaranja tiče:

Ona kukica na vrhu ekrana izgleda u redu. Problem je onaj deo za koji se kukica kač. (on se nalazi u onom prorezu ispod touchpad-a)
Koliko mi se čni to je parče plastike koje je u sklopu dugmeta za otvaranje i koje se povlač na unutra kada se dugme pritisne i tako oslobađa kukicu i pušta da se ekran otvori.

Ja mislim da je deo koji meni treba ustvari celo to dugme za otvaranje laptop-a.

Prvo hoću da probam MacOS 10.4, a posle ću i Linux. Zanima me dal postoji neki sajt koji ima popisan software (i verzije software-a) kompatibilan sa 10.04?

Signature 

Profile

Posted: 11 March 2010 06:51 PM   [ # 3 ]
Administrator
RankRankRankRank
Total Posts:  3203
Joined  2005-05-07

Imash dosta programa, koji su josh uvek kompatibilni sa 10.4 PPC, posto ja imam iBook na kome je taj sistem, pa i ja pucam u prazno po neki put 😊

U svakom sluchaju, za svaki program ti pishe dal je kompatibilan ili nije, i uglavnom ako nije, nude stariju verziju koja sigurno jeste 😊

Signature 

———————————————————————————————-
Mac mini, Mac16,10
iPhone 16Pro

Profile

Posted: 11 March 2010 06:58 PM   [ # 4 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2007-12-10

videcu da li imam negde to za zatvaranje, mada ne garantujem.
slobodno stavljaj 10.4.11, radice to kako Bog zapoveda. ne sekiraj se sta radi od programa na 10.4.x, radice skoro sve.
mozes da imas instaliran i Linux i OS X na istom hardu - napravi jednu particiju za OS X, a ostatak ostavi slobodan. kod instalacije Linuxa on ce te voditi kroz menije, pitanja i odgovora pa ces kreirati i radnu particiju za Linux, swap i bootload (yaboot) particiju. tu ne treba ocekivati neke probleme. jedino treba se poigrati sa definicijom rezolucije ekrana za X window - ja nisam uspeo da ga nateram da ide u 1152x768. tu sam digao ruke i stavio Linux na PowerBook G3 i fino ide u opsteprihvacenu rezoluciju 1024x768.
slobodno pitaj sta te interesuje, sto znam reci cu ti.

Profile

Posted: 11 March 2010 08:15 PM   [ # 5 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2009-03-04

Ok.

Hvala na podršci, videću kada instaliram Tigra na ovo čudo, kako će sve to da radi. Očekujem da ću biti zadovoljan. :blink:

@Cvrčak

Cimaću te ako bude bilo nekih problema. Ti vidi dal imaš to dugmence, a ja ću ako ne nađeš, ili ako niko drugi ne nađe, da otvorim i probam da samo zalemim parče plastike na to i vratim pa da ga nateram da radi.

Pozdrav svima iz PPC sveta   B)

Signature 

Profile

Posted: 11 March 2010 11:27 PM   [ # 6 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  325
Joined  2008-02-15

Jel ti display stoji ravno u odnosu na donji deo ka zatvaras?
Moguce je da kad se iskrivi sarka pa display naleze malo nakoso nece da uhvati kukicu,to mi se desavalo sa ibook-om

Profile

Posted: 11 March 2010 11:58 PM   [ # 7 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2009-03-04

Ne, ne, vidi se kroz prorez da je slomljen deo za koji treba da se uhvati kukica, tj. nema ga uopšte.

Otvorio sam ga u međuvremenu i video da kad se skloni hard disk može jako lako da se pristupi tom dugmetu i da se celo zameni!
Zvanično je dugme za otvaranje problematični deo.
Samo kad bi, khm khm, nekim slučajem, khm khm, imao zamenu. 😉

Dal neko ima neispravan PowerBook i može da mi donira taj deo?

Signature 

Profile

Posted: 12 March 2010 12:40 AM   [ # 8 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1797
Joined  2007-11-11

Gorane, jesam li ti ja to dao onomad? Ne sećam se da sam skoro video taj deo među mojim hrkljušem

Signature 

Ja hocu da pomognem

Profile

Posted: 12 March 2010 08:42 AM   [ # 9 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2007-12-10

@drdra:
to kuciste sto sam od tebe uzeo je vec ugradjeno odavno, jer sam imao jedan p’book sa slomljenim kucistem - moram da pogledam u onoj gomili sto imam da li sam sacuvao taj deo.
evo obecavam danas cu pogledati.

Profile

Posted: 12 March 2010 02:30 PM   [ # 10 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2007-12-10

Nasao!
Miroslave, druze, pogledaj PM.

Profile

Posted: 12 March 2010 04:10 PM   [ # 11 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2009-03-04

ODLIČNO!

Poslao sam ti i pm i poruku na mob.

Da se pohvalim da sam podigao 10.4.11 na komp i instalirao dosta aplikacija koje jako fino rade. Sa flash blocker-om i surfovanje po netu je bez ikakvog cimanja.

Fale mi još dve stvari:

Cyberduck (koja verzija radi na 10.4?, probao par ni jedna ne radi a na sajtu ima 50 verzija)
Program za rezanje (probao sam Toast, ali radi sporo i loše i ne sviđa mi se program u globalu)

Pozdrav svima!

Signature 

Profile

Posted: 13 March 2010 05:12 AM   [ # 12 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  2341
Joined  2005-04-28

Miroslav wrote:

Program za rezanje (probao sam Toast, ali radi sporo i loše i ne sviđa mi se program u globalu

Probaj neke starije verzije Toast-a ili ovaj Burn:
http://burn-osx.sourceforge.net/Pages/English/home.html

Signature 

🍎 Дарко Селаковић

Profile

Posted: 13 March 2010 05:18 AM   [ # 13 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  2341
Joined  2005-04-28

Miroslav wrote:

Tanka je crta između genijalnosti i idiotizma, vi ćete sami proceniti!...

...Planiram i da na njega stavim Linux, ali o tom potom…

Jes tanka crta B)

Signature 

🍎 Дарко Селаковић

Profile

Posted: 13 March 2010 09:53 AM   [ # 14 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1797
Joined  2007-11-11

Reži iz burn foldera data, iz iTunesa audio, iz DiskUtility imidže.
Toast baš ako mora.

Signature 

Ja hocu da pomognem

Profile

Posted: 14 March 2010 12:37 AM   [ # 15 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2009-03-04

Hehehe, bravo Darko, meni ispadne sapun a ti da ne ispustiš priliku 😊

Ovaj burn je dobar, radi jako lepo. Fala ljudi.

Još samo da se vidim sa čovekom za dugme, pa kad bude mogao ljudski da se zatvori, biće to propisan komp.

Signature 

Profile

1 2 3 > 
1 of 3
‹‹ u vezi graficke za G5???      iMac 21.5’ ››