1 2 > 
1 of 2
Pazi da je legalno i Apple u firmama
Posted: 26 December 2010 11:18 AM
Member
RankRankRank
Total Posts:  92
Joined  2010-04-07

Pitanje za prodavce i sve koji imaju firme/razumeju se u ovu oblast:
svi znate da postoji oan akcija pazi da je egalno i da inspektori ulaze u preduzeca i proveravaju legalnost programa i op sistema.
Kao jedini dokaz osim njihove provere uzimaju fiskalni racun i originalnu fakturu.

Sad, kakva je prica u vezi sa apple racunarima i osx platformom?
Da li je nekome upadala inspekcija (ne daj Boze) i trazila da dokaze poreklo racunara?
Ovo pitam posto sam hteo da svoj licni mac upsiem kao osnovno sredstvo firme jer e kupljen sa osx sistemom (dakle legalnim); sada sam kupio nadogradnju za snow leopard…
Jedino sto su racuni na moje ime a za racunar iskreno i ne znam gde je invocie jer je str 3 godine.
Hvala unapred, A

Post edited by: djpaan, at: 2010/12/26 12:39

Signature 

Presumption is the mother of all fu**ups.

Profile

Posted: 26 December 2010 11:33 AM   [ # 1 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1362
Joined  2008-06-03

Ja mislim da ako imas Mac ili Linux,mozes slobodno da im pokazes gde su vrata…:)

Signature 

MacBook Unibody 7.1
MacPro 2x2.66 Ghz Dual Core Intel Xeon..
i par Android igracki…...

Profile

Posted: 26 December 2010 12:01 PM   [ # 2 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  3952
Joined  2007-11-19

Potrazi po forumu nekad davno smo pricali o ovome, a ako se secam dobro Andrej je opremao neku agenciju ili studio ili sta vec pa su ovde po forumu skupljali original instalacioni dvd-jeve Tiger-a. Mislim da je fora bila da ti ne trebaju racuni ali da moras da imas originalne instalacione cd-ove svih programa koje imas instalirane.

Signature 

http://www.macintosh.rs

Profile

Posted: 26 December 2010 12:53 PM   [ # 3 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  2279
Joined  2010-04-06

poznavajuci nacin provere legalnosti od strane inspektora, ne moras da imas nista za MacOSX :D jedino jedan guest nalog na koji ces da se eventualno prebacis kad neko dodje, a i onda bi mogli belo da pogledaju u ekran i verovatno pitaju:‘kakav je to njindovs?’ :D

a za linux ces imati original cd/dvd? Sta je sa online preuzimanjem? Da nece proveriti md5 od imagea sto si skinuo? :D

Signature 

 http://www.idoktor.biz Servis i prodaja Apple uredjaja u Novom Sadu 

Profile

Posted: 26 December 2010 12:56 PM   [ # 4 ]
Member
RankRankRank
Joined  2010-04-07

pazi, posle citanja uredbe o tome kako treba da izgleda znak zabrane pusenja (cigareta mora da bude normalna na crvenu linuju, ne sme ugao 45 stepeni) i ostalo, da u firmi moram da imam stalak za kisobrane, ne zelim da prepustim nista slucaju. A mislim da ne mozes ista da radis kada oni udju vec je najgora varijanta odmakni se od racunara 😊

Ja trazim i ne mogu da nadjem tu temu…

Signature 

Profile

Posted: 26 December 2010 01:00 PM   [ # 5 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  3952
Joined  2007-11-19

Trebao si samo da ukucas ‘inspekcija’ :laugh:

evo je

http://www.macserbia.org/index.php?option=com_simpleboard&Itemid=&func=view&catid=33&id=8503#8503

Signature 

http://www.macintosh.rs

Profile

Posted: 26 December 2010 01:06 PM   [ # 6 ]
Member
RankRankRank
Joined  2010-04-07

ma shvatio sam posle jedno 5 minuta ubacivanja drugih prretraga. upravo sam procitao, ali gde da nadjem brosuru o kojoj se prica:)

Signature 

Profile

Posted: 26 December 2010 01:08 PM   [ # 7 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  2279
Joined  2010-04-06

koliko vas ima i PP aparat u firmi?
U stvari mozes da stavis neki stari g4/5 tower u cosak i kazes da je stalak za kisobrane :D

Signature 

 http://www.idoktor.biz Servis i prodaja Apple uredjaja u Novom Sadu 

Profile

Posted: 26 December 2010 01:11 PM   [ # 8 ]
Member
RankRankRank
Joined  2010-04-07

cuti, sam sam sebi referent za kontrolu zabrane pusenja 😊

Signature 

Profile

Posted: 26 December 2010 01:28 PM   [ # 9 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1910
Joined  2005-09-24

Ne treba ti ništa. Dolazila inspekcija u pomenutu redakciju i gledali su samo taj jedan PC koji imaju i InDesign 4 koji su pazarili za jedan od Macova. Inače koriste piratski ID 3, ali i to je u redu, dokle god imaš kupljenu kopiju veće verzije. Što se OS X-a tiče - sve ok. Niko se nije udubljivao da li je licencirani OS koji je išao uz mašinu Jaguar, Panther, a instaliran je Tiger… Diskove ne moraš da imaš, podrazumeva se da si uz svaki Mac dobio licencu za OS. Imaš pravo da izgubiš diskove 😊

Signature 

Mac Pro 5

Profile

Posted: 26 December 2010 03:08 PM   [ # 10 ]
Member
RankRankRank
Joined  2010-04-07

hvala za info. Jedno samo jos pitanje, a da li su trazili racune za te racunare? Ja bih svoj ubacio kao sonovno sredstvo firme.

Signature 

Profile

Posted: 26 December 2010 04:14 PM   [ # 11 ]
Administrator
RankRankRankRank
Total Posts:  3201
Joined  2005-05-07

Ček, a šta se desi kad ja recimo registrujem firmu, a kao osnovno sredstvo koristim polovan računar? Sve i da imam račun a da je nrp iz amerike, šta, tražiće za koliko sam para kupio napismeno, i carinsku deklaraciju. Mislim, van pameti je da je tako, al ajd, naš zakon je samo naš zakon…Da li je moguće da će mi zakon određivati da kupim nov računar??

Signature 

———————————————————————————————-
MacBookPro16,1
iPhone 13Pro

Profile

Posted: 26 December 2010 05:00 PM   [ # 12 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  542
Joined  2007-10-25

Ja mislim da po sadasnjem zakonu zvaka radnja ima pravo da racunar ima kao osnovno sredstvo. Sto ce reci da moze sa racuna firme da KUPI racunar.

Takodje mozes da se sluzis i polovnim kompjuterom bash kao sto se sluzis bilo cim drugim. Ako bash zelis da bude sve 100% legalno ti napravi ugovor izmedju sebe kao fizickog lica i firme da dozvoljasvas koriscenje tvog racunara 😊

Evo ja sam bash pre neki dan popunjavao zvanicni obrazac iz poreske u kojem te lepo pitaju da li imas novu ili polovnu opremu. Obrazac je ove godine morao da upisem NOVU opremu jer sam prosle kupio iMac-a, ali prosle godine sam upisao polovnu opremu jer sam koristio svoj licni racunar. A isto te pitaju i za lokal i za namestaj!

Moja je pretpostavka da to pitaju kako bi uzeli u obzir kada ti odredjuju osnovicu za pausal… ali mozda se i varam. Neko strucniji ce bolje znati…

Profile

Posted: 26 December 2010 05:28 PM   [ # 13 ]
Member
RankRankRank
Joined  2010-04-07

pazi, potpuno je ok da imas i polovnu robu. Svaka stvar koju uinosis u firmu ima svoju knjigovodstvenu vrednost i to se otpisuje posle odredjenog broja godina. Mislim da je za kancelariju 25 godina, za racunare 3 ili 5 nemojte da me drzite za rec za ovo. Po isteku tog roka, ta stvar nema knjigovodstvenu vrednost i kao takva moze da se otpise.

Mene samo brine ta varijanta sa racunom. Ako i uzmes sam od sebe neku stvar i uneses je kao osnovno sredsvto i napravis ugovor (mada mislim da to nema potrebe vec se samo prvi odluka)mislim da u svakom slucaju bi morao da imas neki racun. A to je meni nepoznanica

Signature 

Profile

Posted: 26 December 2010 05:46 PM   [ # 14 ]
Member
RankRankRank
Total Posts:  94
Joined  2009-12-11

Uf, u radnj imam PC sa WinXP koji sam kupio pre 5-6g. kad je mogao uz miš da se kupi i sad ga koristim za posao. PC je mator, Win takođe, uredno je aktiviran i šta sad? Gde da nađem račun posle toliko godina?

Profile

Posted: 26 December 2010 08:24 PM   [ # 15 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  354
Joined  2005-07-25

imas nalepnicu sa sn. na racunaru ako je legalan i to je dovoljno da se slaze sa brojem os-a

Profile

1 2 > 
1 of 2
‹‹ IPTV streaming Srbija      Bravo Markooo ››